18 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Shefi i NATO-s Havier Solana më 12 qershor 1999 gazetarit shqiptare në seline e NATO-s:  Serbia qysh e lypi, qashtu e gjeti!..

Nefail Maliqi me shefin e NATO-s Havier Solana, 24 orë para nisjes me trupat e Alencës Veriatlantike në Prishtinë, në prag të clirimit të Kosovës! NATO 23 vjet në Kosovë garanci e paqes dhe stabilitetit në rajon

Sekretari i përgjithshëm i NATO-s, Javier Solana, më 10 qershor 1999 ka lëshuar urdhrin për ndalimin e bombardimit në Kosovë, pas 78 ditësh, kurse Këshilli i Sigurisë së OKB-së, po në të njëjtën ditë ka miratuar rezolutën 1244, ku janë dërguar 37.200 ushtarë të KFOR-it nga 36 shtete.

Më 12 qershor të vitit 1999, në Kosovë kanë zbarkuar trupat e para të këmbësorisë së NATO-s, ndërsa ka nisur largimi i forcave serbe.

Dita e 12 qershorit sot shënohen plot 24 vjet që kur NATO u fut në Kosovë, që për shqiptarët konsiderohet jo vetëm nje date historike por edhe synonim i lirise dhe paqes, bashke me te edhe pamvaresise se nje shteti te ri në Evropën e lodhur nga lufta dhe gjaku, shkruan sot gazeta zviceraen Le Canton27.ch, duke perkujtuar clirmin e Kosoves. Sipa skesja gazeta zvicerane Nefail Maliqi ishte gazetari i pare shqiptare qe hyri bashke me trupave te NATO-s ne Kosovën e lire. Për 2 muaj ditë rresht gazetari Nefail Maliqi u gjend në selinë e NATO-s ne Bruksel i cili po ashtu “bombarbrodnte” me lajme dhe pyetje nga selia e NATO-s te cilat emetoheshin shpesh edhe ne CNN dhe Euronews atëbotë.

SHEFI I NATO-s, GAZETARIT SQHIPTAR: THUANI FALEMNDERIT DR. RUGOVËS DHE NATO-s QE JU KA CLIRUAR !

18th May 1999
Visit of Dr. Ibrahim Rugova, Leader of the Democratic League of Kosovo, to NATO Headquarters in Brussels.
Left to right: Dr. Ibrahim Rugova with NATO Secretary General, Dr. Javier Solana.

« Sot e para 24 vitesh kisha nje intevriste me sekretarin e pe¨rgjithshem te NATO-s havier Slanen, intevriste kjo siq e tha, e pare per me nje gazetar shqiptare, për cka isha i nderuar dhe privilegjuar nga kreu i Aleances  Veritatlantike ne Bruksel. Gjate kohe sse bombaridime une ndoqa për 78 ditëve rresht bombardimet e e NATO-s mbi Serbi deri në kapitlimin e Serbise dhe clirimin e Kosovës.. » rreeen gazetari yne i njohur nderkombëtar Nefail Maliqi i cili ishte gazetar i vetem ne OKB dhe seline e NATO-s ne Bruksel. Njëkohesisht sipas mediave botrore, ai ishte edhe gazetari i pare qe hyri ne Kosoven e Lire me trupat e NATO-s. Për me shume po e ribotojme biseden me gazetarit Nefail Maliqi me shefin e NATO-s Havier Solana.

Gjate luftes, sidomos gjate periudhes se bombardimeve të NATO-s në Serbi dhe Kosovë shume kelegë kosovar gjendeshin azilekerues apo refugjate ne qendra e kampe te ndryshme jo vetëm perreth Kosovës (Shqipëri e Maqedoni) por edhe ne vendet e ndryshme botërore.

Gjate asaj koha, para cilirimit, kur NATO bombardonte mbi Serbi, për 2 muaj ditë rrsht gazetari i Presheva Jonë” Nefail Maliqi u ndhodhë në selinë e NATO-s ne Bruksel i cili po ahtu “bombarbrdonte” me pyetje nga selia e NATO-s te cilat emetoheshin shpesh edhe ne CNN dhe Euronews atëbotë. Do theksuar se gazetari i “Presheva jonë” eshte gazetari i pare shqiptare i i cili hyri ne Kosovë bashakrisht me trupat e NATO-s. Ai u gjend ne Kosovë me aeroplan special nga Brukseli. Ne Kosovë gazetari  Nefaio Maliqi ishte me nje me nje ekip gazeatrësh prej te vetash të shoqeruar me ushtare amerikanë, zvicerane dhe trupa tjere të NATO-s.

