3 C
Berne
mardi 21/03/2023

Zvicra nxjerr nga kazermat ushtrinë përballë CoVID-19

Bernë, 8 dhejtor -Task-forca Covid paralajmëroi mbingarkimin e spitaleve zvicerane. Nëse trendi i numrit të rasteve nuk shënon rënie, pragu kritik i 400 pacientëve në kujdesin intensiv mund të tejkalohet në dhjetor, tha anëtari i grupit të punës Urs Karrer në të njëjtën konferencë për media, njofton ATS/SDA, transmeton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Një maksimum prej 2500 anëtarëve të ushtrisë duhet të mbështesin spitalet në kujdes ose transport të pacientëve. « Anëtarët e ushtrisë vendosen me kërkesë të kantoneve, atëherë kur burimet e tyre civile janë të pamjaftueshme, » tha Këshilli Federal.

Ja kantone që tashmë kanë kërkuar ndihmën e armates zvicerane

Për shkak të numrit të madh të rasteve dhe situatës në spitale, Këshilli Federal nuk përjashton munësinë që që kantonet të arrijnë kufijtë me burimet e tyre në dispozicion. Ndaj, ai vendosi sot që shërbimit shëndetësor t’i ofrojë shërbimin e tretë të ndihmës, pas pranverës dhe vjeshtës 2020, deri në 2500 pjesëtarë të ushtrisë.

Megjithatë, kantonet nuk marrin thjesht mbështetje nga ushtria. Për më tepër, kantonet duhet të tregojnë në kërkesat e tyre se i kanë shteruar të gjitha mjetet dhe instrumentet civile, shkruan Këshilli Federal në një komunikatë. Konkretisht, kantonet duhet të kenë kërkuar tashmë ndihmë nga mbrojtja civile, shërbimi në komunitet dhe brigada e zjarrfikësve.

Task-forca Covid paralajmëroi mbingarkimin e spitaleve zvicerane. Nëse trendi i numrit të rasteve nuk shënon rënie, pragu kritik i 400 pacientëve në kujdesin intensiv mund të tejkalohet në dhjetor, tha anëtari i grupit të punës Urs Karrer në të njëjtën konferencë për media.

Një maksimum prej 2500 anëtarëve të ushtrisë duhet të mbështesin spitalet në kujdes ose transport të pacientëve.

« Anëtarët e ushtrisë vendosen me kërkesë të kantoneve, atëherë kur burimet e tyre civile janë të pamjaftueshme, » tha Këshilli Federal.

Për shkak të numrit të madh të rasteve dhe situatës në spitale, Këshilli Federal nuk përjashton munësinë që që kantonet të arrijnë kufijtë me burimet e tyre në dispozicion. Ndaj, ai vendosi sot që shërbimit shëndetësor t’i ofrojë shërbimin e tretë të ndihmës, pas pranverës dhe vjeshtës 2020, deri në 2500 pjesëtarë të ushtrisë.

Megjithatë, kantonet nuk marrin thjesht mbështetje nga ushtria. Për më tepër, kantonet duhet të tregojnë në kërkesat e tyre se i kanë shteruar të gjitha mjetet dhe instrumentet civile, shkruan Këshilli Federal në një komunikatë. Konkretisht, kantonet duhet të kenë kërkuar tashmë ndihmë nga mbrojtja civile, shërbimi në komunitet dhe brigada e zjarrfikësve.

Deri më tani, tre kantone – Jura, Neuchâtel dhe Valais – i kanë kërkuar ushtrisë mbështetje, konfirmoi një zëdhënës i ushtrisë per agjencinë e lajmeve zvicerane ATS/SDA.

Kjo vlen edhe për sektorin privat, pasi Këshilli Federal shkruan: “Ndër të tjera, duhet të sigurohet prova se nuk mund të rekrutohet staf shtesë në tregun e punës, se mundësia për të punësuar të papunët është ezauruar dhe se studentët e mjekësisë si dhe samaritanët janë lodhur dhe vullnetarë të tjerë nuk janë më në dispozicion. » Gjithashtu, duhet të tregohet se objektet e tjera shëndetësore nuk mund të përballojnë pacientët dhe se ndërhyrjet që nuk janë urgjente mjekësore shtyhen.

Parlamenti duhet të miratojë rezolutën

Shërbimet mbështetëse të ushtrisë ofrohen kryesisht nga formacionet që janë në kursin e rifreskimit, nga disa vullnetarë me përgatitje mjekësore dhe nga shërbyes mjekësorë. Nëse kërkesa tejkalon stokun e disponueshëm të specialistëve mjekësorë, mund të jetë e nevojshme vendosja e formacioneve që nuk shërbejnë me një nivel të lartë gatishmërie, tha ai. Kjo nuk do të përfshijë asnjë person që punon në shërbimin civil shëndetësor dhe ka nevojë atje.

Vendimi i Këshillit Federal është i vlefshëm deri më 31 mars 2022. Duke qenë se shërbimi i ndihmës zgjat më shumë se tre javë, ai duhet të miratohet nga Asambleja Federale. Për këtë, Këshilli Federal do t’i drejtohet me kërkesë parlamentit.

Derniers articles

Sali Berisha në ATV: Arsytimi i Vuçiqit pse nuk e firmosi marrëveshjen nuk është i sinqertë, ja çfarë po fshehë ai

Kryetari i PD-së, Sali Berisha, në emisionin “A23” në ATV, tha se arsyetimi i presidentit serb, Aleksander Vuçiq për të mos e firmosur marrëveshjen...

Shefi OKB-se mbeshtet marreveshjen e Ohrit mes dy shteteve fqinje Kosoves dhe Serbise

Berne, 20 mars -Sekretari i Përgjithshëm mirëpret njoftimin e fundit nga Bashkimi Evropian për një marrëveshje nga palët për zbatimin e Marrëveshjes për rrugën...

Nga Brukseli ne Ohër, Zotimi gojor ka peshe!..

Shkruan: Muhamet MAVRAJ Zotimi gojor ka peshe, por eshte dicka tjeter nga nenshkrimi i dokumenteve. Dialogu, bisedimet, takimet jane me te mira sesa izolimet ose konfliktet...

Përfunduan diskutimet maratonike në Ohër mes Kurtit dhe Vucicit nën patronazhin e BE-së. Arrihet marreveshje, por presidenti serb refuzoi te nenshkruaj

Oher, 18 mars -Rundi i bisedimeve maratonike mes liderëve të Kosovës dhe Serbisë pas 12 oresh ka përfunduar. Mesohet se ka një dakordim mes...

Le Conseil fédéral adopte le rapport sur l’exercice du droit de vote depuis l’étranger

Berne, 17 mars Lors de sa séance du 17 mars 2023, le Conseil fédéral a adopté un rapport sur l’exercice du droit de vote...