12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

Historike, emri i Kosovës, për herë të parë pas 20 vitesh, nuk permendet ne raportin e OKB-së anti drogë. Ja cfare thuhet për Shqiperine dhe Serbinë

Gjenevë/ UN, 31 mars -Organizata e Kombeve të Bashkuara ka publikuar këtë të enjte  raportin për prodhimin e kokainës në nivel global. Në raportin prej 182 faqesh, Shqipëria përmendet plot 36 herë, ku OKB thekson se shqiptarët janë gjithnjë e më shumë prezent në këtë treg botëror. Për here te pare pas 20 vitesh emri i Kosoves nuk permendet ne kete raport te OKB-së për trafik droge.
Sipas OKB, grupet shqiptare në rrjetin e trafikut shërbejnë me rrjet logjistik dhe mbështetës për të bërë kalimet në porte dhe shitjen e shpërndarjen.  DIkur ShQiperia perdorej si nje vend tranzi i kontbandes me droge me vendeve te lindjes dhe Evropës , kur se sot Shqiperia konsiderohet per nderombëtaret edhe si prodhuese edhe si konsumuese e droges. Ndoshta jo rastesisht nje prokuror i Gjenevës Shqiperine e kishte quajtur « Kolombia » evropiane, raporton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch
OKB: Shqiptaria dhe Serbia, dje vende tranziti, ndersa sot prodhuese dhe  përdoruesit më të mëdhenj të kokainës në botë
Le Suisse qui blanchissait les millions des narcos - SWI swissinfo.chTregjet më pak të eksploruara të kokainës në Evropën Lindore janë furnizuar kryesisht nga grupet kriminale shqiptare dhe serbe. Në veçanti grupet kriminale serbe kanë furnizuar për një kohë gjatë Ballkanin me kokainë nga Ekuadori thuhet në raport.
Neve si gazetarë, si media na interson me shume se nga shkojnë mjetet, minilonat euro, te fituara nga kontrabanda e droges. Ne bisede me policine zvicerane dhe zyrtarer nga Interpoli, e thone se nje pjese e e madhe e këtyre mjeteve shkojne dhe per parti politike, sidomos per zgjedhje..Ne bisedne e fundit qe kihste publicisti i njohur italian antidroge  Roberto Saviano me redaktorin e gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch kishte deklaruar se « vendet e ballkanit, sidomos Shqiperise dhe Serbisë nuk ju bëne puna pa trafikun e droges dhe mafian ne rajon.. »
«Sipas disa analistëve, konkurrenca midis grupeve kriminale nga Ballkani, përfshirë grupet shqipfolëse, ka nxitur vrasje të synuara në Mal të Zi, Serbi dhe Shqipëri që nga viti 2015. » (According to some analysts, the competition between criminal groups from the Balkans, including Albanian-speaking groups, has been driving targeted killings in Montenegro, Serbia, and Albania since 2015)
Sipas raportit të OKB-se, Shqipëria dhe Serbia në ballkanin e hapur bëjnë kontrabande të hapur të droges

