12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

Mediat zvicerane kurioze për një ngjarje të rrallë: Super Hëna do të jetë sonte. Takimi në orën 20:40

Gazetat zvicerane : Super Hëna në fillim të muajit në Stamboll. I njëjti imazh do të shfaqet më 31 gusht për herë të dytë këtë muaj

Dy ngjarje të rralla astronomike do të përkojnë më 31 gusht në qiellin e natës zvicerane: Super Hëna dhe Hëna Blu. Edhe pse Hëna nuk do të bëhet blu, ngjarja ia vlen të shikohet. Hëna nuk është kurrë aq e madhe dhe e ndritshme sa në gusht. Tashmë më 1 gusht, hëna e plotë ishte veçanërisht madhështore, siç tregohet nga fotot e bëra veçanërisht në Stamboll. Ata që e humbën këtë Super Hënë kanë ende një shans: më 31 gusht do të ketë një tjetër… dhe do të jetë edhe më afër Tokës, njftoin gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Dy hëna përkojnë

Arsyeja? Në të njëjtën kohë, do të ketë një ngjarje të dytë të rrallë qiellore: fenomeni « Hëna Blu ». Të kesh dy ngjarje të tilla në të njëjtin muaj kalendarik është e jashtëzakonshme, prandaj përfito!

Meqenëse cikli hënor zgjat afërsisht 29.5 ditë, është e mundur që të ketë dy Hëna të Plota në të njëjtin muaj kalendarik. Prandaj, një hënë e plotë në datën 31 të muajit është gjithmonë një hënë blu. Kjo ngjarje ndodh çdo 2.4 vjet: kështu ne përjetojmë gjithsej 41 nga këto dukuri në shekull.

Edhe pse emri është mashtrues, Hëna nuk do të shkëlqejë blu këtë javë. Termi ndoshta daton në ngjarjet ku ylli në të vërtetë shkëlqeu blu – kjo mund të ndodhë pas shpërthimeve vullkanike. Pas shpërthimit masiv të Krakatoa në Indonezi në 1883, për shembull, hëna me të vërtetë u shfaq blu.

Super Hënat nuk janë shumë më të mëdha
Duke qenë se shikime të tilla ishin veçanërisht të rralla, proverbi anglez « një herë në një hënë blu » u vendos, që do të thotë afërsisht « çdo disa vjet jubile ». Nga shekulli i 19-të, termi u përdor nga astronomët, pastaj në gjuhën e përditshme.

Kur orbita e Hënës është më afër Tokës, ajo quhet Super Hënë. Të enjten, Hëna është vetëm 357,300 kilometra nga Toka. Mesatarisht, distanca është 363,300 kilometra.

Hëna nuk duket veçanërisht më e madhe se zakonisht. Në realitet, do të duket 15% më i madh, por ky ndryshim nuk është i dukshëm me sy të lirë.

Takimi në orën 20:40
Pra, pse Hëna është ende kaq e madhe në foto? Kjo është për shkak të një iluzion optik. Nga njëra anë, objektet në fushën e shikimit, të tilla si ndërtesat ose xhamat, e bëjnë atë të duket më e madhe. Nga ana tjetër, shumë foto të Hënës janë marrë në lindjen e diellit – kështu sateliti natyror duket më i madh në horizont sesa shumë lart në qiell.

Sipas kolegeve nga Blick.ch sonte me 31 gusht 2023, lindja e hënës do të jetë e dukshme në Zvicër rreth orës 20:40. Prandaj, kjo do të jetë koha më e mirë për të vëzhguar këtë fenomen të rrallë.

 

Derniers articles