3.6 C
Berne
samedi 9/12/2023

Zvicër, marrëveshja e sigurimeve shoqërore me Shqipërinë hyn në fuqi më 1 tetor 2023

Bernë, 1 tetor -Konventa e sigurimeve shoqërore ndërmjet Zvicrës dhe Shqipërisë, nënshkruar në Tiranë më 18 shkurt 2022 nga Këshilltari Federal Alain Berset, hyn në fuqi më 1 tetor 2023, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve te Bernës zyrtare.

Ajo koordinon sistemet e sigurimeve shoqërore të dy shteteve kontraktuese në fushat e pleqërisë, vdekjes dhe invaliditetit dhe rregullon veçanërisht pagesën e pensioneve jashtë vendit. Marrëdhëniet ekonomike mes Zvicrës dhe Shqipërisë do të forcohen.

Konventa rregullon marrëdhëniet mes Zvicrës dhe Shqipërisë në çështjet e sigurimeve shoqërore. Ai korrespondon me konventat e sigurimeve shoqërore të lidhura tashmë nga Zvicra dhe është në përputhje me standardet ndërkombëtare për koordinimin e sistemeve të sigurimeve shoqërore.

Marrëveshja mbulon sigurimin e pleqërisë, të mbijetuarve dhe aftësisë së kufizuar, përkatësisht AVS dhe AI ​​për Zvicrën. Ai u garanton të siguruarve barazi të gjerë trajtimi dhe akses më të lehtë në përfitime dhe lejon pagesën e pensioneve jashtë vendit.

Së fundi, konventa promovon shkëmbimet ekonomike midis dy vendeve dhe shmang detyrimet e dyfishta duke lehtësuar dërgimin e personelit në shtetin tjetër. Ashtu si të gjitha konventat e sigurimeve shoqërore të lidhura nga Zvicra në vitet e fundit, ajo gjithashtu përmban një bazë për bashkëpunim në luftën kundër abuzimit.

Derniers articles

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset 08 dhjetor 2023| 00:27 Publicisti dhe shkrimtari Kim Mehmeti ka deklaruar se Ushtria Çlirimtare e...

Amerika i kthen shpindën. Ukraina i kthet Zvicres.. Ignazio Cassis dëshiron të rindërtojë Ukrainën

Brrne, 8 dhjetor -Këshilli Federal dëshiron të kontribuojë në rindërtimin e Ukrainës në shumën prej gjashtë miliardë frangash. Por ndryshe nga sa ishte planifikuar,...

OKB, UNESCO e njeh traditën e iftarit të Ramazanit si trashëgimi kulturore

Gjeneve, 8 dhjetor -Agjencia kulturore e OKB-së e njohu të mërkurën iftarin, vaktin që prish agjërimin gjatë muajit të shenjtë mysliman të Ramazanit, në...

Një gazetar shqiptar zgjidhet anëtar i komitetit të Shoqatës së Gazetarëve Ndërkombëtar (APES) në Gjenevë

Photo: Pierrem Virot (APES) Gjenevë, 8 dhjetor -Shoqata e Gazetarëve të huaj në Zvicër dhe Liechtenstein-APES (The Foreign Press Association in Switzerland and Liechtenstein) me...

Zvicër, Këshilli Federal vendos të përgatisë një mandat negociues me Bashkimin Evropian

Bernë, 7 dhjetor -Këshilli Federal udhëzon FDFA të zhvillojë një mandat negociues me Bashkimin Evropian Në mbledhjen e tij të 8 nëntorit 2023, Këshilli...