22.3 C
Berne
mardi 23/07/2024

Zvicra zhbllokon ndihmën për anëtaret e varfëra të BE-së

Bernë, 20 tetor -Zvicra ka zhbllokuar një total prej 1.3 miliardë frangash (1.2 miliardë euro) në ndihmë financiare për vendet më të varfra anëtare të BE-së në një përpjekje për të riparuar marrëdhëniet e tensionuara aktualisht me partnerin e saj më të madh tregtar, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Me shkrirjen e ndihmës, Zvicra po tregon vullnet të mirë pas vitesh negociatash të pasuksesshme për një lidhje më të fortë midis vendit dhe tregut të vetëm të Bashkimit Evropian.

Dhoma e sipërme e parlamentit zviceran e miratoi atë shumë për pagesat gjatë viteve të ardhshme. Bëhet fjalë për paratë për “pagesat e kohezionit” të ngrira në vitin 2019 pas mosmarrëveshjes për njohjen reciproke të rregullave të bursës.

Kështu, Zvicra po tregon vullnet të mirë pas disa vitesh negociatash të pasuksesshme për një lidhje më të fortë midis vendit dhe tregut të përbashkët të BE-së. Berna gjithashtu shpreson të jetë në gjendje të marrë pjesë përsëri në programin kërkimor të BE-së Horizon.

Zvicra nuk është anëtare e BE-së, por merr pjesë në programet e saj dhe në tregun e brendshëm të bllokut përmes marrëveshjeve dypalëshe. Në këmbim, pagesat për të mbështetur vendet më të varfra të BE-së u ranë dakord disa vite më parë dhe një marrëveshje e ngjashme u ra dakord me Norvegjinë.

Në Zvicër, kjo quhet « miliardë e kohezionit ». Shuma e parë, rreth një miliard franga zvicerane, ishte paguar për disa vite, duke filluar nga viti 2006.

Megjithatë, marrëdhëniet midis Bashkimit dhe Zvicrës janë ftohur që kur blloku evropian këmbënguli për një marrëveshje kuadër që do ta lidhte vendin më pranë vetes.

Për të bërë presion, BE-ja ka ndaluar njohjen e tregut të aksioneve zvicerane si ekuivalentin e institucioneve të Bashkimit në vitin 2019. Negociatat për marrëveshjen kanë ngecur.

Derniers articles