1.5 C
Berne
mardi 23/04/2024

Bernë, Masa të reja të Qeverisë Zvicerane përballë coronavirusit te cilit tashme po i ndihmon edhe gripi sezonal

Coronavirus: kufizime për ngjarje private, ndalim i mbledhjeve publike të më shumë se 15 personave, detyrim i zgjatur i maskës dhe rekomanduar punë nga tele..Pra, jane keto masat dhe rregullat e reja te qverise zvicerane  perballe valese re të coronavirusit te cilit tashme po i ndihmon edhe gripi sezonal, njofton gazeta zvcrane ne gjuhen shqipe LeCanton27.ch.

 

Port du masque obligatoire partout en Suisse

Coronavirus : restrictions pour les manifestations privées, interdiction des rassemblements publics de plus de 15 personnes, obligation du port du masque étendue et télétravail recommandé

Bern, 18 tetor  -Në mbledhjen e jashtëzakonshme që u mbajt më 18 tetor 2020, Këshilli Federal miratoi disa masa për të kundërshtuar rritjen e ndjeshme të ndotjes së koronavirusit në të gjithë vendin. Nga e hëna, 19 tetor, tubimet spontane të më shumë se 15 personave në hapësirat publike do të ndalohen. Veshja e një maske do të jetë e detyrueshme në hapësirat e mbyllura të arritshme për publikun. Ky detyrim do të zbatohet gjithashtu në stacionet e trenave dhe aeroportet, si dhe në stacionet e autobusëve dhe tramvajit. Ngjarjet private të më shumë se 15 personave gjithashtu do të rregullohen. Përveç kësaj, në restorante, bare ose klube të natës, do të lejohet të pini vetëm gjatë uljes. Pas konsultimit me kantonet, Këshilli Federal ka përshtatur urdhëresën e situatës speciale COVID-19 në këtë drejtim. Një dispozitë e re rekomandon përdorimin e telepunimit.

Rritja e shpejtë e numrit të ndotjeve ditët e fundit është shqetësuese. Në të vërtetë, ka të bëjë me të gjitha grupmoshat dhe të gjitha kantonet. Numri i shtrimeve në spital po rritet gjithashtu. Masat e reja kombëtare të marra nga Konfederata dhe kantonet synojnë të mbrojnë më mirë shëndetin e popullatës dhe të parandalojnë një mbingarkesë të sistemit shëndetësor në javët dhe muajt në vijim. Qëllimi është gjithashtu të frenohet rritja e ndotjes me efikasitet të mjaftueshëm në mënyrë që kantonet të vazhdojnë të garantojnë gjurmimin e kontakteve në një mënyrë rigoroze dhe të përsosur. Përkundër këtyre kufizimeve, jeta ekonomike dhe shoqërore duhet të jetë në gjendje të vazhdojë.

Veshja me maskë e detyrueshme kudo në Zvicër

Kushdo mbi 12 që përdor transport publik duhet të mbajë një maskë fytyre që nga 6 korriku. Nga e hëna, 19 tetor, ky detyrim do të shtrihet për njerëzit në platforma dhe në stacionet e trenave, aeroportet dhe zonat me qasje në transportin publik. Siç është tashmë rregull, njerëzit që nuk mund të mbajnë maskë për arsye mjekësore do të përjashtohen nga ky detyrim.

Veshja me maskë tani është gjithashtu e detyrueshme në hapësira të mbyllura të arritshme për publikun si dyqane, qendra tregtare, banka, zyra postare, muzeume, biblioteka, kinema, teatro, salla koncertesh, hapësira të mbyllura në kopshte botanike dhe kopshte zoologjike, restorante, bare, klube nate, dhoma lojërash, hotele (me përjashtim të dhomave), salla hyrëse dhe dhoma ndërrimi të pishinave, salla sportive dhe qendra fitnesi, zyra mjekësore, spitale, vende adhurimi, qendra këshillimi dhe shtëpi pleqsh rrethi. Alsoshtë gjithashtu e detyrueshme në të gjitha pjesët e administratës publike të arritshme për popullatën.

