3.5 C
Berne
samedi 9/12/2023

Gjeneva me dy kandidatë për Këshillin e Shteteve: Carlo Sommaruga (PS) dhe Lisa Mazzone (të Gjelbërit)

Zgjedhjet federale po afrohet ne Zvicer. Ne keto zgjedhje (22 tetor) pos kandidateve zviceran, ka edhe rreth 30 kandidate shqiptare. Nga kantoni i Gjeneve jane dy kandidat potencial, Carlo Sommaruga (PS) dhe Lisa Mazzone (të Gjelbërit), njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Kandidatët shtetërorë të krahut të majtë kane filluar hynë në rrugën e fushatës. Carlo Sommaruga i dhoserust nga Lisa Mazzone i kane bëre bilanc edhe sonte ne nje salle te nje restaurant ne Rue de Fribourg 3 në Gjenevë te cilet te cilet prezantuan prioritetet e programit të tyre për t’ju përfaqësuar në mënyrë solidare në Bernë, shkruan gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Këshilltarët e Shtetit, Lisa Mazzone dhe Carlo Sommaruga, aktualisht përfaqësues të Kantonit të Gjenevës në Këshillin e Shteteve në Bernë, po garojnë për një mandat të ri në zgjedhjet federale të 22 tetorit 2023.

Është e rëndësishme të marrësh pjesë dhe të votosh dhe veçanërisht të votosh për ta në 22 tetor.

Të dy kandidatët kanë qenë prej kohësh të përkushtuar në mbrojtjen e të drejtave të njeriut, ligjit ndërkombëtar dhe mbrojtjes së qiramarrësve dhe primeve shëndetësore të përballueshme, si dhe pensioneve dinjitoze. Lisa dhe Carlo janë të përkushtuar për të mbrojtur mjedisin dhe për të jetuar së bashku dhe për të mbrojtur mundësi të barabarta për të gjithë, duke përfshirë pakicat me prejardhje migrante.

A është e drejta për t’u bashkuar për zgjedhjet federale për Këshillin e Shteteve? As pa frikë, përgjigjen kandidatet e majta në largim, Lisa Mazzone (të Gjelbërit) dhe Carlo Sommaruga (PS), të cilët organizuan një takim ket te hene me qytetaret e Gjeneves.

Kandidatët pastaj bëjnë shkurtimisht një bilanc, duke përfshirë, për Carlo Sommaruga, mbështetjen për ekonominë dhe punonjësit gjatë periudhës së Covid-it, një angazhim për marrëdhënie paqësore me Bashkimin Evropian dhe rivendosjen e bashkëpunimit në kuadër të programeve Horizon dhe Erasmus+, të dashur për të. Universiteti i Gjenevës.

Lisa Mazzone thekson mbështetjen për hekurudhat dhe zgjerimin e stacionit Cornavin, përpjekjet në favor të tranzicionit të energjisë, barazisë, shëndetit “përballë lobeve shumë të organizuara”.

Në të ardhmen, dy kandidatët synojnë të angazhohen sërish. Lisa Mazzone në favor të barazisë midis burrave dhe grave, për leje prindërore, mbështetje për çerdhet, për AVS, ndërsa Carlo Sommaruga dëshiron të mbrojë buxhetet e familjeve të klasës së mesme të sulmuara nga primet shëndetësore dhe qiratë. Çmimet e CFF, beson ai, duhet të rishikohen në rënie.

Debati vazhdoi me nje ser pyetjesh nga te pranishmit. Pas debatit, të pranishmëve ju ofrohet një aperitiv nga shoqata Le Pont de Genève.

Derniers articles

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset 08 dhjetor 2023| 00:27 Publicisti dhe shkrimtari Kim Mehmeti ka deklaruar se Ushtria Çlirimtare e...

Amerika i kthen shpindën. Ukraina i kthet Zvicres.. Ignazio Cassis dëshiron të rindërtojë Ukrainën

Brrne, 8 dhjetor -Këshilli Federal dëshiron të kontribuojë në rindërtimin e Ukrainës në shumën prej gjashtë miliardë frangash. Por ndryshe nga sa ishte planifikuar,...

OKB, UNESCO e njeh traditën e iftarit të Ramazanit si trashëgimi kulturore

Gjeneve, 8 dhjetor -Agjencia kulturore e OKB-së e njohu të mërkurën iftarin, vaktin që prish agjërimin gjatë muajit të shenjtë mysliman të Ramazanit, në...

Një gazetar shqiptar zgjidhet anëtar i komitetit të Shoqatës së Gazetarëve Ndërkombëtar (APES) në Gjenevë

Photo: Pierrem Virot (APES) Gjenevë, 8 dhjetor -Shoqata e Gazetarëve të huaj në Zvicër dhe Liechtenstein-APES (The Foreign Press Association in Switzerland and Liechtenstein) me...

Zvicër, Këshilli Federal vendos të përgatisë një mandat negociues me Bashkimin Evropian

Bernë, 7 dhjetor -Këshilli Federal udhëzon FDFA të zhvillojë një mandat negociues me Bashkimin Evropian Në mbledhjen e tij të 8 nëntorit 2023, Këshilli...