14 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Një vit lufte kundër Ukrainës: Këshilli Federal vlerëson angazhimin e tij dhe propozon një plan të ri ndihme

 

Bernë, e  merkure 22  -Më 24 shkurt 2022, Rusia nisi një ofensivë ushtarake kundër Ukrainës në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare publike. Në përgjigje të këtij agresioni, Këshilli Federal vendosi të rifillojë sanksionet e BE-së kundër Rusisë për të përforcuar efektet e tyre. Përveç kësaj, Konfederata ofroi ndihmë humanitare për viktimat e luftës, në Ukrainë, por edhe në vendet fqinje.

Në Zvicër, më shumë se 75,000 refugjatë ukrainas kanë marrë statusin e mbrojtjes S. Një vit pas fillimit të agresionit ushtarak të nisur kundër Ukrainës, Këshilli Federal shpreh simpatinë e tij me popullsinë e prekur nga lufta, bën vlerësimin e angazhimit të tij dhe pyet, gjatë mbledhjen e saj të datës 22.02.2023, lëshimin e menjëhershëm të një pakete të re masash ndihme për një shumë prej 140 milionë frangash.

Për kontinentin evropian, agresioni i Ukrainës nga Rusia më 24 shkurt 2022 përfaqëson një ndryshim historik të paradigmës. Këshilli Federal përsërit fuqishëm dënimin e tij për agresionin dhe bën thirrje për ndërprerjen e armiqësive dhe tërheqjen e trupave ruse nga i gjithë territori i Ukrainës. Ai gjithashtu rinovon thirrjen e tij për respektimin e së drejtës ndërkombëtare humanitare dhe mbështet hetimet e nisura nga Gjykata Ndërkombëtare Penale me synimin për të hedhur dritë mbi shkeljet e së drejtës ndërkombëtare.

Zvicra qëndron në solidaritet me Ukrainën duke u përpjekur të lehtësojë vuajtjet e popullatës civile dhe të kontribuojë, kur të vijë koha, në kërkimin e një zgjidhjeje politike të luftës. Që nga fillimi i agresionit ushtarak rus kundër Ukrainës, Konfederata ofroi ndihmë humanitare për njerëzit e prekur nga lufta në Ukrainë dhe në rajonet fqinje.

Deri më sot, më shumë se 1,000 ton material ndihmash të dërguar në Ukrainë dhe 4,765 ton ushqime të blera në vend janë shpërndarë për popullatën. Që nga 11 marsi 2022, Zvicra ka pranuar më shumë se 75,000 refugjatë ukrainas, të cilët tani përfitojnë nga statusi i mbrojtjes S. Në mbledhjen e tij më 22 shkurt 2023, Këshilli Federal tha se ishte i impresionuar nga solidariteti i treguar nga kantonet, komunat, shoqëria civile dhe shumë individë kanë demonstruar duke mirëpritur burra dhe gra ukrainase në kërkim të mbrojtjes. Më konkretisht, ai falënderon individët që ende po presin rreth 25 mijë persona që kanë ikur nga Ukraina.

Që nga 24 shkurti 2022, Zvicra ka lëshuar rreth 1.3 miliardë franga për masat e ndihmës në favor të Ukrainës: më shumë se 270 milionë për të ndihmuar vendin në kuadër të bashkëpunimit ndërkombëtar dhe llojeve të tjera të aksioneve, dhe 1.035 miliardë franga për pritjen e Ukrainës. refugjatët.

Konfederata është mbledhur gjithashtu ndaj sanksioneve të BE-së kundër Rusisë. Këto sanksione përfshijnë, në veçanti, masa që synojnë veçanërisht më shumë se 1300 njerëz dhe 170 institucione, ngrirjen e aseteve, masa të shumta financiare, ndalim të shitjes ose blerjes së mallrave të caktuara, ndalime hyrjeje apo edhe ndalim për ofrimin e shërbimeve të caktuara për rusët. autoritetet apo kompanitë.

Për t’i ofruar popullatës një perspektivë për të ardhmen pavarësisht luftës, Zvicra, së bashku me qeverinë ukrainase, nisën një proces politik me bazë të gjerë për rindërtimin e Ukrainës. Konferenca e Rimëkëmbjes së Ukrainës, e mbajtur korrikun e kaluar në Lugano me pjesëmarrjen e delegacioneve që përfaqësojnë 41 vende dhe 18 organizata ndërkombëtare, rezultoi në formulimin e Parimeve të Luganos, të cilat përcaktojnë kornizën e procesit politik të rindërtimit të Ukrainës.

Një plan i ri ndihme

Këshilli Federal është i bindur se mbështetja për Ukrainën duhet të vazhdojë për të përmirësuar situatën ende të vështirë të popullsisë atje dhe për të garantuar funksionimin e shtetit. Prandaj ai propozon një plan të ri ndihme për Ukrainën dhe Moldavinë, që përfshin një shumë prej 140 milionë frangash: 114 milionë janë të destinuara për Ukrainën dhe 26 milionë për Moldavinë.

