17.4 C
Berne
lundi 15/07/2024

UNHCR, OBSH, CICR… janë të shqetësuara për luftën në Ukrainë. Drejtoresha e OKB-së në Gjenevë rusja Tatiana Valovaya, hesht! Ku është kredibiliteti i OKB-së?

Drejtoresha e OKB-së në Gjenevë rusja Tatiana Valovaya duhet te vendos me Putinin e luftes ose me OKB-në e paqes ! Të emëruarit politikë janë të këqij për OKB-në – OKB-ja duhet të kujtojë pse u krijua – Të paktën agjencitë e OKB-së po flasin hapur

Bernë, 20 mars –Të jesh apo të mos jesh: Të emëruarit politikë të Rusisë në OKB në vend. Tatiana Valovaya, një e emëruar politike që drejton Zyrën e Kombeve të Bashkuara në Gjenevë, përfaqëson një nga qendrat më të rëndësishme humanitare, tregtare dhe zgjidhjes së konflikteve në botë. E megjithatë, ndërsa agjencitë e specializuara të OKB-së nga UNHCR deri te OBSH kanë denoncuar masakrën në Ukrainë, kurse drejtoresha e OKB-së ne Gjenve rusja Tatiana Valovaya hesht?!,  shkruan  ne analizen redaksionale Global Geneva, transmeton gazeta zvicerane Le Canton27.ch 

Situata e pakëndshme e Valovayas nxjerr në pah kredibilitetin tashmë të përkeqësuar të OKB-së si një institucion që mbron të drejtat e njeriut. Pavarësisht përpjekjeve për reforma, donatorët kryesorë nga Shtetet e Bashkuara në Kinë ende rezervojnë pozicionet kyçe të OKB-së për favoritët e tyre politikë, pavarësisht nëse janë të kualifikuar apo jo. Rezultati është paaftësia e OKB-së për të folur kundër dhunës dhe padrejtësisë.

Të emëruarit politikë janë të këqij për OKB-në

Si një kandidate ruse, vëren Dowell, mund të pritet që Valovaya nuk është dëshmuar drejtpërdrejt në një dënim të luftës së ish-shefit të saj në Ukrainë. Në fund të fundit, ajo është kryetarja burokratike dhe jo frymëzuese e komunitetit « International Geneva », që supozohet se është qendra e botës për çështjet humanitare, të të drejtave të njeriut, tregtisë dhe konfliktit. As Këshilli i Sigurimit i OKB-së në Nju Jork nuk ka qenë në gjendje të bëjë shumë për pushtimin e Rusisë.

Megjithatë, siç theksohet nga Dowell, Valovaya i është shmangur shtypit, duke u fshehur pas ekipit të saj PR dhe Tweet-eve anodine të mediave sociale. Siç ka treguar konflikti aktual – por edhe ngjarjet e kaluara si zgjedhja e Donald Trump në SHBA dhe Brexit e Boris Johnson-it, mediat sociale dhe dezinformatat që vijnë me të mund të manipulohen lehtësisht. Twitter nuk është më një mjet i besueshëm për të vendosur politika ose për të përcaktuar se çfarë po ndodh. Pyetjet e para dhe raportimi në terren janë ato që kanë rëndësi. OKB-ja duhet të jetë më e përgjegjshme.

Presidenti rus Vladimir Putin po bën gjithçka që është e mundur për të siguruar që qytetarët e zakonshëm të marrin vetëm versionin e tij të censuruar shumë të asaj që po ndodh në Ukrainë. Duke kërcënuar gazetarët rusë që guxojnë ta quajnë atë një « luftë » ose një « pushtim », ai ka mbyllur praktikisht gjithçka që ka mbetur nga shtypi i pavarur i vendit. Ai tani po fajëson këdo që e kritikon atë si tradhtar, përfshirë edhe nënat ruse që tani zbulojnë se djemtë e tyre po vriten, plagosen ose kapen në një luftë të pakuptimtë. Pikërisht ajo që ndodhi gjatë luftës sovjetike në Afganistan. (Shih artikullin e Global Insights që krahason luftën e Rusisë në Afganistan me Ukrainën)

Gjithnjë e më shumë, tani i takon gazetarisë së besueshme dhe të mirë-dokumentuar nga BBC, CNN, Le Monde, Guardian, NYT, Svenska Dagbladet, SRF (Swiss Broadcasting) dhe mbledhës të tjerë lajmesh, duke përfshirë profesionistët e pavarur, për të vërtetuar faktet, edhe nëse raportimi po bëhet gjithnjë e më i rrezikshëm. Në mënyrë tragjike, të paktën katër gazetarë janë vrarë në Ukrainë që nga fillimi i pushtimit, me të paktën një automjet të shënuar qartë të PRESS që u qëllua nga forcat ruse.

