26.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Mbi 160 delegacione janë ftuar në konferencën e Zvicrës për paqe në Ukrainë, por jo edhe Rusia

Bernë, 2 maj -Ftesat për Konferencën e Paqes në Ukrainë më 15-16 qershor në Bürgenstock (NW) janë dërguar zyrtarisht. Këshilli Federal ka ftuar rreth 160 delegacione kombëtare. Rusia nuk është e ftuar për momentin, njoton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Konferenca synon veçanërisht të sigurojë një platformë për dialogun për të arritur paqen në Ukrainë dhe të përcaktojë së bashku një udhërrëfyes se si të përfshihen të dy palët, kujton qeveria. Pjesëmarrja e një numri të madh shtetesh është vendimtare për arritjen e këtyre objektivave.

Siq meson gazeta zvicerane  Le Canton27.ch në mesin e të ftuarve janë anëtarë të G7, G20, BRICS, shumë vende të tjera nga të gjitha kontinentet si dhe BE, tre organizata ndërkombëtare, përfshirë OKB-në, dhe dy përfaqësues nga bota fetare, si Vatikani.

Sa i përket ardhjes së presidentit ukrainas Volodymyr Zelensky, qeveria shkruan se « lista përfundimtare e pjesëmarrësve nuk do të dihet vetëm pak para konferencës ».

Rëndësia përtej Ukrainës
Viola Amherd priti presidentin ukrainas Volodymyr Zelensky në Bernë dhe e siguroi atë se Zvicra ishte e gatshme të organizonte samitin botëror për paqen në Ukrainë të dëshiruar nga zoti Zelensky. Në X, Presidentja e Konfederatës tha se ajo ishte « e nderuar të ftonte liderët botërorë në samitin e parë për paqen në Ukrainë ».

Sa i përket presidentit ukrainas, ai është « i sigurt se të gjitha kombet paqësore të botës duan të marrin pjesë në këtë samit, sepse rëndësia e tij shkon shumë përtej Ukrainës. Bëhet fjalë për rolin global të çdo kombi, si dhe respektin e vërtetë për ndërkombëtarët. ligj dhe bashkëjetesë paqësore në mbarë botën.

Derniers articles