16.6 C
Berne
lundi 15/07/2024

Sipas shifrave të inflacionit, Franga zvicerane nuk ka qenë kaq e ulët që nga dhjetori

Bernë, 13 shrkut -Franga zvicerane ra ndjeshëm kundrejt dollarit amerikan dhe euros pas njoftimit të të dhënave çuditërisht të ulëta të inflacionit. Monedha kombëtare zvicerane nuk kishte qenë kaq e ulët që nga mesi i dhjetorit.

Actuellement, un dollar américain coûte environ 88,1 centimes. Avant la récente publication des prix à la consommation, la paire de devises dollar US-franc suisse était encore cotée un demi-centime plus bas. L’euro s’est apprécié par rapport au franc, passant de 94,3 centime.

Në janar, çmimet e konsumit në Zvicër u rritën me 1.3% krahasuar me një vit më parë. Ekonomistët e intervistuar nga agjencia e lajmeve AWP prisnin më parë një normë inflacioni dukshëm më të lartë, midis 1.5 dhe 2.2%.

Parashikimi i inflacionit të SNB-së shumë i lartë? “Rënia e mprehtë e inflacionit të përgjithshëm në Zvicër në janar do të thotë se norma e inflacionit me siguri do të jetë më e ulët se parashikimi i SNB prej 1.8% për tremujorin e parë”, lexojmë në komentin e parë. Kjo nga ana tjetër nxit pritshmëritë se SNB mund të jetë banka e parë qendrore e G10 që ul normat e interesit në këtë cikël të politikës monetare. Një rënie e mundshme e normave të interesit do të kishte si pasojë zgjerimin e hendekut të normave të interesit midis Zvicrës dhe zonave të tjera monetare, kryesisht eurozonës dhe Shteteve të Bashkuara, gjë që nga ana tjetër do të çonte në një nënçmim të frangut në krahasim me monedhat referente. Me fjalë të tjera, nëse normat e interesit bien, franga do të bëhet më e lirë.

Derniers articles