24.1 C
Berne
mercredi 17/07/2024

INTERPOL lëshon në treg Metaverse të parë policor global

Bota virtuale lejon INTERPOL-in të ofrojë kurse trajnimi gjithëpërfshirëse për zbatimin e ligjit në të gjithë globin

New Delhi, 20 tetor  -Në një sesion të papritur të Asamblesë së Përgjithshme të 90-të të INTERPOL-it në Nju Delhi, organizata globale e policisë zbuloi Metaverse-in e parë të krijuar posaçërisht për zbatimin e ligjit në mbarë botë, njfton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

Plotësisht funksional, INTERPOL Metaverse lejon përdoruesit e regjistruar të vizitojnë një faksimile virtuale të selisë së Sekretariatit të Përgjithshëm të INTERPOL-it në Lyon, Francë pa asnjë kufi gjeografik apo fizik, të ndërveprojnë me oficerët e tjerë nëpërmjet avatarëve të tyre dhe madje të marrin kurse trajnimi gjithëpërfshirëse në hetimin mjeko-ligjor dhe të tjera. aftësitë policore.

INTERPOL Metaverse ofrohet nëpërmjet INTERPOL Secure Cloud, duke siguruar neutralitetin e tij.

Gjatë seancës interaktive, delegatët e Asamblesë së Përgjithshme në Nju Delhi mundën të hynin në mënyrë dixhitale në ndërtesën e Lionit përmes avatarëve, duke përdorur kufje të realitetit virtual.

« Metaverse ka potencialin për të transformuar çdo aspekt të jetës sonë të përditshme me implikime të mëdha për zbatimin e ligjit, » tha Madan Oberoi, Drejtor Ekzekutiv i Teknologjisë dhe Inovacionit në INTERPOL.

“Por në mënyrë që policia të kuptojë Metaversen, ne duhet ta përjetojmë atë”, shtoi Oberoi.

Në një panel diskutimi vijues, INTERPOL njoftoi gjithashtu krijimin e një grupi ekspertësh për Metaverse për të përfaqësuar shqetësimet e zbatimit të ligjit në skenën globale – duke siguruar që kjo botë e re virtuale të jetë e sigurt nga projektimi.

Jo vetëm për lojtarë
Larg nga të qenit thjesht një vegël për lojtarë, Metaverse shpesh diskutohet si faza e ardhshme e mundshme në zhvillimin e internetit. Deri në vitin 2026, një në çdo katër njerëz do të kalojë të paktën një orë në ditë në Metaverse për të punuar, studiuar, blerë dhe socializuar, sipas firmës kërkimore teknologjike Gartner.

Siç tregon raporti i sapo publikuar i INTERPOL Global Crime Trend, krimi është zhvendosur gjithnjë e më shumë në internet ndërsa ritmi i dixhitalizimit është rritur. Nëse kufijtë e botës sonë fizike lëvizin gjithnjë e më tej në një sferë dixhitale – dhe në dukje pa kufij –, diskutimi i panelit pyeti, ‘si mundet zbatimi i ligjit të vazhdojë të mbrojë komunitetet dhe të garantojë sundimin e ligjit?’

Si mundet policia të rrisë ndërgjegjësimin e saj për kërcënimet, por edhe të shfrytëzojë mundësitë?

Kriminelët tashmë kanë filluar të shfrytëzojnë Metaverse. Forumi Ekonomik Botëror, i cili ka partnerizuar me INTERPOL, Meta, Microsoft dhe të tjerë në një iniciativë për të përcaktuar dhe qeverisur Metaverse, ka paralajmëruar se mashtrimet e inxhinierisë sociale, ekstremizmi i dhunshëm dhe dezinformimi mund të jenë sfida të veçanta.

Ndërsa numri i përdoruesve të Metaverse rritet dhe teknologjia zhvillohet më tej, lista e krimeve të mundshme do të zgjerohet vetëm duke përfshirë potencialisht krimet kundër fëmijëve, vjedhjen e të dhënave, pastrimin e parave, mashtrimin financiar, falsifikimin, ransomware, phishing dhe sulmet dhe ngacmimet seksuale.

Për zbatimin e ligjit, disa nga këto kërcënime ka të ngjarë të paraqesin sfida të rëndësishme, sepse jo të gjitha aktet që kriminalizohen në botën fizike konsiderohen krime kur kryhen në botën virtuale.

« Duke identifikuar këto rreziqe që në fillim, ne mund të punojmë me palët e interesuara për të formuar kornizat e nevojshme të qeverisjes dhe për të ndërprerë tregjet e ardhshme kriminale përpara se ato të formohen plotësisht, » tha zoti Oberoi. « Vetëm duke bërë këto biseda tani mund të ndërtojmë një përgjigje efektive. »

Botë e re, i njëjti angazhim
Metaverse ka shumë përfitime për zbatimin e ligjit, veçanërisht për sa i përket punës në distancë, rrjetëzimit, mbledhjes dhe ruajtjes së provave nga skenat e krimit dhe ofrimit të trajnimeve.

Ndërtimi i kapaciteteve në Metaverse ka një premtim të veçantë, duke u ofruar studentëve më shumë mundësi për të bashkëpunuar dhe rrjetëzuar, duke siguruar një angazhim më të madh përmes zhytjes dhe duke mundësuar aktivitete praktike.

Në një demonstrim të drejtpërdrejtë, ekspertë nga Drejtoria e Ndërtimit të Kapaciteteve dhe Trajnimit të INTERPOL-it mbajtën një kurs trajnimi mbi verifikimin e dokumenteve të udhëtimit dhe kontrollin e pasagjerëve duke përdorur aftësitë e INTERPOL-it në një klasë Metaverse. Studentët më pas u teleportuan në një aeroport ku ata ishin në gjendje të aplikonin aftësitë e tyre të reja të fituara në një pikë kufitare virtuale.

“Për shumë njerëz, Metaverse duket se paralajmëron një të ardhme abstrakte, por çështjet që ai ngre janë ato që kanë motivuar gjithmonë INTERPOL-in – duke mbështetur vendet tona anëtare për të luftuar krimin dhe për ta bërë botën, virtuale apo jo, më të sigurt për ata që e banojnë atë.” tha Sekretari i Përgjithshëm i INTERPOL-it, Jürgen Stock.

« Ne mund të hyjmë në një botë të re, por angazhimi ynë mbetet i njëjtë. »

Derniers articles