14 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Berna dhe Tirana nënshkruajnë marrëveshje deri në 2026! Financim e digjitalizimit te KQZ me 1.2 milione CHF

Titane, 24 mars -Në kuadër të bashkëpunimit për dixhitalizimit, Tirana ka nënshkruar sot marrëveshje nje marreveshje me autoritet e Bernes deri në 2026 me Konfederatën e Zvicrës. Kryetari i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, Ilirjan Celibashi ka pershendetur kete bashkëpunimit nëpërmjet e KQZ dhe Konfederatës helvetike, njofton nga Tirana korrespondenti i gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Në bazë të marrëveshjes, qeveria zvicerane jep 1.2 milionë euro për të përmirësuar kapacitetet e Komisionit, për të modernizuar disa shërbime dhe për të futur instrumente të reja dixhitale dhe IT.

Projekti do të zgjasë katër vite deri në vitin 2026 dhe do të zbatohet nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve në bashkëpunim të ngushtë me Ambasadën e Zvicrës.

Le Canton27.ch meson se projekti ne fjale parashikon zhvillimin e një sistemi të ri elektronik të dokumenteve të KQZ-së, një aplikacion të ri për sigurimin e të dhënave zgjedhore, një modul dixhital për akreditimin e vëzhguesve dhe një modul online për regjistrimin e subjekteve zgjedhore.

Ligji i ri zgjedhor (2021) kërkon zbatimin e disa aplikacioneve të teknologjisë së informacionit (identifikimi biometrik i votuesve, sistemi elektronik i votimit etj).

Në sektorin qeveritar dhe specifikisht për Komisionin Qendror të Zgjedhjeve ka kërkesa specifike për llogaridhënien publike si dhe nevojë për të respektuar legjislacionin për të regjistrat publike.

Zvicra mbështet qeverisjen demokratike në Shqipëri si pjesë e programit të saj të bashkëpunimit 2022-2025.

Derniers articles