20.4 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Psikologia nga Gjermania Berisha -Pacolli: Privilegj te jesh pjesëmarrēse ne Kongresin e nesērm ne Cyrih, te Federates se Mjekeve ne Evrope

 

* Znj. Psikologe edhe prifedioni juaj si i mjekeve, humanitar. Mendoni se intersimi i njerezve sit eshte me i madh apo me i vogel?

Shkendije Berisha-Pacolli: Shifrat e reja tregojnë se pas kufizimeve gjatë pandemisë së korones vizitat në ordinancat e mjekëve janë rritur në mënyrë drastike perderisa koha e pritjes për trajtim psikoteraupik në Gjermani zgjatë deri në 1 vit. Mendoj se kjo tregon sa të ngarkuara janë institucionet përkatëse e për pacientët as që bëhet fjalë.

* Nese qenka i madh, mendoni se Covidi-19 ka lene pasoja tek njerezit? 

Shkendije Berisha-Pacolli: Pasojat po vërehen edhe në mase globale por mua prapë më intereson shëndeti mendor i cili është një parakusht thelbësor për cilësinë e jetës, produktivtetin dhe pjesëmarrjen sociale. Megjithatë, gjithnjë e më shumë njerëz kanë nevojë për ndihmë dhe terapi profesionale për shkak të problemeve psikologjike ose një dëmtimi të mirëqenies së tyre mendore që pa dyshim se pandemia e ka shkaktuar. Sëmundjet mendore janë ndër shkaqet më të shpeshta të mungesave më të gjata për shkak të paaftësisë për punë dhe daljes në pension të parakohshëm në Gjermani.

* Ne ordinancen e juaj ne Gjermsni sigurisht keni paciente edhe shqiotare. Per cka ata vijne, per cka ata ankohen, cfsre hallesh kane?

Shkendije Berisha-Pacolli:Unë në ordinancen time trajtoj kryesisht klient shqiptarë dhe për këtë jam shumë mirënjohëse duke u nisur prej asaj se sa më rendësi është trajtimi në gjuhën amtare. Klientët shqiptarë janë klientët më të mirë që mund ti kesh. Janë shumë bashkëpunues dhe shumë shpejt i hapen problemit dhe po aq shpejtë zgjedhjes e cila gjithmonë është në dorën e tyre.

„Hallet“ janë të ndryshme sikur se edhe jetërat e njerëzve por në shumicën e rasteve janë ankthi, stresi akut dhe çrregullimet e stresit post traumatik.

* Neser do jeni ne Cyrih, jeni e ftuar ne kongresin e radhes te Forumit te Mjekeve shqiotare ne Evrope  qe do mbahet ne Zvicer. Cfare nund te na thoni me shume, temen, pjesemarresit etj…

Shkendije Berisha-Pacolli: Unê çdo herë jam mirënjohëse kur kam fatin të jem pjesëmarrëse në konferenca të tilla, ku ne përveq që festojmë arritjet tona profesionale, mesojmë shumë prej njeri tjetrit duke shkëmbyer përvojat tona profesionale duke u bashkuar si etni.
Mendoj se diasporen më të mirë në botë e kemi ne shqiptarët dhe kjo shfaqet edhe përmes eventeve të tilla ku ne të gjithë përcjellim mesazhin tek brezat e rinjë se të bashkuar jemi më të fortë.

Derniers articles