18 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Renditja e 100 kuzhinave më të mira në botë. Ja vendet në Top-listën e 50 vendeve. Ajo shqiptare hiq këkrah ?! Atëherë cka hanë « 10 milionë turistë » në Shqiperi, cfare ju servohet atyre?

TasteAtlas ka publikuar renditjen e 100 kuzhinave më të mira në botë, të krijuar në bazë të votave të përdoruesve të internetit. Zvicra renditet në Top 50. Serbia e 20-ta me turistë me se paku ne ballkan?! Shqiperia nuk figuron fare. Atëhere shttohet pyetja cka hanë turistët, cfare ju servohet atyre?. Ose: Kuzhinat e vendeve te ballkanit a po krenohen me spacialitetet shqiptare? ka pyetur gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Shqiptarët- kuzhinier te dëshmuar, me të mirë ne botë, por me kuzhinë me te dobët?! Shqiperia  ne fund te listës e 91-ta. Italia me Pizza e para, Zvicra me Fondu e 37-ta, Serbia me pashteta e 20-ta, Shqipëria me flija, sarme e pasul në tavë, nuk figuron fare në listë?!

TasteAtlas, udhëzuesi i famshëm gastronomik, u kërkon rregullisht përdoruesve të internetit të votojnë për pyetjet e kuzhinës. Ka renditje të panumërta në faqe, nga djathi më i mirë në botë, ëmbëlsirat më të mira e deri te kuzhinat më të mira në botë. Renditja e tij e fundit ngjall indinjatë tek përdoruesit e X, pasi renditja e djathrave më të mirë kishte bërë tashmë vitin e kaluar.

E renditur e 37-ta, kuzhina zvicerane merr një rezultat të përgjithshëm prej 4.33 (vlerësimi nga 5) nga përdoruesit e internetit. Fondue është votuar pjata më e mirë përpara Cordon Bleu. Raclette vjen në vendin e katërt. Vitin e kaluar, kuzhina zvicerane ishte ende në vendin e 87-të, me një rezultat prej 3.82.

Nese shikoni ket renditje ne mesin e top-Listës se 50 vendeve boterore, Shqipëria, ajo shqiptare ne qe ne rrahim xhoks për specialitete tona, nuk figuron fare?! Ne anen tjeter ne mesin e top listes se 50-vendeve boteror me kuzhina te mira gjenden perveq Greqise (3) dhe Turqisë (15) aty gjenden edhe disa nga ballkani si Kroacia, Bosnja, madje dhe Serbia e Bullagaria dhe Rumania ?!

Atëhere shtrohet pyetja cka hanë turistët, cfare ju servohet atyre ne Shqiperi? Ose: Kuzhinat e vendeve te ballkanit a po krenohen me spacialitet shqiptare?

Ushqimet: Gjizë, Fërgesë Tirane, Qofte fërguara, Flija, Ballokume Elbasani etj. Kuzhinat: Mrizi i Zanave Agriturizëm (Fishtë), Ceren Ismet Shehu (Surrel), Taverna Tradicionale Kardhashi (Gjirokastër), Restaurant Taverna Kala (Elbasan), Kodra e Kuajve (Durrës) etj.

Apo gastronomia jone, ne resturante apo ne hotele mos ju vie turp t’ju servojne specilitet tona (flija, sarma, pite, gullash, samca, mantia, pasul, burek, qebapë, peshk te detit tone..) qe ne fakt duket se te tjerët po prezentojne me krenari kuzhinën tonë, te cilat edhe jane futur ne Top-listen e e 50 vendeve botërore me specialitet tona, me kuzhine më të mira ? ka pyetur gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

 

 

Derniers articles