12.3 C
Berne
lundi 27/05/2024

Shifra te Qeverise zvicerane (SEM) qe dëshmojne se «Kosova është një shtet i sigurt», për ata që dojnë me punu…Asnje azilkerkues nga Kosova viteve te fundit ne Zvicer!

Ukrainasit arrijne numri e azilekërkuesve ne Zvicer (61500) sa kosavaret ne vitin 1999. Aytre ju jepet Statusi i mbrojtjes S (procedurë speciale)

Bernë, 19 dhejtor -Meqenese Zvicra dhe disa vende te BE-së Kosoven e konsiderojne si një « vend të sigurt » deshmon edhe raportet e fundit i SEM ,s ikur edhje ky i sotem ku nuk ka kerkesa për eztil ne Zvicër nga ana e qytetareve nga Kosova. Kjo ka bere qe numri i azilkeruesve nga ballkani, sidomos nga Kosova jo se eshte reduktuar, por nuk pranohet asnje për motive politike e as për motive ekonomike qe kishim mijera raste me vite te tera gjate dhe pas luftës në Kosovë, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Azili: statistika për nëntor 2022

Bern, 19 dhjetor -Gjatë muajit nëntor 2022, në Zvicër janë dorëzuar 3,568 kërkesa për azil, një rritje prej 360 krahasuar me muajin e kaluar (+ 11,2%) dhe të vitit 2007 në krahasim me nëntorin 2021. Vendet kryesore të origjinës ishin Afganistani dhe Turqia. Përveç kësaj, 2,493 personave që u larguan nga Ukraina iu dha statusi i mbrojtjes S gjatë muajit në shqyrtim.

Vendet kryesore të origjinës së personave që aplikuan për azil në Zvicër në nëntor ishin Afganistani me 1266 aplikime (112 më shumë se në tetor), Turqia (685 aplikime; +41), Burundi (359 aplikime; +44), Eritrea (167 kërkesa). ; +16) dhe Siria (158 kërkesa; +37).

Nga 3,568 aplikime për azil të paraqitura në nëntor, 3,179 ishin kërkesa parësore (tetor 2022: 2,839), pra kërkesa të paraqitura në mënyrë të pavarur nga personat e tjerë që kishin kërkuar tashmë mbrojtje. Personat që paraqitën një kërkesë të tillë në nëntor 2022 ishin kryesisht nga Afganistani (1236, +117), Turqia (611, +59), Burundi (358, +43), Algjeria (153, -4) dhe Siria (107, +28). ). SDiq po vereht gna gjtha ketop vedne , asnje nuk eshte nga Kosova.  Pra, keto shfra Shifra te Qeverise zvicerane qe deshmojne se « Kosova ështeë një shtet i sigurt » për ata qe dojnë me punu, ka sjhkruar gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Sekretariati Shtetëror për Migracionin likuidoi 1,822 kërkesa për azil në nëntor 2022. Midis tyre, 624 rezultuan në një vendim për të mos hyrë në këtë çështje (përfshirë 529 në bazë të marrëveshjes së Dublinit), 352 në dhënien e azilit dhe 479 pranim të përkohshëm në shkallës së parë. Numri i lëndëve të pazgjidhura në shkallën e parë është 11,321, 1,857 më shumë se një muaj më parë.

Gjithashtu në nëntor, 1,638 persona u larguan nga Zvicra nën mbikëqyrjen e autoriteteve ose u kthyen në vendin e tyre ose në një vend të tretë. Zvicra ka kërkuar nga shtetet e tjera të Dublinit që të kujdesen për 1,182 aplikantë. Në të njëjtën kohë, 144 persona u transferuan në shtetin e Dublinit përgjegjës për shqyrtimin e kërkesës së tyre për azil. Zvicra, nga ana e saj, mori 336 kërkesa për kujdes nga shtetet e tjera të Dublinit dhe 53 persona u transferuan në territorin e saj.

Pritja e refugjatëve veçanërisht të cenueshëm

Në nëntor, 148 persona arritën në Zvicër si pjesë e një programi zhvendosjeje. Këshilli Federal vendos për programet e zhvendosjes çdo dy vjet. Për vitet 2022 dhe 2023, është vendosur që Zvicra të mirëpresë deri në 1600 refugjatë në një situatë të pasigurt në vendin e tyre të pritjes së parë. Përveç kësaj, do të ketë një kontigjent prej 220 refugjatësh që nuk mund të priten sipas programit 2020/2021 për shkak të vonesave për shkak të pandemisë.

Ukrainasit arrijne numri e azilekërkuesve ne Zvicer (61500) sa kosavaret ne vitin 1999. Aytre ju jepet Statusi i mbrojtjes S (procedurë speciale)

Më 12 mars 2022, Këshilli Federal aktivizoi statusin e mbrojtjes S për herë të parë, në mënyrë që Zvicra të pranojë njerëz nga Ukraina që kanë nevojë për mbrojtje.

Në nëntor, 2,619 persona aplikuan për statusin e mbrojtjes S në një qendër federale për azilkërkuesit; Ky status iu dha 2493 personave dhe u refuzua 80 të tjerëve, të cilët nuk plotësonin kriteret.

Që nga aktivizimi i statusit të mbrojtjes S, ai ka përfunduar për 6123 persona dhe përfundimi i statusit është në shqyrtim për vitin 2010. Në fund të nëntorit, 61.553 persona kishin statusin S.

Derniers articles