13 C
Berne
dimanche 23/06/2024

Lufta Izrael-Hamas: Antonio Guterres bën thirrje për respektimin e ligjet ndërkombëtar si per okupatoret ashtu edhe per Hamasin

Brrne, 10 tetor -Ai kërkoi trajtim të balancuar të të dyja palëve dhe për t’i sjellë të gjithë në arsye: kreu i Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres, dënoi edhe një herë sulmet e Hamasit të hënën më 9 tetor. Në të njëjtën kohë, ai tha se ishte i mërzitur nga njoftimi i rrethimit të Gazës nga Izraeli. Një akt i vështirë balancues për Sekretarin e Përgjithshëm të OKB-së.

Ky është një ushtrim që vetë Këshilli i Sigurimit nuk ishte në gjendje ta bënte: ai nuk donte të rrezikonte që mesazhi i tij të keqkuptohej nga njëra apo tjetra palë. Por nuk ka asnjë pyetje që Antonio Guterres të mos reagojë dhe të mos protestojë kundër përshkallëzimit.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së së pari përsëriti dënimet e tij për sulmet dhe pengmarrjen nga Hamasi si dhe organizatat e tjera të përfshira. Ai bëri thirrje për t’i dhënë fund luftimeve dhe lirimin e pengjeve.

“Unë i njoh ankesat legjitime të popullit palestinez. Por asgjë nuk mund të justifikojë këto akte terroriste, vrasjet, gjymtimet dhe rrëmbimet e civilëve”, tha ai.

Respektoni « të drejtën ndërkombëtare humanitare »

Njoftimi i bllokadës së Gazës nga autoritetet izraelite shënon më tej përshkallëzimin e frikshëm. Ndërsa sapo ishte takuar me autoritetet kryesore të OKB-së për këtë « situatë të paprecedentë », Antonio Guterres u përpoq t’i kujtonte Izraelit të ushtronte përmbajtje.

“Jam thellësisht i shqetësuar nga njoftimi i Izraelit sot për një rrethim të plotë të Rripit të Gazës. Asgjë nuk do të mund të hyjë, pa energji elektrike, as ushqim apo karburant. Duke njohur shqetësimet legjitime të Izraelit për sigurinë e tij, i kujtoj gjithashtu Izraelit se operacionet ushtarake duhet të kryhen në përputhje me të drejtën ndërkombëtare humanitare”, theksoi shefi i OKB-së.

Para se të riafirmojmë se zgjidhja e vetme e kësaj krize do të jetë politike, me një « paqe të negociuar » dhe « zgjidhje me dy shtete » të vërtetuara nga komuniteti ndërkombëtar.

Derniers articles