17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Cassis: Të gjithë aktorët që mund të kontribuojnë në qëllimin e rindërtimit të Ukrainës takohen në Zvicër

Davos, 23 maj -Presidenti i Konfederatës Ignazio Cassis hapi zyrtarisht Forumin Ekonomik Botëror (WEF) sot në Davos. Në fjalën e tij ai evokoi rindërtimin e Ukrainës, duke folur në veçanti për samitin e planifikuar për në Lugano, njftoon nga Davopsi gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Konferenca e pestë mbi reformën e Ukrainës (URC2022), e planifikuar për 4 dhe 5 korrik në qytetin në Ceresio, do të jetë një mundësi për të nisur rindërtimin ndërkombëtar të vendit, tha Cassis, duke specifikuar se janë ftuar 40 shtete dhe 18 organizata ndërkombëtare. .

Të gjithë aktorët që mund të kontribuojnë në qëllimin e rindërtimit të Ukrainës do të takohen në Zvicër « për herë të parë », tha këshilltari federal në fjalën e tij. « Luftërat gjithmonë kanë pasoja » dhe « do të ishte e pafalshme të presim më gjatë, » shtoi ai.

Ministri i Jashtëm më pas kujtoi gjerësisht pse neutraliteti zviceran nuk është i papajtueshëm me sanksionet kundër Rusisë. “E drejta ndërkombëtare është më e fortë se nënshtrimi, ligji është më i fortë se forca”, këmbënguli ai.

Nuk mund të ketë neutralitet përballë shkeljeve të vlerave themelore, të cilat janë një kërcënim edhe për Zvicrën. Cassis mbrojti një qasje të « neutralitetit bashkëpunues » në përputhje me interesat e vendit tonë.

Lufta në Ukrainë, por edhe pandemia e koronavirusit, i ka dhënë fund “sigurisë së dukshme” që ka ekzistuar që nga fundi i Luftës së Ftohtë. Kjo na shtyu të nënvlerësojmë dobësitë tona, shtoi Cassis.

Kreu i Departamentit të Punëve të Jashtme (FDFA) sheh tre skenarë të mundshëm për kontekstin e ardhshëm ndërkombëtar. Njëra korrespondon me « globalizimin sektorial ». Formimi i blloqeve do të çonte në një shkëputje të zonave ekonomike, ku zhvillimi do të bëhej vetëm në nivel rajonal. Kjo do të shkaktonte një « luftë të ftohtë tregtare » të re dhe një dobësim të rregullave ndërkombëtare.

Zvogëlimi i hiper-globalizimit korrespondon me skenarin e dytë, i cili megjithatë mund të jetë vetëm një zgjidhje kalimtare. Qëllimi është të reduktohen varësitë duke rinacionalizuar burimet. Kjo mund të jetë me një çmim më të lartë.

Megjithatë, skenari më i mirë është ai i forcimit “të synuar” të multilateralizmit. Ideja është të përqendrohen përpjekjet në problemet që nuk mund të zgjidhen të izoluara. Këto janë çështje të tilla si pandemia, ndryshimet klimatike, krizat ekonomike dhe konfliktet.

Derniers articles