1.5 C
Berne
mardi 28/11/2023

Ngushtohet rreth i qytetarëve të Serbisë për të udhëtuar. 17 vende të BE-së që nuk e njohin vaksinën e Kines. Zvicra nuk njeh as të Kines as te Rusisë

Aeroport Gjenevë (Photo: Le Canton27.ch)

Bruksel, 10 shtator -Ambasadorët e 27 shteteve anëtare vendosën të heqin Serbinë dhe pesë vende të tjera nga lista e gjelbër e BE -së për udhëtime. Ky vendim duhet të konfirmohet në ditët në vijim nga Këshilli i BE -së dhe do të hyjë në fuqi më 15 shtator, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju rfertuar burimeve nga Brukseli.

Ashtu si kur Serbia ishte në listën e « vendeve epidemiologjikisht të sigurta » tre muaj më parë, ky vendim i ri i Këshillit të BE -së nuk është detyrues për shtetet anëtare, është vetëm një rekomandim, dhe vendimi përfundimtar merret nga vetë shtetet, të cilat përshkruajnë rregulla për turistët nga vende të ndryshme të cilët mund të hyjnë në territorin e tyre. 17 vende nga 27 anetare të BE-së nuk e njohin vaksinën e Kines. Zvicra nuk njeh as të Kines as te Rusisë.

Aktualisht qytetaret e Serbisë, dmth me pasaprota serbe, mund të hynë në Austri, Greqi, Hungari, Islandë, Holandë, Spanjë, Suedi, Finlandë, Zvicër dhe Qipro me konfirmimin se jeni vaksinuar me « sinofarm ».

Disa vende do të njohin certifikatat e vaksinimit, të tjera do të kërkojnë ndoshta edhe dy teste PCR (njëri para nisjes dhe tjetri pas mbërritjes në destinacion), i treti do të kushtëzojë qëndrimin me një karantinë prej shtatë ose dhjetë ditësh, dhe është e sigurt që atje do të jenë ata që nuk do të pranojnë pasagjerë nga Serbia, nëse nuk kanë viza pune ose ndonjë punë urgjente.

Siç mund të dëgjohej ditët e mëparshme në zgjedhjet nga Brukseli, kushtet e mundshme do të varen kryesisht nga cilat vaksina pranohen nga cili vend. Shembulli më i mirë është Gjermania, e cila e vendosi Serbinë në listën e kuqe disa ditë më parë, por gjithsesi lejon hyrjen e qytetarëve tanë që janë vaksinuar me të dyja dozat. Sidoqoftë, problemi është se gjermanët njohin vetëm vaksinat që janë miratuar nga BE, pra « Pfizer » dhe « Astra-Zenek », por jo « Sinofarm » dhe « Sputnik ».

Pritet që do të jetë shumë më e vështirë të largohesh dhe të qëndrosh në vende të tilla si Franca, Gjermania, Italia, Belgjika, Spanja dhe ndoshta Austria.

 

 

 

Derniers articles

Në Vienë po mbahen punimet e Asamblesë së Përgjithshme të Interpolit – Feston edhe 100-vjetorin e themelimit të saj

Gazetari Nefail Maliqi nga Austria / Nga i derguari yne special ne Asamblene gjenerale te Iterpolit ne Viene Vienē, 27 nentor (Nefail Maliqi) -Organizata më e...

Në Kosovë është hapur Zyra e Unionit të Bizneseve Shqiptaro-Gjermane. Ne kete evenment, filantropi Lazim Destani bashkon krerët e shtetit e Kosovës me liderët...

Prishtinë, 25 nëntor -Pas aktiviteteve dyditëshe në Samitin e III-të të Diasporës në Tiranë, ne Kosovë eshte hapur Zyra e Unionit të Bizneseve Shqiptaro-Gjermane...

Cila është historia e vërtetë e BLACK FRIDEY? E premte e zezë”?

Berne, 24 nentor - Black Fridey ka rrënjë më të errëta nga sa mund të imagjinoni. BLACK FRIDEY (E premtja e zezë) jo vetem...

Zvicra dhe Kosova në të njejtin vit (2030) mbajne Lojerat Olimpike

Brrne, 24 nentor -Një “po” e qartë nga Parlamenti Sportin ju dha për Lojërat Olimpike Dimërore 2030 në Zvicër. Ndryshe edhe Kosova pi at...

Tri poezi per Nanën nga poetja e re Ferdane F.Sahiti

Ferdane F. Sahiti A ma ban Hallall oj Nanë Nanë u nisa sot edhe unë nanë u nisa nanë drejt ksaj rruge që kurrë se kam dashtë. Nanë, u nisa...