19 C
Berne
lundi 22/07/2024

Kërkohet mbështetje e mediave qe ju ka sjell telashe pamanedima!

Bernë, 6 dhjetor -Media po kalon një krizë të paprecedentë. Për të siguruar mbijetesën e tyre, popullit i kërkohet të votojë një paketë ndihme për mediat e pavarura. Një komitet gjithëpartiak paraqet argumentet e tij në favor të « po ». Liria e mendimit ka nevojë për veprimtari gazetareske të larmishme, të bazuar dhe kritike. Rënia e të ardhurave nga reklamat përbën një sfidë kolosale për industrinë e medias zviceran, njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch 

Komiteti gjithëpartiak « Liria e Opinionit » të hënën nisi fushatën për një « po » për paketën mediatike. Më 13 shkurt, populli do të votojë për këtë mbështetje të vendosur nga Këshilli Federal dhe Parlamenti, por e sulmuar nga një referendum. Mediat e pavarura janë një themel i rëndësishëm i demokracisë sonë të drejtpërdrejtë, theksoi komiteti në një konferencë për shtyp në Bernë.

Stéphane Estival, Drejtor Menaxhues i grupit frankofon ESH dhe president i shoqatës së botuesve frëngjishtfolës Médias Suisses Për Stéphane Estival, drejtor menaxhues i grupit frëngjishtfolës ESH dhe president i shoqatës së botuesve frëngjishtfolës Médias Suisses, « rënia e të ardhurave nga reklamat është një sfidë kolosale për industrinë e medias zvicerane. Gazetarisë cilësore i mungojnë burimet e konsiderueshme për të garantuar shërbimet bazë mediatike, veçanërisht në rajone”.

Funksioni demokratik në rrezik Me gjithë rëndësinë e tyre për formimin e opinionit politik dhe monitorimin e ngjarjeve në rajone, mediat zvicerane janë nën presion. “Kërcënohet seriozisht funksioni demokratik i medias”.

Mbështetja do të bëjë të mundur ruajtjen e diversitetit dhe të mos rrezikojë pavarësinë e tyre siç pretendohet nga kundërshtarët e tij, siguroi z. Estival, grupi i të cilit kontrollon gazetat e përditshme Le Nouvelliste, Arcinfo dhe La Côte.

Numri i gazetave po zvogëlohet, pluraliteti i mediave po zvogëlohet: Zvicra po kalon një krizë mediatike. Transformimi dixhital ka revolucionarizuar modelin e biznesit mediatik, një trend negativ i theksuar nga pandemia Covid-19. Për këtë arsye, është thelbësore që të investohet në modele të reja biznesi, nëpërmjet financimit lidhës, gjë që veçanërisht kompanitë e vogla mediatike vështirë se mund ta bëjnë vetë. , argumenton komiteti.

Mediat zvicerane sigurojnë që popullata të marrë informacione relevante dhe të besueshme në baza ditore. Martina Gammeter, redaktore e gazetës dygjuhëshe Engadiner Post nga Graubünden “Mediat zvicerane sigurojnë që popullata të marrë informacione relevante dhe të besueshme në baza ditore, në të gjitha rajonet gjuhësore. Ky është një shërbim i rëndësishëm publik”, vuri në dukje Martina Gammeter, redaktore e gazetës dygjuhëshe Engadiner Post.

“Nuk është një donacion që po kërkoj. Mbështetja ofron një perspektivë për shumë media rajonale”. Komiteti ndërpartiak “Liria e opinionit” ka në radhët e tij afro 90 deputetë, 80 krerë dhe drejtues kompanish mediatike si dhe 20 organizata si Reporterët pa Kufij Zvicër, Radiot Rajonale Romandes dhe Telesuisse apo Grupi Zviceran për malin rajone.

Derniers articles