22.3 C
Berne
mardi 23/07/2024

Nga Asambleja e Përgjithshme e ICPO ne Stamboll: Kandidati nga Emiratet mund të zgjidhet shef i Interpol-it. Te enjten e ardhshme dihet emri i shefit te ri te Interpol-it

Stamboll, 23 Nëntor (Nefail Maliqi) -Kryeqyteti i Turqisë, Stambolli sot ka mbledhur koke me kokë shefat e policisë dhe zyrtarë të lartë nga e gjithë bota (194 vende anetare te Interpolit, ketu edhe Shqiperia) për të trajtuar çështjet e sigurisë globale. Ceremonia e hapjes së Asamblesë së Përgjithshme u mbajt sot në orën 10 të mëngjesit ku ishin prezent edhe perfaqesues te medive te shumta boterore, njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch nga Stambolli

Asambleja e Përgjithshme është organi suprem drejtues i INTERPOL-it dhe përbëhet nga delegatë të emëruar nga qeveritë e vendeve anëtare. Ai mblidhet një herë në vit dhe merr të gjitha vendimet kryesore që prekin politikën e përgjithshme, burimet e nevojshme për bashkëpunimin ndërkombëtar, metodat e punës, financat dhe programet e aktiviteteve. Këto vendime janë në formë rezolut

Gjeneral Major Ahmed Naser al-Raisi nga Dubai, kandidat potencial per te qene ne krye te Interpol-it

Shtatë anëtarë të CCF-së do të zgjidhen nga Asambleja e Përgjithshme e INTERPOL-it në sesionin e saj të 89-të (Stamboll (Turqi), 23 – 25 nëntor 2021) dhe ata do të marrin detyrën më 11 mars 2022. Ky shënim verbal përbën një thirrje për veprim. kandidatët për zgjedhjen në këto poste të larta.

Votim mbahet te enjten Çdo vend anëtar mund të përfaqësohet nga një ose disa delegatë, të cilët janë zakonisht shefa të policisë dhe zyrtarë të lartë të ministrive. Qëllimi i tij është të sigurojë që aktivitetet e INTERPOL-it të korrespondojnë me nevojat e vendeve tona anëtare. Këtë e bën duke përcaktuar parimet dhe masat që Organizata të arrijë objektivat e saj dhe duke rishikuar dhe miratuar programin e aktiviteteve dhe politikën financiare për vitin e ardhshëm. Për më tepër, Asambleja e Përgjithshme zgjedh anëtarët e Komitetit Ekzekutiv, organi drejtues i cili ofron udhëzime dhe drejtime ndërmjet seancave të Asamblesë. Në axhendë çdo vit janë edhe tendencat kryesore të krimit dhe kërcënimet e sigurisë me të cilat përballet bota. Asambleja e Përgjithshme merr vendime në formë rezolute. Çdo vend anëtar i përfaqësuar ka një votë. Procesi i vendimmarrjes bëhet me shumicë të thjeshtë ose me dy të tretat, në varësi të temës. Këto Rezoluta janë dokumente publike dhe të disponueshme nga viti 1960 deri më sot.

Si mbledhja më e madhe globale e zyrtarëve të lartë të zbatimit të ligjit, Asambleja e Përgjithshme ofron gjithashtu një mundësi të rëndësishme për vendet për t’u lidhur dhe shkëmbyer përvojat.

Presidenti i Interpolit dhe komiteti ekzekutiv përcaktojnë politikat dhe drejtimin e punës. Ata gjithashtu mbikqyrin sekretarin e përgjithshëm, i cili menaxhon operacionet e përditshme dhe shërben si përfaqësuesi publik i Interpolit. Në këtë post është zyrtari gjerman Juergen Stock.

 

Kush eshte kandidati gjenerali Ahmed Nasser el-Raisi për te qenë në krye të Interpol-it. Nuk mungojnë kritikat ndaj tij

Gazeta zvicerane ne shqip le Canton27.ch nga Stambolli njfton se votimi pritet të zhvillohet të enjten. Kandita potencial per te qenë ne krye te Interpolit eshte Gjeneral Major Ahmed Naser al-Raisi, inspektor i përgjithshëm në Ministrinë e Brendshme të Emirateve të Bashkuara Arabe, i cili kandidon për t’u zgjedhur në postin 4-vjeçar të presidentit të Interpolit si dhe Hu Binchen, zyrtar në Ministrinë kineze të Sigurisë Publike, që pritet të kandidojë për një post në komitetin ekzekutiv të Interpolit

I akuzuar për akte torture dhe arrestime arbitrare, gjenerali Ahmed Nasser el-Raisi thuhet se ka pak shanse për t’u bërë president i organizatës ndërkombëtare të policisë kriminale.

Gjenerali i Emirateve, Ahmed Nasser el-Raisi, objektiv i disa ankesave për tortura, është një kandidat për President të Interpolit.

Rruga e tij dukej e hapur për marrjen e drejtimit të institucionit ndërkombëtar në asamblenë e përgjithshme të Interpolit të planifikuar për 23-25 ​​nëntor në Stamboll.

Gjeneralmajor Ahmed Nasser el-Raisi është Inspektor i Përgjithshëm i Ministrisë së Brendshme me më shumë se 40 vjet karrierë në forcat e policisë bashkiake dhe kombëtare. Që nga viti 2018 është anëtar i deleguar i Komitetit Ekzekutiv të Interpolit. Problemi i vetëm është se Emiratet e Bashkuara Arabe, nga të cilat ai është kandidat, shpesh kritikohen për shkeljet e të drejtave të njeriut dhe represionin e tyre ndaj kundërshtarëve politikë.

Zërat po ngrihen Zgjedhja e presidentit të Interpolit si dhe e pjesës tjetër të komitetit ekzekutiv do të bëhet gjatë asamblesë së përgjithshme që do të mbledhë së bashku përfaqësues të 194 vendeve anëtare në Stamboll javën e ardhshme – një vizitë e Princit të Kurorës së Emirateve, Mohammad bin Zayed në Turqi për takimi me Presidentin Erdogan ishte caktuar për 24 nëntor, pikërisht në mes të këtij takimi.

Gjenerali Raisi ka marrë « shumë mbështetje nga Emiratet e Bashkuara Arabe, të cilët po përdorin rrjetin e tyre për të nxitur kandidaturën e tij, duke e ditur se ata do të ulen në Këshillin e Sigurimit të OKB-së vitin e ardhshëm », tha Andreas Krieg. Në kontrast me traditën e paqartësisë që mbretëron rreth kandidaturave presidenciale të Interpolit, Raisi shpalli të tijën në nëntor 2020 dhe bëri fushatë për gati një vit, pas shtyrjes së zgjedhjeve për shkak të pandemisë së Covid-19

 

 

Derniers articles