22.3 C
Berne
mardi 23/07/2024

Pas Parisit dhe Nju Jorkut edhe në Zvicër, studentët pro-palestinezë pushtojnë Universitetin e Lozanës!

Lausanne. 2 maj -Pushtimi në zhvillim në UNIL! Rreth pesëdhjetë studentë nga Universiteti i Lozanës po kërkojnë llogari nga institucioni i tyre për konfliktin Izrael-Palestinë pasditen e kësaj të enjte. Aktivistët negociuan me rektoratin dhe morën të drejtën e qëndrimit deri të hënën, njoton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Ngjarjet universitare në Shtetet e Bashkuara dhe Francë përhapen në Zvicër, në Universitetin e Lozanës (UNIL)! Një grup studentësh njoftuan këtë të enjte, më 2 maj, pak pas orës 16:30, për të nisur një “pushtim paqësor të Universitetit të Lozanës për një bojkot akademik të institucioneve izraelite dhe për një armëpushim në Palestinë!”. Pushtimi pritet të zgjasë deri të hënën.

Sipas dëshmitarëve në terren, rreth dyzet studentë ishin ulur – ndonjëherë në divane – në qendër të sallës së Géopolis, ndërtesë e dedikuar për shkencat politike, shkencat sociale dhe gjeoshkencat mjedisore. Flamujt palestinezë janë përhapur në tokë, slogane të tilla si « Rroftë Palestina » jehojnë në të gjithë ndërtesën akademike. Në orën 18:30 ishin mbledhur rreth njëqind aktivistë.

Cila është lidhja midis UNIL dhe Izraelit?
ImageNjë nga kërkesat e tyre: “Zhvillimi i një liste bashkëpunimesh të vazhdueshme me institucionet izraelite” nga ana e UNIL dhe “ndërprerja e menjëhershme e tyre”. Blick i identifikoi këto bashkëpunime marsin e kaluar, me Kolegjin Akademik Ashkelon dhe Universitetin Hebraik të Jerusalemit.

Në përgjithësi, kërkesat janë si më poshtë: « një armëpushim i menjëhershëm dhe i përhershëm në të gjithë territorin palestinez », një denoncim nga UNIL për « shkatërrimin e universiteteve të Gazës dhe vrasjen e akademikëve dhe studentëve të Gazës », « rivendosjen e menjëhershme të financimit të UNRWA ». , apo edhe “fundi i represionit kundër lëvizjes së solidaritetit me Palestinën”.

Në të njëjtën kohë, Universiteti organizoi dy kurse publike të diskutueshme, të raportuara nga « 24 Heures » dhe RTS, që synonin « të kuptonin më mirë historinë e konfliktit izraelito-palestinez ». E para, e titulluar « Zanafilla e një konflikti: Palestinë-Izrael (shekulli 19-20) » duhet të zhvillohet të njëjtën të enjte në mbrëmje. Por një shoqatë pro-palestineze kundërshton rëndësinë dhe neutralitetin e dy folësve.

Në diskutim me menaxhmentin
“Ata po diskutojnë aktualisht me menaxhmentin e Géopolis,” shpjegoi zëdhënësja e UNIL, Géraldine Falbriard, e pranishme në skenë në orën 17:00. Demonstruesit janë ulur në një tavolinë në shoqërinë e rektorit të UNIL (shënimi i redaktorit: Frédéric Herman), një zëvendësrektor dhe një zëvendësrektor. Komunikuesi nuk ka asnjë informacion të mëtejshëm për momentin.

Një dëshmitar në vend tregon, pasi foli me demonstruesit, se « ideja është të pushtohet ndërtesa deri të hënën » dhe se banorët duan të flenë atje. Kolegët tanë të “24 Heures” në fakt përmendin se, sipas informacioneve të tyre, aktivistët kanë marrë autorizimin për të qëndruar deri të hënën, “pas negociatave në një atmosferë të qetë”.

Zëdhënësja Géraldine Falbriard konfirmon diskutimet për autorizimin për të “qëndruar deri në fillim të javës”, një periudhë reflektimi e kërkuar nga rektori. Frédéric Herman më pas shkoi në kursin e dhënë mbi gjenezën e konfliktit.

Në radhët, mësuesit do ta mbështesnin këtë qasje. Megjithatë, ata theksojnë: nëse situata degjeneron dhe ka përplasje, toni do të jetë më i ashpër dhe universiteti do të duhet të ndërhyjë për largimin e banorëve

Derniers articles