« Trafikantët serbë dhe shqiptarë të lidhur me klanin Kinahan (një OCG Irich që përfshinte trafik të madh kokaine) punësojnë kriminelë, siç thuhet nga Afrika e Veriut, për të frikësuar punonjësit e porteve në portet e mëdha evropiane, nëse ata refuzojnë të bashkëpunojnë në marrjen e dërgesat e kokainës (Serbian and Albanian traffickers  linked to the Kinahan clan  (an Irich OCG involved large scal cocain trafficking) employ criminals, reportedly from North Africa, to intimidate dock workers in large European ports if they refuse to collaborate in retrieving cocaine shipments), cition gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Shqipëria rezulton si vendi që ka prevalencën vjetore më të lartë të përdorimit të kokainës në botë, sipas një harte interaktive të Zyrës për Drogën dhe Krimet e Kombeve të Bashkuara (UNODC), në kuadër të Raportit Vjetor të Drogave 2017, publikuar së fundmi.Sipas hartës, për përdorimin e kokainës, prevalenca vjetore e përdorimit për Shqipërinë ishte 2.5%, për të dhënat që i referohen vitit 2014 dhe për grupmoshat nga 15 – 64 vjeç. Kjo është më e larta nga të gjitha shtetet që raportohen nga UNODC .
Me shume se gjysma e kesaj droge nga Shqiperia, Serbia dhe vendet tjera te ballkanit kane për destinacion vendet evropiane, ku 20 % te ketyre drogave (sidomos kokaina) depërton ne Zvicer.
Drogue: la filière savoyarde de l'héroïne - L'ExpressSipas disa analistëve, konkurrenca mes grupeve kriminale nga Ballkani, duke përfshirë grupet shqipfolëse, kanë bërë vrasje të synuara në Mal të Zi, Serbi dhe Shqipëri që nga viti 2015. (According to some analysts, the competition between criminal groups from the Balkans, including Albanian-speaking groups, has been driving targeted killings in Montenegro, Serbia, and Albania since 2015)
Në dekadën e fundit grupet shqipfolëse janë bërë lojtarë të mëdhenj në tregun e kokainës në Evropë duke u mbështetur në një rrjet të gjerë bashkëpunëtorësh midis diasporës jashtë shtetit dhe shpesh duke punuar me grupet kriminale italiane. Evropa Juglindore sinjalizon konsolidim të mëtejshëm të Organizatave kriminale ballkanike, në gjendje të krijojnë marrëdhënie të afërta si me grupet kriminale fqinje dhe me ato shqiptare.
Sipas gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch me shume se gjysma e kesaj droge nga Shqiperia, Serbia dhe vendet tjera te ballkanit kane për destinacion vendet evropiane, ku 20 % te ketyre drogave (sidomos kokaina) depërton ne Zvicer.
Prodhimi i kokainës ka arritur nivele rekord ndërsa janë shfaqur qendra të reja trafikimi theksohet ne raportin më të fundit të Kombeve të Bashkuara mbi Drogën dhe Krimin.
Në raport përmenden në mënyrë të vazhdueshme grupet kriminale shqiptare që sipas gjetjeve konsiderohen lojtarë të rëndësishëm në tregun global të kokainës. Sipas raportit, në dekadën e fundit, grupet shqipfolëse janë bërë lojtarët kryesorë në tregun e kokainës në Evropë, duke u mbështetur në një rrjet të gjerë bashkëpunëtorësh në mesin e diasporës shqiptare jashtë vendit dhe shpesh duke punuar në bashkëpunim me grupet kriminale italiane.
Grupet shqipfolëse operojnë me shpërndarje në sasi të mëdha të kokainës në shumë pjesë të Evropës, veçanërisht në Mbretërinë e Bashkuar dhe Holandë duke krijuar marrëdhënie të drejtpërdrejta me furnitorët në Amerikën Latine thuhet ne raportin e OKB-se.
“Ndërsa grupet shqiptare janë shumë aktive në dërgimin e kokainës nëpër Evropën Perëndimore, veçanërisht në portet e Belgjikës dhe Holandës, një sasi kokaine ka mbërritur edhe ne portin kryesor të Shqipërisë, atë të Durrësit”, thuhet në raport, citon gazeta zvicerane Le Canton27.ch
Siç është raportuar nga autoritetet shqiptare, është më pak e zakonshme se përpara zbulimi i kokainës brenda një kontejneri sepse droga ka më shumë gjasa të fshihet brenda kutive me banane. Sipas gjetjeve, grupet kriminale shqiptare luajnë një rol të rëndësishëm në tregtine e kokainës në Irlandë, ndonëse ky treg vazhdon të kontrollohet nga grupet kriminale irlandeze.

Dem UN-Bericht zufolge betreiben Albanien und Serbien auf dem offenen Balkan offenen Drogenschmuggel. Der Name des Kosovo wird in dem Bericht zum ersten Mal nach 20 Jahren nicht mehr erwähnt

Selon le rapport de l’ONU, l’Albanie et la Serbie dans les Balkans ouverts font le trafic de drogue ouvert. Le nom du Kosovo n’est pas mentionné dans le rapport pour la première fois, après 20 ans

According to the UN report, Albania and Serbia in the open Balkans do open drug smuggling. Kosovo’s name is not mentioned in the report for the first time, after 20 years

Derniers articles