20.3 C
Berne
mardi 28/05/2024

Ambasadorja e Ukraines në Zvicer: Për zhvillimet në Ukrainë, sigurisht kemi shfrytëzuar përvojën e Kosovës!

Ambasadorja e Ukraines znj. Iryna Venediktova me redakorin e  gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Gjenevë, 5 prill -Ne Club Suisse de La Presse ne Gjenevë eshte mbajtur sot nje tribune me temen: Lufta Ukrainë-Rusi: Cilat janë rreziqet e përshkallëzimit? ku ne panel moren pjese  ambasadorë e të prire nga ambasadorja e Ukraines znj. Iryna Venediktova, njeherit ish-kryeprokurore e këtij vendi ne te cilin debat mori pjese edhe redakori i gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Ne kete tribune ne Gjenevë u debatu pos luftes ne Ukrainë, refugjatët, krime ruse, mbi rreziqet e zgjerimit dhe nuklearizimit të konfliktit u fol edhe për Kosoven dhe shqiptarët.

Iryna Venediktova, syrin pushke!.. sh-kryeprokuroje e Ukraines, sot ambasadore ne Zvicrës, eshte femra e cila do ta fus n’burg kriminelin Rus Vladimit Putin

Që nga pushtimi i Rusisë në Ukrainë në shkurt 2022, lufta ka marrë tashmë dhjetëra mijëra jetë, më shumë se tetë milionë refugjatëve ukrainas vetem ne Zvicer mbi 70 mije si dikur shiptare nga Kosova, bota është e shqetësuar për rreziqet e zgjatjes së konfliktit, madje edhe mundësinë e përdorimit të armëve bërthamore.

Mjaft shqetsuese jane edhe kërcënimet e Moskës kundër vendeve fqinje si Moldavia dhe Gjeorgjia shtojnë tensionin. Në të njëjtën kohë, fluksi i refugjatëve ukrainas në Evropë vazhdon, me mbi tetë milionë njerëz që kanë ikur nga lufta, nga të cilët rreth pesë milionë përfitojnë nga mbrojtja në një vend evropian. Solidariteti evropian po testohet në çdo mënyrë, si dkur em arstine  Kosove sqe hesiznte te vepronte përballe Sebrise.

Abasadorja ukarainase Iryna Venediktova sot ne Gjenve duke eprshendtur Gjykaten Penale Nderkombëratre për leshimin e fletarrrestit kunder presidneti rur th nder tjera se « Vladimir Putinin dhe forcat e tij të paguajnë për krimet dhe amsakrt e forcave ruse mbi popullaten civile duke mos kuryeser këtu edhe mijera gar, fëmije dhe pleqë.. »

Ambasadroja Iryna Venediktova,: Për zhvillimet në Ukrainë, sigurisht kemi shfrytëzuar përvojën e Kosovës!  

Ne ketë debat me amabsadore boteror ne Gjeenvën nderkombëtare u nderlidh edhe redaktori i gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch.  Gazetari shqiptar në Gjeneve nder tjera tha para te prnishmeve se « sot kemi nje situate indentike mes Ukraines dhe Kosoves dikur e cila perjetoi krime dhe masakra nga regjim serb,  njejtë sikur sot ne Ukrainë nga inavsoni rus. Thash se eshte sitaute identike e Kosovës me Ukrainen, sepse atebote ishte shpallur fletarrest për krime dhe maskara nga Gjykta nderkometare kunder kasapit te ballkanit Slobodan Milosheviq, kurse sot pas gati 30 vitesh eshte shpallur po ashtu fletarrest nderkombëtar për kasapin tjeter nga Rusia Vladimir Putinin… »

Pyetje se a mund te krahasojme sot luften ne Ukraine dhe ate dikur ne Kosovë ambasadorja e Ukatnes ne Zvicer Iryna Venediktova, ish-kreprokure e Ukraines për gazeten zvcerane Le canton27.ch ehste përgjigjur se « Kjo është më shumë pyetja për krijimin e një Tribunali të veçantë. Ne kemi nga njëra anë një situatë absolutisht të njëjtë dhe nga ana tjetër krejtësisht të ndryshme. Sepse në këtë periudhë kohore u krijua GJNP. Prandaj shteti im u përpoq të krijonte më shumë mundësi. Shteti im u përpoq të gjente më shumë mundësi dhe më shumë zgjidhje ligjore në këtë sferë. Sigurisht duke shfrytëzuar përvojën e Kosovës. Të gjithë e mbajmë mend këtë rast mjaft të gjatë. Qeveria ime bashkëpunon shumë ngushtë me ICC-në. Dhe nga ana tjetër ne po bëjmë thirrje për një gjykatë të posaçme nga Federata e Krimesë. Kjo është arsyeja pse ne shohim se të gjitha qasjet do të jenë efektive dhe kjo është arsyeja pse po bëjmë thirrje për to.

Iryna Venediktova, ish-prokurorja e përgjithshme e Ukrainës dhe ambasadorja e re në Zvicër Në Kiev, që nga agimi i 24 shkurtit 2022, ajo gjurmoi pa u lodhur krimet, mblodhi prova të abuzimeve nga ushtria ruse në mjegullën e luftës. Iryna Venediktova do të mbetet prokurorja e parë femër e përgjithshme e Ukrainës. Ajo tani është ambasadore në Zvicër, pasi u hoq nga posti korrikun e kaluar Zvicra nuk mund të jetë neutrale përballë luftës së agresionit rus kundër Ukrainës, beson ambasadorja e Ukrainës në Zvicër, Iryna Venediktova. « Ka të bëjë me mbrojtjen e rendit juridik ndërkombëtar dhe të drejtave të njeriut, » thotë ajo.

Derniers articles