Regjimi i egër serb i prirë nga kryekrimineli Milosheviq, aq sa i shte i rrezikshëm për shqiptarët, Kosovën dhe rajonin, aq ishte i domosdoshëm intervenimi i NATO-s dhe prezenca e 50 mijë trupave të Aleancës në Kosovë të cilat trupa për katër vjet dëshmuan misionin e tyre paqësor në rajon, duke i dhënë mësim Evropës se si duhet vënë stabilitetin dhe si duhet luftuar diktatura kur është në pyetje një katastorfë humanitare apo shkatërrimi i një popullsisë, siq ishet në pyetje me shqiptarët e Kosovës.

Ish-sekretari i përgjtihshem i NATO-s Havier Solanai cili në njërën nga intervistat me gazetarin Maliqi ishte shprehur se “NATO e shpëtoi jo vetëm shqiptarët, por edhe mbarë Evropën nga diktatori Miloshevic..Prandaj, për kete liri duhet t’i thuani falemnderit Rugovës dhe NATO-s qe ju cliruan!.. »

Që nga instalimi i ushatrëve të parë të NATO-s në Kosovë më 12 qershor pas kapitulimit të Serbisë fashiste në Kosovë ndërkombëtarët i kishin punët e ndar për ta vënë paqen dhe stabilitetin në Kosovë, duke i dhënë përparësi sigurisë së lëvizje së lirë të qytetarëve, rindërtimit dhe inaugurimit të insitucioneve të Kosovës me qëllim të avnacimit të proceseve demokartike në Kosovën e shkatuëruar plitikisht dhe ekonomiksht nga regjimi kriminal i Beogradit.

NATO si një organizatë e organizuar mirë ushatrake mori mbi supe sigurinë kufijve dhe luiftën kundër krimit të organizuart sidomos përrreth kufijve dhe arrestimin e kriminlëve Misioni paqësor në Kosovë duke u prirë trapave të NATO-s me emrin KFOR i priu gjenerali britanik Jackson (12 qershor 8 tetor 1999), pasatj gjenerali gjerman Rienhard (8 tetor 1999-18 prill 2000) e kështu me radhë..

Gjenerali i NATO-s Uesli Clark i cili udhëhoqi trupat e NATO-s gajtë bombardimeve kundër “Jugoslalcisë” së Milosheviqit në vizitën e fundit e fundit dhe lamtumirëse në koSovë më 2 maj të vitit 2000 kishte deklaruar se “NATO dhe KFOR janë ketu për popullin e Kosovës që ta mbrojë dhe ta mbështesë atë, si dhe të krijojë një siguri për të”. Në fillim 50 mijë trupa (shtatë mijë amerikane), ndërsa aktualisht në Kosovë gjenden 23 mijë trupa të NATO-s si rezultat e situtës së mirë në rajon. Përveq misionit paqësor gjatë intervenimit të NATO-s kundër caqeve serbe duke bombarduar për 80 ditë rresht forcat serbe në Kosovë, Serbi e Mal të Zi.

Falë angazhimit dhe rolit të KFOR-it duke deminuar 544 shkolla e më vonë, mundësoi haopjen e një mijë shkollave në Kosovë për të ndjekur për herë të parë mësimet mbi 30 mijë fëmijë shqiptarë në Kosovën e lirë. Riatdhesimin e afro një milion shqiptarëve nga vendet fiqinje të Kosovës (Shqipëri, Maqedoni, Preshevë) dhe vendet oskdientale të dëbuiar nga Milosheviqi, vendosja e mbi 5000 të zhvendosurve mbrenda Kosovës, shaktërimi i mbi 120.000 shtëpive.

Në Kosovë në kuadër të trupave të NATO-s siq dihet SHBA-të kishin angazhuar 7.000 uashtarë të përqëndruar në Kampin ushtarak në “BONDSTEEL” që përfhsinë një sipëfaqe prej afro 1000 hektarësh në Feizaj. Trupat e KFOR-it bashkë me ushtarët zviceran (SWISSCOY) të specializuar në cmontimin e minave, pos ndërtimit të rrugëve, urave,e vënine elektricitetit dhe ujësjëllisin në për fshtar të ndryshme të Kosovës, ushatrët e KFOR-it ndërtua po ashtu 325 kilometra hekurudhë për vënin në carkullimin të trenit në Kosovë. Vetëm pas një viti të instalimit të trupave të NATO-s në Kosovë u krijuan kushte për mabjtjen e zgjehdjeve të para gjatë hiostirsë së Kosovës, ato të 28 tetorit 2000, ku si zakonisht triumfoi partia më e madhe shqiptare (LDK) e më vonë duke krijuar kushte edhe për zgjdhjen einsitucioneve të Kosovës, duke zgjedhur edhe presidentin e saj me në krye me dr.Ibrahim Rugovën i cili gjithnjë më parë ishte refuzuar ketegorikisht nga serbët dhe Beogradi.

