22.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Nga viti 2022, edhe Zvicra do të taksojë ryshfetin

Bernë, 21 tetor -Nga viti 2022, kompanitë zvicerane nuk do të jenë më në gjendje të zbresin ryshfetet e dhëna për individët nga baza e taksave, ka përcaktuar qeveria zvicerane në ndryshimet në ligjet tatimore, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Krahas ryshfetit, zbritja e taksës nuk do të jetë as kosto e financimit të veprimtarive kriminale dhe as dëmshpërblim paraprak për krimin, vendosi Qeveria.

Zvicra është e njohur për institutin e sekretit bankar dhe ka një reputacion si një strehë e besueshme për paratë nga jashtë, ndaj qeveria ka vendosur të mbajë zbritje tatimore për disa shkelje, raporton Reuters.

Kështu, gjobat e huaja do të mund të zbriten nga taksat nëse nuk janë në përputhje me politikën zvicerane.

“Si më parë, sanksionet e brendshme penale financiare, pra gjobat dhe sanksionet penale administrative, nuk do të mund të zbriten nga taksat në të ardhmen. Nga ana tjetër, sanksionet financiare të huaja penale do të mund të zbriten nga taksat në raste të jashtëzakonshme, nëse shkelin politikën zvicerane ose nëse kompania provon me besueshmëri se ka ndërmarrë të gjitha hapat e justifikuar për të respektuar ligjin”, shpjegoi qeveria.

Në fuqi në janar 2022.

Pas hyrjes në fuqi më 1 janar 2022, ndryshimet do të jenë në përputhje me rekomandimin e Grupit të Punës të OECD për Veprim Financiar kundër Pastrimit të Parave, tha Qeveria.

Zvicra e ka frenuar vetëm pak rritjen e ryshfetit gjatë 20 viteve të fundit, duke kriminalizuar, për shembull, ryshfetin e zyrtarëve të huaj publikë në fillim të viteve 2000.

Në vitin 2001, ajo ndaloi kompanitë që të zbritnin ryshfet nga nëpunësit civilë nga baza e taksave.

Ndalimi i ryshfetit të personave fizik është pritur prej kohësh, për shkak të rezistencës së disa partive politike.

Puna për ligjin zgjati me vite dhe ryshfeti tani është i ndaluar, por vetëm në rast të deformimit të konkurrencës së barabartë në treg.

Derniers articles