17.9 C
Berne
samedi 20/07/2024

Cfare thote deputeti Arbër Bullakaj në St.Galen për sondazhin SOTOMO për (mos) vaksinimin e shqiptareve në Zvicër

Politikani i PS-së Arbër Bullakaj nga St.Galeni  kritikon faktin se fushatat e vaksinimit federal dhe kantonal nuk arritën mjaftueshëm tek migrantët

Bernë, 2 nentor -A janë vërtet kosovarët vaksinat më të mëdha? (Sind Kosovaren wirklich die grösseren Impfmuffel?) me ket titull ka shrkzuar sot gazeta e njohur Blick.ch, percjelle gazeta zvicerane ne shqip le Canton27.ch

Midis migrantëve nga Ballkani, përqindja e atyre që nuk dëshirojnë të vaksinohen është pothuajse dy herë më e lartë se në mesin e zviceranëve. Megjithatë, ajo ka pak të bëjë me kombësinë. Vaksinimi kundër koronës? Jo, faleminderit – jo, faleminderit! 37 për qind e kosovarëve dhe emigrantëve nga vendet e tjera të Ballkanit nuk duan të vaksinohen. (Die Corona-Impfung? Jo, faleminderit – nein, danke! 37 Prozent der Kosovarinnen und Kosovaren und der Migranten aus anderen Balkan-Staaten möchten sich nicht impfen lassen), ky ishte rezultati i një sondazhi përfaqësues nga qendra kërkimore Sotomo në emër të SRG,shkruan Le Canton27.ch duke ju referuar Blick.ch

Kjo do të thotë se kuota e atyre që nuk i pëlqejnë vaksinimet në mesin e emigrantëve nga Evropa Juglindore është pothuajse dy herë më e lartë se ajo e personave me pasaportë zvicerane. Portugezët, grupi i tretë më i madh i të huajve në Zvicër, janë gjithashtu dukshëm më kritikë ndaj vaksinimeve sesa zviceranët. Është hera e parë që shifrat mbi gatishmërinë për t’u vaksinuar, të ndara sipas sfondit të migrimit, janë të disponueshme. Qeveria federale dhe kantonet nuk mbajnë statistika të krahasueshme.

Kritika ndaj fushatave të vaksinimit Politikani i PS-së në St. Gallen Bullakaj vlerëson qeverinë federale dhe kantonet për faktin se ata kanë shtuar përpjekjet e tyre për të arritur emigrantët në muajt e fundit.

Por çfarë thonë numrat? « Nuk ka lidhje me kombësinë » Arber Bullakaj (35) është anëtar i ekipit menaxhues të PS-së, një sipërmarrës i IT-së dhe ka lindur në Kosovë. Ai është i bindur: « Gatishmëria për të vaksinuar nuk ka të bëjë pothuajse asgjë me kombësinë ».

Ai thekson se, për shembull, struktura moshore e migrantëve është shumë e ndryshme nga ajo e popullsisë në tërësi. Ata janë më të rinj – dhe shkalla e vaksinimit është përgjithësisht shumë më e ulët tek djemtë sesa tek të moshuarit. Përveç kësaj, njerëzit me një sfond migrimi kanë më shumë gjasa të përfshihen në profesione të kualifikuara dhe përqindja e akademikëve është më e ulët. “Si rezultat, ata kishin akses më të dobët në fushatë dhe ishin më pak fleksibël kur bëhej fjalë për datën e vaksinimit”, thotë Bullakaj.

Anketa Sotomo konfirmon se arsimi dhe të ardhurat janë faktorë vendimtarë në qëndrimet ndaj vaksinimit. Më pak i njohur me sistemin shëndetësor Politologu Nenad Stojanoviq (45) nga Universiteti i Gjenevës gjithashtu i vë në dukje këto marrëdhënie socio-demografike. Ai gjithashtu vë në dyshim se sa përfaqësues është në të vërtetë sondazhi në këtë pikë. Rezultatet e anketës u peshuan për të shmangur paragjykimet.

Për këtë janë marrë parasysh faktorë të ndryshëm – por jo kombësia. Mjeku i kantonit të Bazelit, Thomas Steffen (60) gjithashtu sheh një shpjegim të mundshëm në faktin se migrantët nuk janë të njohur menjëherë me sistemin shëndetësor zviceran. “Për shembull, na u desh të shpjegonim më në detaje se ky vaksinim është në të vërtetë pa pagesë,” thotë ai. Në këtë sfond, një shkallë e lartë vaksinimi në vendin e origjinës, për shembull në Portugali, nuk do të thotë se edhe popullsia përkatëse emigrante në Zvicër ka një shkallë të lartë vaksinimi.

Kantoni i Bernës prodhoi video në të cilat migrantët reklamojnë vaksinimin për bashkatdhetarët e tyre; Në Basel-Stadt, ndër të tjera, u punësuan të ashtuquajturit « persona kyç » për të rënë në kontakt me të huajt dhe për t’u dërguar letra qytetarëve të huajfolës. Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG) ka përkthyer materiale informative në gjuhë të ndryshme dhe është e angazhuar për të arritur tek migrantët përmes mediave të diasporës. Por kjo nuk mjafton, mendon Bullakaj.

“Fushatat e vaksinimit të autoriteteve së pari nuk janë mjaftueshëm të drejtuara ndaj popullatës së punës, së dyti shumë pak ndaj të rinjve dhe së treti shumë pak ndaj migrantëve, të cilët janë të përfaqësuar në mënyrë disproporcionale në dy grupet e para”, kritikon ai, transmetonj gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

Nga këndvështrimi i tij, ndër të tjera, duhet të fillohet më shumë nga punëdhënësit dhe, për shembull, të ofrohen vaksinime pikërisht në vendin e punës për punëdhënësit më të mëdhenj. Java e ardhshme do të ofrojë një mundësi për të përdorur burime të reja për të tërhequr emigrantët në vaksinim. Më pas zhvillohet java kombëtare e vaksinimit. Shumica e kantoneve ende nuk duan të japin informacion se cilat masa specifike janë planifikuar. Informacioni duhet të jepet vetëm në ditët në vijim.

Derniers articles