24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Zvicra ne Asamblene e 74 Boterore te Shëndetësisë. Ministri Bersiet nenshkroi marrëveshje me OBSH

Gjenevë, 24 maj -« Zvicra dëshiron që OBSH të forcohet. Kjo është arsyeja pse ajo mbështet skenarin e një traktati kundër pandemive, të nisur nga BE, për të parashikuar më mirë një tjetër. Të gjithë mund të bëjmë më mirë..” tha sot ne Gjenevë gjatë një konference shtypi me gazetaret boteror ministri i shendetesise Alain Berset te cilën konfrence e ndoqi edhe reporteri i gazetes zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Ekonomia e luftës, ndarja e vaksinave, traktati mbi pandemitë jane temat kyqe qe mbrenda nje jave do te trajtohen nga krerët e shteteve, qeverive dhe perfaqeuses te organizatave nderkombëtare OKB-së, OBSH-se dhe te tjera

Coronavirus: Zvicra zyrtarizon marrëveshjen me OBSH

Ne Asamblenë e 74-të Botërore të Shëndetit 194 shtete anëtare të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) në takimin vjetor po debatojne rreth krizes se pandemise dhe pasojat te saj jo vetëm ne shëndetin e njeriut, por edhe ne ekonomi globale e cili do zhvilloj punimet në Gjenevë deri më 1 qershor te këtij viti, shkruna gezate zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Sipas Keshillit Federal z.Alain Berset, Zvicra mbështet skenarin e një traktati ndërkombëtar kundër pandemive. Këshilltari Federal Alain Berset e njoftoi sot në Gjenevë gjate nje konfereceshytpi me mediatz boterore, pasi nënshkroi një marrëveshje me OBSH për të vendosur n jë depo globale të koronavirusëve në laboratorin Spiez (BE).

Këshilltari Federal hapi Asamblenë e 74-të Botërore të Shëndetit. Ai paralajmëron kundër vetëkënaqësisë dhe beson se Gjeneva është vendi i duhur për të kryer diskutime mbi reformën e sistemit shëndetësor global.

Pandemia ka vrarë të paktën 3,465,398 njerëz në të gjithë botën që nga fundi i dhjetorit 2019 deri sot. Pas Shteteve të Bashkuara (589,893 vdekje), vendet me numrin më të lartë të vdekjeve janë Brazili (449,068), India (303,720), Meksika (221,647) dhe Mbretëria e Bashkuar. Uni (127’721).

Në fjalën hapëse te z.Bersiez në Asamblenë e 74-të Botërore të Shëndetësisë, bëri thirrje që t’i atribuohen “aftësi të mjaftueshme” dhe financim të qëndrueshëm. Veçanërisht për programin e urgjencës përballë situatave të tilla si pandemia.

Sikur Asamblenë e 74-të Botërore të Shëndetit në Gjenevë, Zvicra nënshkroi një marrëveshje me OBSH për të pritur një depo globale të koronavirusëve në laboratorin Spiez (BE).

 

Disa aktere si Shtetet e Bashkuara dhe BE kanë njoftuar kohët e fundit se po ndajnë doza të vaksinës. Zvicra është e kënaqur për momentin për të financuar pajisjen Covax për qasje të barabartë në vaksinë, me 300 milion franga të cilat duhet të votohen nga Parlamenti.

Një veprim tjetër nga Zvicra, Bern i kishte propozuar OBSH-së që të përdorte laboratorin Spiez për të pritur një depo globale të koronavirusit dhe patogjenëve të tjerë, një iniciativë e vërtetuar nga organizata

Çfarë duhet të lehtësojë kërkimin dhe bashkëpunimin, ndërsa disa vende kanë dalë vullnetarë për të ndarë viruset e tyre. Të hënën, Z. Berset nënshkroi një marrëveshje me drejtorin e përgjithshëm të organizatës Tedros Adhanom Ghebreyesus për të zyrtarizuar këtë marrëveshje.

Derniers articles