Rol i NATO-s (KFOR-it) në Kosovë ishte edhe në vënin e stabilitetit në Kosovën Lindore dhe bashkëpunimi me u UCPMB-në në favor të paqes në rajon, me të cilën ushtri clirimtare kishin nënshkruar disa marrëveshje, sidomos ato me komnadant Lleshi alias Ridvan Cazimin. Në selinë e NATO-s në Bruksell shefi i Aleances Veriatrlantike z.Solana duke iu përgjiggjur pyetje sonë rreth situatës në kantoni e Preshevës ai  u përgjigj se “përpjkejet e faktorit ndërkombëtar dhe dialogu mes shqiptarëve dhe serbëve është një rast i Mirë dhe historik i rajonit të Preshevës dhe se Beogradi nuk do të guxojë të përdorë dhunën e shfrenuar,.sepse ka marrur mësim nga regjimi i Milosheviqit.”

ZEDHENËSI I NATO-s JAMIE SHEA: SIKUR T’MOS ISHTE NATO DHE SHBA SOT KOSOVA NUK DO TË KISHTE LIRINË E AS INSITUCIONE

Kurse, zëdhënësi i NATO-s z. Jamie Shea në njërën nga interevistat me kolgun Maliqi ishte shprehur qartë se “NATO shpëtoi jo vetëm shqiptarët, por edhe mbarë Evropën nga diktatori Milosheviq..”

Më 17 qershor 1999 trupat franceze arritën në Mitrovicë, ku gjendej pika strategjike e gjigantit të Kosovës-Trepca, derisa trupat e UCK-së, prej të cilëve disa të kthyer nga lufta e disa veq sa i kishin veshur unifromat e reja, ishin vërsulur viseve të banuar etnikisht shqiptare dhe në ato rajone ku as një për qind nuk kishte pasur serbë, si në Drenicë, Llap e gjetiu. Sidoqoftë përveq ndërkombëtarëve edhe nga ana e shqiptatarëve NATO dhe SHBA të konsiderohet clirimtare të Kosovës dhe sikur t’mos ishin trupat e Alenacës, sigurisht sot Kosova nuk do ta kishte as lirinë e as insitucionet e veta legjitime. Këtë e dëshmoi edhe Havier Solana gjatë një bisede me gazetzarin Nefail Maliqi i cili duke bërë fjalë për rolin e NATO-s në Kosovë u shpreh se “NATO në Kosovë ka pasur rol të shumifshit në promovimin e paqes dhe demokracisë duke vënë stabilitetin dhe sigurinë për gjithë qytetarët e saj…”

NATO në Kosovë do të qëndorjë deri atëherë kur popullata e Kosovës ka nevojë për ta dhe kur siguria nuk është kontestuese, i ka deklaruar gazetarit, pasardhesi i Solanes,  shefi i i ri i ATO-s brutanik  z.Georg Lordi Robertson.

Përveq ndërkombëtarëve edhe nga ana e shqiptatarëve NATO dhe SHBA të konsiderohet clirimtare të Kosovës dhe sikur t’mos ishin trupat e Alenacës, sigurisht sot Kosova nuk do ta kishte as lirinë e as insitucionet e veta legjitime. Këtë e dëshmoi edhe z. Havier Solana gjatë një bisede me gazetarin shqiptar nga Gjeneva Nefail Maliqi i cili duke bërë fjalë për rolin e NATO-s në Kosovë u shpreh se “NATO në Kosovë ka pasur rol të shumfshit në promovimin e paqes dhe demokracisë duke vënë stabilitetin dhe sigurinë për gjithë qytetarët e saj. Prandaj thuani falemnderit dr.Rugovës dhe NATO-s qe ju ka cliruar.

NATO në Kosovë do të qëndrojë deri atëherë kur popullata e Kosovës ka nevojë për ta dhe kur siguria nuk është kontestuese, ka deklaruar në vitin 2000 shefi i Alencës z.Solana gazetarit Maliqi duke i urar popullatës zgjedhjet e para në Kosovë. Prezenca e 50 mijë trupave të Alencës në Kosovë të cilat trupa për katër vjet dëshmuan misionin e tyre paqësor në rajon, duke i dhënë mësim Evropës se si duhet vënë stabilitetin dhe si duhet luftuar diktatura e kanë justifikuar shumë diplomastë botëror. Zëdhënësi i NATO-s z. Jamie Shea për “Presheva Jonë” në njërën nga interevistat ishte shprehur qartë se “NATO shpëtoi jo vetëm shqiptarët, por edhe mabrë Evropën nga diktatori Milosheviq..”

Derniers articles