Valovaya, të cilën Dowell e përshkruan si një « shtëpiake e lavdëruar » për UNOG, nuk ka arritur të japë një shembull të asaj që përfaqëson Gjeneva Ndërkombëtare. Ajo ende nuk e ka dënuar bombardimin e qëllimshëm të civilëve. Ajo as nuk i është referuar gjërave të mjerueshme që po ndodhin nën drejtimin e Putinit. Për Gjenevën ndërkombëtare, ky është një turp. (Shih artikullin Global Insights mbi Zvicrën Ndërkombëtare si qendër globale e njohurive). Në të njëjtën kohë, tregtarët e mallrave të Zvicrës, të cilët po transaksionojnë miliarda franga zvicerane në lëndë të parë, po i mundësojnë Putinit të mbushë gjoksin e tij të luftës.

Të paktën agjencitë e OKB-së po flasin hapur

Për fat të mirë, agjenci të ndryshme të OKB-së, si UNHCR dhe OBSH, kanë qenë në krye në dënimin e luftës së Putinit, veçanërisht eksodin e mbi tre milionë njerëzve dhe bombardimin e qëllimshëm të spitaleve dhe civilëve. Drejtoresha e UNICEF-it, Catherine Russell, e theksoi me forcë fjalën e saj në një intervistë të fundit të BBC-së, duke i përshkruar politika të tilla brutale si « të pandërgjegjshme ».

Siç thekson ekipi i informimit publik i UNOG, angazhimi i parë i Valovaya-s si nëpunës civil ndërkombëtar është ndaj Kombeve të Bashkuara, jo ndaj Kremlinit. Kjo është absolutisht e saktë. Megjithatë, kushdo që e njeh OKB-në e di se si ajo u emërua në radhë të parë. Është e dyshimtë që ajo do të flasë. Për më tepër, Moska e ka konsideruar prej kohësh vendin kryesor të OKB-së në Gjenevë si një prerogativë ruse. Përveç Michael Møller, një ish-diplomat danez dhe punonjës i UNHCR-së, i cili shërbeu si paraardhës i Valovaya, tre të emëruarit e mëparshëm të UNOG-së kanë qenë rusë ose ish-sovjetikë.

Siç sugjeron Dowell, realiteti pas emërimit politik të zyrtarëve të lartë vetëm nënvizon një nga problemet më të mëdha të OKB-së. Është një praktikë që minon plotësisht aftësinë e OKB-së për të vepruar si një institucion efektiv, por që kënaqet nga shumica e anëtarëve të Asamblesë së Përgjithshme. Donatorët e mëdhenj, duke filluar nga amerikanët dhe kinezët tek suedezët, britanikët, francezët dhe të tjerë, të gjithë pretendojnë për pozicionet e larta. Ndërsa disa kandidatë mund të rezultojnë të jenë zgjedhje të mira, të tjerët jo, duke rezultuar shpesh në një listë zyrtarësh të butë dhe pa imagjinatë që nuk arrijnë të frymëzojnë.

Për dekada, amerikanët kanë udhëhequr WFP, UNICEF dhe IOM, ndërsa britanikët tani e konsiderojnë OCHA të tyren. Procesi i fundit i madh i reformës së OKB-së, i paraqitur nga Kofi Annan në 2006, bëri thirrje që të gjitha punësimet e punës të bazoheshin në meritokraci dhe jo në ndikimin e donatorëve. Megjithatë, pak ka ndryshuar. OKB-ja vazhdon të lejojë emërimin e të emëruarve kryesisht politikë dhe jo profesionistë në nivele të larta.

OKB-ja duhet të kujtojë pse u krijua

Nëse OKB-ja nuk ndryshon rrënjësisht, ajo mund të presë të përkeqësohet edhe më tej, e paaftë për të ndikuar në paqe dhe për t’i dhënë fund luftërave. Kërcënimi i konfliktit të zgjeruar në Evropë është real. Po kështu është edhe përdorimi i mundshëm i armëve jokonvencionale nga Putin. Me Ukrainën vetëm në fund të rrugës, dy ditë me makinë nga Gjeneva, OKB-ja është në mënyrë të pasigurt afër përfundimit si Lidhja e dështuar e Kombeve në prag të Luftës së Dytë Botërore.

Nëse komuniteti ndërkombëtar i Gjenevës do të angazhohet siç duhet, atëherë ai duhet të pohojë me zë të lartë se as lufta dhe as krimet kundër njerëzimit nuk janë të pranueshme. Megjithatë, ajo që UNOG-së i duhet vërtet është një lloj lidershipi që do të pohojë në mënyrë thelbësore se OKB-ja nuk është një Ligë e qartë e Kombeve, por një ndryshim i lojës. Një tip Jan Egeland, për shembull. Ai ishte ish-kreu i hapur i operacioneve humanitare dhe të ndihmës emergjente të OKB-së nga viti 2003 deri në 2006. Ndryshe nga Valovaya, ai nuk kishte frikë të shprehte pikëpamjet e tij dhe të dënonte autorët e të drejtave të njeriut.

 

Le HCR, OMS, CICR.. sont préoccupés par la guerre en Ukraine. La directrice de l’ONU à Genève la rus Tatiana Valovaya, se tait! Où est la crédibilité de l’ONU ?

UNHCR, WHO, ICRC… are concerned about the war in Ukraine. The director of the UN in Geneva the rus Tatiana Valovaya, is silent! Where is the credibility of the UN?

Derniers articles