4 C
Berne
lundi 17/01/2022

Kosovarja që nuk deshi te mesonte gjermanishten mbetet në Zvicër. GJF vendosi kundër dëbimit

Bernë, 3 janar -Një grua 30-vjeçare me origjine nga Kosova, për më shumë se gjashte vjet nuk kishte deshmuar sa duhet autoritet e Zyrës kantonale (AG) për Migracionit se e zoteronte gjuhës gjermane, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch për te cilin rast kishte shkruar para nja jave.

Gjykata Administrative e Aargaut gjashte vitetet e fundit vazhdimisht i ka refuzuar lejeqëndrimin një kosovare (30) qe nuk deshi ta mesonte gjuhen gjermane, si element kryesor për integrim, por Gjykata Federale ka marru nje vendim me ndryshe.

Sipas verdiktit te GJF asaj i është shqiptuar vetëm një paralajmërimm që sipas ligjit konfrom për të huajt dhe jo largimi nga Zvicra.

Blerta (emri i ndryshuar) qe martuar me një kosovar që jetonte në Zvicër me heret, qe nga viti 2015 qe posedonte nje lejeqendrim (B) në Zvicër.

Kosovarja, atëbotë 24-vjeçare kishte ardhur në Aargau në dhjetor 2015 me qellim të bashkimit familjar  e cila ehste ftuar nga zyra kantonale e migracionit, dueke  sygjeruar qe ta mësonte gjermanishten si nje kritet elemantar per te qënderuar ne Zvicër

Ajo, edhe pse ishte zotuar  për njohjen e gjuhës gjermane në nivelin A1, por ajo uk kishte mbajtur premtimin, shkruan e gazeta zvicerane transmeton Le Canton27.ch

Pas ca dites Blerta kiste morur lejeqëndrimin për në Zvicër nga Zyra Kantonale e Migracionit edhe pse ajo nuk posedonte dëshmi se njihte gjuhen gjermane. Dhe ketu nisen rereziqet e debimit te saj nga Zyra Kantonale e Migracionit e cila nuk e kishte përmbajtur kerkesave nga autoritet kantonale per ta mesuar gjuhën.

Pas kesaj “lufte” mes Zyres Kantonale e Migracionit  (AG) dhe kosvares, Gjykata Federale ka  dhe nje vednim ne fund te kesaj te fundit, pra t’mos e deboj aktulaisht shqiptaren ne Kosovë qe sipas GJF  ajo  “gjuhësisht e as ne aspektin social e kulturor nuk eshte e integruar në realitetin e jetes zvicerane”

Gjykata e Lartë Federale sheh te Blerten si kokeforte me nje “qëndrim jobashkëpunues” që është treguar me vite te tera.

 

 

Derniers articles

JANARI I PËRGJAKUR

Shkruan: Selim PACOLLI Serbia, zakonisht e motivuar nga dehja e bozhiqeve, (pikërisht në këtë festë fetare), nxitëshin në zbatimin e elaborateve shfarosëse ndaj Shqiptarve, shkruan...

Pasaporta e Zvicres «superPasseport», me i fuqishem ne botë!

Mbajtësit e pasaportave zvicerane mund të udhëtojnë në 185 destinacione pa vizë. Prandaj, vendi është në vendin e peste në indeks, pak pas Shteteve...

Si e shiti Basha krimin e tij si i ‘viktimizuar’ në stilin serb të rastit ‘Panda’ në Pejë

Nga Enver Bytyçi Dy burra të maskuar para 22 vjetësh më 14 dhjetor 1998 hynë në lokalin “Panda” në Pejë dhe vranë gjashtë nxënës të...

Jehona e protestës së liderit (PD-së) te demokracise në Shqiperi Sali Berishës në mediat botërore

Berne, 9 janar -Policia shqiptare e konrolluar nga Edi Rama, dha urdher te nderhyje kunde rmijera rpoetstuesve para selise se PD-së duke përdorur shkopinje...

Në Shqipëri po ndodh rënia e maskave ”pluraliste”

1. Partitë politike shqiptare, gjatë gjitha këto tri dekadave nuk arritën asesi të instalojnë, e aq më pak të ndërtojnē si pluralizmin demokratik ashtu...