22.3 C
Berne
mardi 18/06/2024

Zvicra me masa te reja. Në rajonet frankofone: Dyqanet, restaurantet, baret..kinematë deri në ora 19

Mezi u rihapën, restoratorët kishin frikë se do të duhej të mbyllnin dyert përsëri, të paktën në mbrëmje. Romandët duhet t’i shpëtojnë masës së ngushtë. Sidoqoftë, Këshilli Federal mori vendimin për të futur një lloj ndalimi shtetëror nga 7 pasdite të Shtunën 12 Dhjetor. Të gjitha institucionet – restorantet, dyqanet apo muzetë – do të duhet të mbyllin dyert e tyre që nga kjo kohë, njofton gazeta zvicerane në shqip « Le Canton27.ch ».

Zvicra frankofone u kursye nga mbylljet e orës 7 të mëngjesit … tani për tani Dyqane, bare, restorante, kinema, muzeume: gjithçka do të duhet të mbyllet në orën 7 të pasdites, si dhe të dielave dhe festave zyrtare. Por Konfederata shpërblen kantonet frankofone duke u lejuar atyre një përjashtim të vogël.

Këshilli Federal vlerësoi veçanërisht Zvicrën frankofone gjatë konferencës së tij për shtyp të Premten, ku njoftoi kufizime të reja kombëtare për të përmbajtur rifillimin e epidemisë.

Zemërimi i kantoneve frankofone duket se është dëgjuar në Bern

« Ne e dimë se çfarë funksionon: kantonet frankofone e kanë demonstruar atë, » pranoi Alain Berset, i cili gjithashtu ka vlerësuar në mënyrë të përsëritur koordinimin e mirë të kantoneve frëngjishtfolëse në lidhje me rihapjen e restoranteve. Përjashtim për Romandët …

Me pak fjalë, baret dhe restorantet do të duhet të mbyllen në orën 7 pasdite çdo ditë përveç 24 Dhjetorit dhe Vitit të Ri. Sidoqoftë, ata do të jenë ende në gjendje të ofrojnë marrje deri në orën 11:00.

Ndërsa për dyqanet, muzetë, kinematë, bibliotekat, institucionet e kohës së lirë dhe ato sportive, ato gjithashtu do të duhet të mbyllen në orën 7 pasdite, si dhe çdo të Dielë dhe festë zyrtare.

Ekziston vetëm një përjashtim: baret dhe restorantet mund të hapen deri në orën 11:00 nëse kantoni ku ndodhen përmbush kriteret epidemiologjike të përcaktuara nga Konfederata.

Në detaje, shkalla e riprodhimit të virusit duhet të jetë më pak se 1 për të paktën 7 ditë rresht, dhe incidenca për popullatë duhet të jetë më e ulët se mesatarja e vendit, gjithashtu për 7 ditë me radhë. …

Por kini kujdes!

« Aktualisht, kjo ka të bëjë me kantonet frëngjishtfolëse, por jo për kantonin e Bernës, » shpjegoi Alain Berset. Por ministri paralajmëroi: « Për dy javë dhe njoftimin e rihapjes, shkalla e riprodhimit ka filluar të rritet atje. »

Në fund të pasdites, kantoni i Fribourg konfirmoi se do të përfitonte nga ky regjim i përjashtimeve. « Këshilli i Shtetit mbajti një seancë të jashtëzakonshme këtë pasdite, » njoftoi ai. Vendosi të lërë masat ekzistuese në fuqi deri në një njoftim tjetër. (…) Për sa kohë që situata e lejon atë, ajo do të bëjë gjithçka për të mbajtur institucionet publike të hapura.  »

Kantoni i Jura ndoqi shembullin, duke konfirmuar që institucionet publike do të jenë në gjendje të qëndrojnë të hapura deri në orën 11:00. Qeveria u pendua, megjithatë, për « varësinë nga treguesit që do të duhet të monitorohen çdo ditë ».

Vendimet e kantoneve të tjera duhet të pasojnë. Pas kësaj, nëse kjo normë tejkalon 1 për tre ditë rresht, dënimi do të jetë përfundimtar: përjashtimi do të përfundojë menjëherë. “Disa do t’i konsiderojnë masat tepër lejuese, të tjerët do t’i konsiderojnë shumë kufizuese. Por nuk mund të presim më gjatë. Nuk ka rëndësi se kush vendos çfarë, ajo që ka rëndësi është që infeksionet të ulen, tha Presidentja Federale Simonetta Sommaruga.

Krishtlindjet në një grup të vogël?

Festat e Krishtlindjeve përfaqësojnë, si në vendet e tjera evropiane, shqetësimin kryesor të autoriteteve. Mbledhjet private do të jenë gjithmonë të kufizuara në 10 persona. Rekomandohet gjithashtu, por nuk zbatohet, për të kufizuar mbledhjet në maksimum dy familje. « Mesazhi është mjaft i thjeshtë, ne duhet të vazhdojmë të jetojmë, në lëvizje të ngadaltë, por mbrëmjet duhet të rezervohen për mjedisin privat, në shtëpi, me nëse është e mundur shumë pak kontakt », tha Alain Berset.

Në Gjenevë, ne duartrokasim është ora 2 e pasdites këtë të Premte, pronari i një pubi të famshëm në qendër të Gjenevës i ka sytë e zhvendosur në televizorin prapa lokalit. Këshilli Federal shfaqet në ekran.

Mahrez Agrebi me nervozizëm shtrembëron mustaqet dhe kur Këshilltarja Federale Simonetta Sommaruga njofton se baret dhe restorantet do të mbyllen në orën 19:00, burri e fajëson atë: « Jam shkatërruar ».

 

Derniers articles