4.2 C
Berne
lundi 27/03/2023

Mbi 60 % të zviceranëve i thonë JO iniciativës që kufizon migracionin

Bernë, 27 shtator -Zvicra sot ka votuar për pesë çështjet kryesore (Migrimi, Pushimi i atësisë, Avionë luftarakë, Zbritja e taksës së fëmijëve dhe mbrojtja e kafsheve) njera nder to qe ishte em diskutabile ishte kjo e migracionit, njfotn gazeta zvicerane ne gjuhen shqipe « Le Canto27.ch »

Zviceranët refuzojnë të shfuqizojnë lëvizjen e lirë të njerëzve me Bashkimin Evropian, sipas projeksionit të parë të botuar nga instituti gfs.bern. E djathta konservatore pëson kështu një dështim të ri në votime me iniciativën e saj popullore « për imigrim të moderuar » («pour une immigration modérée»)

Helvetët i thonë jo një « Swixit »

Referendumi më i diskutueshëm diteve te fundit ne mediat dhe publik ishte iniciativa e Partisë Popullore Zvicerane (SVP) për zbatimin e një kufiri për migracionin nga BE në Zvicër. Qeveria Zvicerane dhe të gjitha partitë e mëdha përveç SVP e hedhin poshtë iniciativën.

Iniciativa e SVP-së për kufizimin e migrimit nga shtetet e BE-së, sipas të gjitha gjasave do të pësojë fiasko në kutitë e votimit, në referendumin që u mbajt sot, në nivel nacional, në Zvicër

Kështu sipas rezultateve preliminare, 63 % kanë votuar kundër kësaj iniciative, vlerëson SRG. Sigurisht, është ende heret për të folur për rezultatet përfundimtare por trendi i humbjes së kësaj iniciative duket mjaft i qartë.

Populli zviceran refuzoi nismën popullore « për imigrim të moderuar » me 63%, sipas projeksionit të parë të botuar nga instituti gfs.bern. Teksti i Bashkimit Demokratik Qendror (UDC / e djathta konservatore) kërkonte që Zvicra të rregullonte imigracionin e saj në mënyrë autonome. Duke futur një nen të ri 121b në kushtetutë, partia bëri thirrje për përfundimin e plotë të marrëveshjes mbi lëvizjen e lirë të personave me Bashkimin Evropian (BE).

Përveç për migracionin, sot zviceranët votojnë edhe për 4 iniciativa të tjera. Në vazhdim, trendi aktual për të gjitha iniciativat në nivel të Zvicrës: JO (63 % ) për iniciativën e kufizimit, PO (53% ) ligjit te gjuetisë, JO (61%) shtesave të fëmijëve,  PO (60%) lejen e atësisë dhe  PO ( 53%) për avionët luftarakë

 

Derniers articles

Fabienne Fischer: Shqiptarët e kantonit të Gjenevës nuk janë vetëm shembull integrimi, por edhe ambasadorë të vendit të tyre

Këshilltarja e Shtetit znj. Fabienne Fischer në bisedë me kryeredaktoren e gazetës zvicerane në shqip Le Canton27.ch Intervistë me znj. Fabienne Fischer, këshilltare shtetërore, departament...

Deputeti zviceran Emmanuel Deonna: Kosovarët meritojnë më shumë njohje në Gjenevë dhe Zvicër

Deputeti zviceran Emmanuel Deonna në bisedë me kryeredaktorin e gazetës zvicerane-shqiptare Le Canton27.ch Emmanuel Deonna, deputet i Këshillit të Madh të Gjenevës, është një kandidat...

Fabienne Fischer: Les Albanais du canton de Genève ne sont pas seulement un exemple d’intégration, mais aussi des ambassadeurs de leur pays

Conseillère d’Etat Mme. Fabienne Fischer en conversation avec la rédacteur en chef du journal suisse en albanais Le Canton27.ch Interview avec Mme. Fabienne Fischer, Conseillère...

Le député suisse Emmanuel Deonna: Les Kosovars méritent plus de reconnaissance à Geneve et en Suisse

Le député suisse Emmanuel Deonna en conversation avec le rédacteur en chef du journal suisse albanais Le Canton27.ch Emmanuel Deonna, député au Grand Conseil genevois,...

Nga intervista ekskluzive me ambasadorin amerikan Christofer Hill / Ja cfare thoshte ai dikur për Serbinë, Kosovën dhe Luginen e Presheves dhe cfare sot.. 

Ambasadori amerikan Christofer Hill në bisedë me redaktorinm e gazetes zvicerane ne shqip Le canton27.ch   Bernë, 27 mars -Para 24 vitesh, pikrisht me 6 shkurt...