12.1 C
Berne
dimanche 23/06/2024

Nje delegacion nga Presheva pas Uashingtonit, vizite zyrtare treditore institucioneve te larta evropiane (BE, PE dhe KE) ne Bruksel dhe Strasbourg

Ardita e Sianni , keshuilltare e Qeverise se Kosovës për luginen me bisede me redaktorin e gazetes zvicerane Le Canton27.ch para nisjes ne Bruksel dhe Strasbourg

Strasbourg/PE 12 Qershor -Pas ngritjes së problematikës së shqiptarëve të Luginës së Preshevës në Kongresin e Senatin Amerikan dhe në Organizatën e Kombeve të Bashkuara, takimet e rradhës gjate kesja jave do të jenë Brukseli dhe Strasbourgu (BE, KE dhe PE), njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch drejtpërsedrejti nga Stasbourgu.

« Nga sot, së bashku me anëtarët tjerë të delegacionit nga Lugina e Preshevës, per tri dite rresht delegacioni prej tete anetaresh do jene në Bruksel dhew strasbourg për të ngritur problematikën e shqiptarëve të Preshevës, Medvegjës e Bujanocit në Parlamentin Evropian dhe Këshillin e Evropës… » ka thënëpër gazeten zvicerane Le Canton27.ch  znj. Ardita Sinani, keshilltare e Qeverise se Kosovës përr Luginën.

Për tre ditë në Bruksel dhe sttasbourg delegacioni nga Kosova Lindore do të zhvillojë nje ser takimesh me udhëheqësit më të lartë të BE-së, Këshillit të Evropës dhe Parlamentit Evropian.

Delegacionit prej tetë vetash i prine znj. Ardita Sinani, keshilltare e Qeverise se Kosovës përr Luginën e shoqeruar nga Dr.Nagip Arifi (kryetar i Bujanocit), Nevzad Lutfiu, kryetar i KKSH-së, Ragmi Mustafa dhe Ragmi Mustafi, Flora Ferati dhe dy perfaqesues nga Medvegja.

Sipas znj.Ardita Sinani « temë debati nga keto takime me personalitete larta te insitucioneve evroiiane do jete diskrikmnimi dhe pozita e vështirë e pakicës shqiptare në Serbi, pasivizimi i adresave te shqiptareve ne Lugine, sidomos ne Medvegjë, reciprociteti dhe inkuadrimi ne procesin e dialogut ne Bruksel… »

Ne Parlamentin Evropian do behet fjale per diskriminimin e shqiptareve ne Luginen e Presheves nga regjimi serb i Vucicit.. Kurse te merkuren ketu ne Strasbourg do e kemi edhe presidenten e Republikes se Kosovës e cila do t’i drejtohet do t’i drejtohet Parlamentit Evropian.

Ragmi Mustafa, kreyetar i PDSH-se thote se « Bashkë me anëtar tjerë të politikës shqiptare në Luginë të Preshevës gjendemi në Strasburg në vizitë treditore autoriteteve të rëndësisë së veçantë të Bashkimit Europian. Në emrin tim personal dhe të PDSH-së, do të vazhdoj denjësisht të arsyetoj kërkesën dhe angazhimin e shqiptarëve të Preshevës, Medvegjës e Bujanocit për Ribashkim me Republikën e Kosovës. »

Ne fund gazeta zvicerane Le Canton27.ch ju sjell agejnden tri ditore te delegaciionit nga Presheva ne Bruksel dhe Strasbour:

Institicionet e larta Evropiane ku do te pritet delegaconi nga Presheva:
Takimet do fillojne ne Parlamenti Europian, Këshilli i Europës dhe Komisioni Europian kundër racizmit dhe intolerancës.
Autoritetet që do të takojne do jenë:
Viola Von Cramon, raportuese për Kosovë e Serbi, Rainer Vieland, Zv. Presidente e Parlamentit Europian, Michael Gaiheb, zëdhënës për politikë të jashtme Roberta Metsola, këshilltare në presidencën e Parlamentit Europian.
Eurodeputetêt qe do te takojnë:
Lukas Mand, This Reuten, Kelman Grose, Vaid Gheorphe dhe të tjerë.

Derniers articles