16.6 C
Berne
lundi 15/07/2024

Micheline Calmy-Rey: Ne mund ta rrafshojmë Gazën, por nuk do mund ta eliminojmë rezistencën ndaj okupimit!

“Palestinezët nuk trajtohen në të njëjtën mënyrë si izraelitët në të gjithë territorin” Micheline Calmy-Rey. Sipas saj “evetmja zgjidhje? Një shtet i vetëm ku izraelitët dhe palestinezët janë të barabartë”

Ish-ministrja e Punëve të Jashtme, Micheline Calmy-Rey i bën thirrje Izraelit dhe Hamasit të respektojnë ligjin ndërkombëtar. Për Blick, ish-këshilltarja federale jep analizën e saj të konfliktit. Socialistja gjithashtu thellohet në kujtimet e saj dhe rrëfen një lot të derdhur, përcejlle gzeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Për Micheline Calmy-Rey, shkatërrimi i Gazës nuk do ta fshijë idenë e rezistencës

Njëzet vjet më parë u nënshkrua iniciativa e Gjenevës. Objektivi: zgjidhja e konfliktit izraelito-palestinez duke zbatuar zgjidhjen me dy shtete. Në origjinën e kësaj marrëveshjeje, këshilltarja federale Micheline Calmy-Rey.

Dy dekada më vonë, ish-ministri i Jashtëm nuk beson më në të: “90% e tokave mes Mesdheut dhe Jordanit janë në fakt në duart e Izraelit, forcës pushtuese”, vëren socialisti në një intervistë të dhënë. në Blick këtë të enjte dhe u përditësua këtë të shtunë pasdite. Por gruaja e Gjenevës « mbetet me shpresë », edhe nëse « arritja e një Lindje të Mesme më të sigurt për banorët e saj do të kërkojë shumë heqje dorë dhe shumë vullnet ».

Që nga sulmi i Hamasit ndaj Izraelit më 7 tetor, “krejt mizor dhe i pajustifikueshëm”, “fjala është në krahë” dhe një katastrofë humanitare duhet të frikësohet në Gaza, shpreh keqardhjen ish-ministri i Punëve të Jashtme. Micheline Calmy-Rey u bën thirrje të gjitha palëve të respektojnë ligjin ndërkombëtar dhe të kursejnë sa më shumë popullsinë civile.

Do të vijë koha e diplomacisë, parashikon ish-presidenti i Konfederatës, i cili veçanërisht punoi në terren për lirimin e ushtarit izraelit Gilad Shalit në këmbim të 1027 të burgosurve palestinezë, në vitin 2011. Për Blick, profesori i ftuar i Universitetit të Gjenevës gjithashtu pranoi të thellohej në kujtimet e tij dhe të ndajë një ose dy sekrete. Intervistë.

Micheline Calmy-Rey, nëse do të ishit ende Ministre e Punëve të Jashtme, a do të kishit shtyrë që Zvicra të përfshijë Hamasin në listën e organizatave terroriste të ndaluara? I takon Këshillit Federal të vendosë. Ai mandatoi një grup pune për të shqyrtuar se në çfarë kushtesh mund të bëhej kjo.

Nuk doni të komentoni? Unë e kuptoj dhe e miratoj qasjen. Sulmi i Hamasit është krejtësisht mizor dhe asgjë nuk mund ta justifikojë atë. Meqenëse Hamasi nuk është në listën e organizatave terroriste të Kombeve të Bashkuara, Zvicra nuk e kishte ndaluar atë. I takon Këshillit Federal të përcaktojë interesin e Zvicrës për kualifikimin e Hamasit si organizatë terroriste. Deri më tani, ai gjithmonë kishte argumentuar se ishte e nevojshme të ruheshin kontakte të drejtpërdrejta me Hamasin, për të qenë në gjendje të negociohej lirimi i pengjeve, për shembull, dhe se regjistrimi si organizatë terroriste mund të komplikonte dialogun.

Cila është analiza juaj për situatën aktuale në Izrael dhe Gaza?

Izraeli është sulmuar mizorisht. Aktet e kryera nga Hamasi gjenerojnë shqetësim ekzistencial për shtetin hebre, një gjendje strehimi për komunitetin hebre. Qeveria izraelite është vendosur në një pozicion ku është e detyruar të përgjigjet shumë fuqishëm dhe ushtarakisht. Prandaj, reagimi i tij shumë, shumë i ashpër dhe vendimi i tij për të rrethuar Gazën, pa lënë energji elektrike, ujë apo mjete jetese.

Jeni e shqetesuar?

Ne e dimë se Gaza prodhon vetëm 10% të ushqimit dhe 37% të energjisë elektrike. Normalisht, 60% e banorëve kanë nevojë për ndihmë humanitare dhe 70% e mallrave që hyjnë kalojnë përmes Izraelit. Pra, situata humanitare në Gaza është katastrofike dhe ka gjasa të përkeqësohet në ditët në vijim. Ne dëgjojmë thirrje për të respektuar të drejtën ndërkombëtare. A ia shtoni zërin? Natyrisht. Këto thirrje janë të rëndësishme edhe nëse nuk dëgjohen gjithmonë. Veprimet e Hamasit janë të papranueshme nga pikëpamja e së drejtës ndërkombëtare humanitare. Sa i përket reagimit të Izraelit, ai duhet të jetë proporcional dhe në përputhje me të drejtën ndërkombëtare humanitare.

Amnesty International parle d’un apartheid en Israël et dans les territoires occupés. C’est ce que vous constatez aussi?
La réalité du terrain montre l’existence d’un Etat unique, Israël: 90% des terres entre la Méditerranée et le Jourdain sont de fait entre les mains d’Israël, force occupante aux yeux du droit international. Aujourd’hui, les Palestiniens ne sont pas traités de la même façon que les Israéliens sur l’ensemble du territoire, territoires palestiniens occupés compris. C’est un enjeu.

 

 

Derniers articles