24.3 C
Berne
dimanche 21/07/2024

Mediat boterore alarmojne: Evropa të ndal racizmin dhe ksenofobine ndaj Kosovës! Danimarka burgos emigrantët kosovarë në territorin e tyre?!

Bernë, 30 janar -Qeveria daneze po përgatitet të burgos emigrantët në Kosovë qindra kilometra larg kufijve të saj në një akt racizmi dhe ksenofobie, si dhe arrogancës imperialiste. Kjo është padyshim një masë që tregon lëvizjen reaksionare dhe autoritare të shumë qeverive evropiane, përfshirë ato të udhëhequra nga socialdemokratët (El gobierno danés se dispone a encarcelar inmigrantes en Kosovo a cientos de kilómetros de sus fronteras en un acto de racismo y xenofobia, al igual que de arrogancia imperialista) shkruajne ghgazeta zvcerane Le canton27.ch  duke ju rferuar mediave boterore.

Pak javë më parë, llogaritë zyrtare në Twitter të ministrave të drejtësisë të Danimarkës dhe Kosovës zbuluan marrëveshjen mes dy vendeve për ngritjen e një burgu në Gjilan, një qytet që ndodhet brenda territorit të këtij të fundit, rreth 40 km larg kryeqytetit të vendit.

 

Inmigración /Aberración imperialista: Dinamarca encarcela migrantes en suelo kosovar.

Burgu që drejtohet aktualisht nga pushteti vendor dhe ku aktualisht ka rreth 200 të burgosur, nga viti 2023 do të qeveriset nga ligji danez dhe zyrtarët e tij. Në një avancim të politikës kundër emigracionit që po zbaton vendi skandinav, burgu do të jetë i destinuar për të burgosur të huaj për t’u deportuar në momentin e vuajtjes së dënimit. Sipas ministrit danez Nick Heakkerup, e ardhmja e tyre “nuk është në Danimarkë dhe ata nuk duhet ta kryejnë dënimin as atje”.

Nga ana tjetër, pakti përcakton se vendi ballkanik do të marrë 21 milionë euro në vit në këmbim, kryesisht për zhvillimin e energjive të rinovueshme.

Ky fakt nuk është i vogël, pasi që Kosova, përveç që është një nga ekonomitë më të varfra në Evropë, ka njohje të kufizuar nga një numër i madh i anëtarëve të OKB-së dhe kjo marrëveshje paraqet një arritje të rëndësishme në këtë çështje.

Duket shumë kontradiktore që, siç theksojnë disa media, një qeveri emblematike e “efikasitetit” të socialdemokracive në vendet imperialiste, të miratojë një masë të tillë mesjetare si tregtia me të burgosurit.

Dhe çështja nuk mbaron këtu. Nga ana e qeverisë kosovare të udhëhequr nga partia nacionaliste Vetëvendosje, nuk janë dhënë shumë detaje rreth projektit. Siç thuhet nga OJQ-të e të drejtave të njeriut në Prishtinë, përkeqësimi i kushteve të jetesës së të burgosurve dhe rritja e mbipopullimit tashmë aktual të burgjeve kosovare shihen me shqetësim të madh.

Rritja e krizës ndërkombëtare ka gjeneruar valë më të mëdha migratore drejt vendeve më të pasura dhe ka qenë terreni për shfaqjen e një të djathtë ekstreme të çliruar që sulmon emigrantët pa asnjë kompleks. Megjithatë, në rastin danez, si në shumë vende të tjera evropiane, është socialdemokracia ajo që përfundon duke zbatuar masa kundër sektorëve të shtypur dhe i hap rrugën të djathtës ekstreme që të vazhdojë të rritet. Këto, siç e shohim në këtë shembull të thjeshtë, mund të variojnë nga dëbimet dhe shkeljet e të drejtave themelore të njeriut me çmimin e shantazhit dhe dominimit të kombeve të shtypura.

Zgjidhja e krizës nuk duhet të kalojë përmes qeverive false progresive që ia lënë vendin të djathtës ekstreme. Zgjidhja është të ndërtojmë një alternativë në shërbim të shumicës sociale, pra të futemi në rrugën për t’i dhënë fund kësaj lloj mizorie të një sistemi dekadent dhe mjeran.

Derniers articles