Në Ukrainë, rreth 18 milionë njerëz, ose rreth 40% e popullsisë, aktualisht kanë nevojë për ndihmë për shkak të luftës. Ndihma e parashikuar në këtë paketë të re masash është vazhdimësi e angazhimit të Zvicrës ndaj Ukrainës dhe Republikës së Moldavisë. Ai përbën një përgjigje konkrete ndaj nevojave dhe kërkesave të dy vendeve në fushat në të cilat Zvicra ka ekspertizë specifike

Lufta kundër Ukrainës: masat e marra nga Konfederata që nga 24 shkurt 2022

Më 24 shkurt 2022, Rusia filloi një ofensivë ushtarake kundër Ukrainës në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare publike. Në përgjigje të këtij agresioni, Këshilli Federal vendosi të rifillojë sanksionet e BE-së kundër Rusisë. Përveç kësaj, Konfederata ofroi ndihmë humanitare për viktimat e luftës, në Ukrainë, por edhe në vendet fqinje.

Një vit pas fillimit të agresionit ushtarak të nisur kundër Ukrainës, Këshilli Federal shpreh simpatinë e tij me popullsinë e prekur nga lufta dhe bën thirrje, gjatë mbledhjes së tij të datës 22.02.2023, për lirimin e menjëhershëm të një grupi të ri masash ndihme që arrijnë në 140 milionë franga.

Burrat me xhaketa të kuqe shkarkojnë kutitë nga një vagon me derë të hapur.

Anëtarët e Njësisë Zvicerane të Ndihmës Humanitare (SHA) përgatisin një dërgesë të materialit ndihmues në Ukrainë.

24 shkurt 2023 do të shënojë përvjetorin e parë të agresionit ushtarak të Rusisë kundër Ukrainës. Këshilli Federal e dënoi veprimin e Rusisë që në fillim, duke e quajtur atë një shkelje të rëndë të ligjit ndërkombëtar. Në veçanti, Rusia ka shkelur ndalimin e përdorimit të forcës, një normë elementare e së drejtës ndërkombëtare, duke shkelur kështu parimin e integritetit territorial të shteteve.

Këshilli Federal shprehu gjithashtu shqetësimin e tij për popullin ukrainas dhe nënvizoi solidaritetin e tij me popullsinë.

Që nga fillimi i luftës kundër Ukrainës, Konfederata ka zbatuar masa në fusha të ndryshme për të ndihmuar të prekurit.

Më 22 shkurt 2023, Këshilli Federal kërkoi gjithashtu një paketë të re ndihme emergjente. Plani i veprimit i vitit 2023, me vlerë 140 milionë CHF, është menduar për Ukrainën dhe Moldavinë.

Pasqyrë e masave të planit të veprimit 2023 për Ukrainën dhe rajonin (PDF, 3 faqe, 218.5 kB, gjermanisht)

Mbështetja e ofruar në këtë paketë ndihme urgjente bazohet në angazhimin ekzistues të Zvicrës në Ukrainë dhe Moldavi. Ai u përgjigjet konkretisht nevojave dhe kërkesave të dy vendeve në fushat ku Zvicra ka ekspertizë specifike.

Që nga fillimi i agresionit ushtarak të Rusisë kundër Ukrainës, Konfederata ka mbështetur Ukrainën dhe popullsinë e prekur nga lufta në zonat e mëposhtme.

Që nga fillimi i agresionit ushtarak të Rusisë kundër Ukrainës, anëtarët e Njësisë Zvicerane të Ndihmës Humanitare (SHA) vlerësuan nevojat në Poloni dhe Moldavi, më pas punuan ngushtë me Ambasadën Zvicerane në Kiev për të ngritur qendra të ndihmës materiale për njerëzit e prekur nga lufta.

Këto qendra më pas koordinuan dërgesat e materialeve ndihmuese. Deri më tani, Ndihma Humanitare e Konfederatës ka transportuar më shumë se 1,000 ton material nga Zvicra në Ukrainë (çadra, gjeneratorë, pajisje mjekësore, etj.) dhe ka blerë më shumë se 4,765 ton ushqime jetike në Ukrainë për t’i ardhur në ndihmë popullatës.

Si pjesë e planit të veprimit për lehtësimin dimëror, Konfederata ka mbështetur gjithashtu projekte që synojnë rehabilitimin e shpejtë të infrastrukturës civile të shkatërruar (p.sh. riparime emergjente në zonat energjetike, rrugore dhe sanitare). Projekte të ndryshme ndihme humanitare janë nisur në fusha të investuara tashmë nga bashkëpunimi zhvillimor dhe në të cilat janë krijuar partneritete solide.

Që nga shkurti i vitit 2022, më shumë se 70 specialistë të CSA janë dërguar në Ukrainë dhe Moldavi, me qëllim që t’u japin një dorë përfaqësive zvicerane dhe të ofrojnë mbështetje për organizatat humanitare të pranishme në terren (KNKK, OKB, OJQ).

Derniers articles