26.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Revista „Beobachter“ shkruan per tri femra shqiptare, shembull integrimi ne Zvicer

Berne, 21 janar –Nje reviste zvicerane „Beobachter“ në numrin e pare te ketij viti e ka filluar me shqiptaret, me nje teme mbi integrimin e tyre ne Zvicer si shembull per te tjeret duke publikuar ne balline foton me dy duar shqiponjë, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

NGRITJA, integrimi shembullorë i Kosovarëve! (BEISPIELHAFTE INTEGRATION
Die Kosovo-Schweizerinnen) eshte ky titulli i reportazhit per kosovaret e integruara mire ne territorin helvetik ne gazeten „Beobachter”

Kundër paragjykimeve dhe kulturës macho: Si femrat kosovare pohojnë veten në Zvicër – dhe janë të suksesshme.

“Zvicra është një vend që e bën të vështirë të ndihesh si në shtëpinë e vet”, thotë Qëndresa Hoxha-Sadriu.

Ajo është e njohur me shpirtin e popullit zviceran. 27-vjeçarja është këshilltare komunale, këshilltare kantonale dhe tani është kandidate për këshillin bashkiak të komunës Opfikon të Cyrihut.

Ajo ka lindur në Zvicër, ka marrë nota të mira dhe ka ende gati 300 aplikime para se të gjente një praktikë. Deri më sot, ajo ka të njohur që besojnë se nuk mund ta shqiptojnë emrin e saj. E quajnë “Xheni”, që vështirë se tingëllon më lehtë se “Tschendresa”.

Politikani i ri është një nga mbi 260,000 njerëzit në Zvicër, të cilët, sipas një sondazhi të vitit 2016, flasin shqip – rreth gjysma e tyre janë gra. Shumica vijnë nga Kosova dhe Maqedonia e Veriut.

Ato erdhën në Zvicër si punëtorë mysafirë në vitet 1980 ose si refugjatë lufte në vitet 1990. Për një kohë të gjatë ata nuk ishin veçanërisht të njohur si pjesë e « Jugos ». Siç tregoi posteri i çarë i SVP-së në 2011, ata shërbyen më shumë si një imazh armik.

Derniers articles