Në shkollat ​​e detyrueshme, institucionet e nivelit të mesëm të dytë dhe të nivelit të lartë, objektet e kujdesit për fëmijët jashtë familjes dhe zonat e trajnimit në dhomat e sportit dhe palestrës, mbajtja e maskës është e detyrueshme vetëm nëse parashikohet. në planet përkatëse të mbrojtjes.

Receta për ngjarje private

Shumë njerëz janë të infektuar me koronavirus gjatë takimeve që zhvillohen në rrethin e familjes ose miqve. Takime të tilla duhet të shmangen sa më shumë që të jetë e mundur. Për ngjarjet private me më shumë se 15 persona, rregulli është që duhet të uleni për të konsumuar. Njerëzit që janë në këmbë duhet të mbajnë maskë. Për më tepër, organizatori i takimeve të tilla duhet të garantojë respektimin e rregullave të përgjithshme të higjienës dhe të mbledhë detajet e kontaktit të pjesëmarrësve. Ngjarjet private me më shumë se 100 persona do të kenë nevojë për një plan mbrojtjeje, si ngjarjet publike. Ato gjithashtu duhet të zhvillohen vetëm në institucione të arritshme për publikun.

Ndalimi i tubimeve të më shumë se 15 personave në hapësirat publike

Në hapësirat publike, veçanërisht në sheshe, vende për të ecur dhe në parqe, tubimet spontane të më shumë se 15 personave do të ndalohen. Ky rregull në veçanti duhet të parandalojë që ngjarjet private të ndodhin në hapësirën publike. Ngjarjet e organizuara në hapësirën publike siç janë demonstratat politike ose të shoqërisë civile janë akoma të lejuara, me kusht që pjesëmarrësit të respektojnë masat e zakonshme mbrojtëse.

Konsumi në institucionet hotelierike vetëm kur janë ulur

Në restorante dhe vende shoqërore (bare ose klube nate), do të lejohet të konsumoni ushqim ose pije vetëm kur jeni ulur, qoftë brenda apo jashtë.

Rekomandohet telecommuting

Këshilli Federal gjithashtu ka përfunduar

Derniers articles

Mira Murati bëhet zyrtarisht pjesë e Akademisë së Shkencave të Shqipërisë

Shefja e shërbimeve teknologjike të OpenAI, Mira Murati dhe poeti i njohur nga Kosova, Lulzim Tafa, janë pranuar sot si anëtarë të jashtëm të...

Çipa rreth Investigimi i RAI3: Një detaj është implikimi i sekretarit të përgjithshëm të Kryeministrisë. Duhet sqaruar nëse ai ka…

Duke komentuar materialin e transmetuar nga emisioni investigativ më i rëndësishëm italian, “Report”, Aleksandër Çipa, drejtor i News 24 i ftuar në “Open”, tha...

Ne Festivalin e 24-të të filmit ne Gjermani qe fillon neser, në mesin e 100 filmave nga mbare bota, aty edhe filmat nga Kosova...

Bernë, 23 prill -Çdo vit, goEast e transformon kryeqytetin e shtetit Hessian Wiesbaden në një nga vendet më të rëndësishme ndërkombëtare për kinemanë nga...

Serbi (43) para gjykatës zvicerane në Lucern. Akuzohet se goditi me thikë dhe deshi t’ia jep flakën ish-gruas së tij

Nje serb Bojka T. (43) mësohet se ka tentuar të vrasë ish-bashkëshorten duke ndezur një sprej dhe duke e drejtuar spërkatjen drejt saj. Mësohet...

Flamuri i Zvicrës, Kosovës dhe Shqiperisë, në listën e terroristëve, si vende që po e luftjonë ISIS-in

Bernë, 22 prill -Nje adoleshent 15-vjeçar që plagosi rëndë një hebre ortodoks më 2 mars në Cyrih te Zvcrës u radikalizuar në Tunizi dhe...