17 C
Berne
lundi 15/07/2024

Qendra për Revolucionin e Katërt Industrial Serbia filloi në Forumin e Ardhmërisë Biotech në Beograd

Bernë, 20 tetor -Forumi Biotech Future, organizuar nga Qeveria e Serbisë, në bashkëpunim me Forumin Ekonomik Botëror dhe me mbështetjen e Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP), mblodhi përfaqësues të më shumë se 20 vendeve, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju rferuar burimeve nga Forumi Nderkombetar Ekonomik (WEF) ne Davos

Konferenca mblodhi tre sektorët e shoqërisë që kanë efektin më të madh në zhvillimin e bioteknologjisë – sektori publik dhe privat dhe komuniteti akademik.

C4IR Serbia është e para që udhëheq në bioteknologji dhe inteligjencë artificiale për kujdesin shëndetësor

Beograd, Serbi, 20 tetor 2022 – Kryeministrja e Serbisë, Ana Brnabić dhe presidenti i Forumit Ekonomik Botëror, Børge Brende, sot zyrtarizuan Qendrën për Revolucionin e Katërt Industrial Serbi (C4IR Serbia) si pjesë e së ardhmes Bioteknike. Forumi 2022, i cili u mbajt në Pallatin e Serbisë në Beograd.

C4IR Serbia u themelua në mars si një partneritet ndërmjet Qeverisë së Serbisë dhe Forumit Ekonomik Botëror. Qendra është pjesë e rrjetit global të qendrave C4IR, duke vepruar si platforma kryesore globale për të ndihmuar liderët të parashikojnë teknologjitë eksponenciale dhe të përshpejtojnë adoptimin e tyre gjithëpërfshirës dhe të qëndrueshëm.

Me 16 qendra në të gjithë rrjetin, C4IR Serbia është e para që udhëheq në bioteknologji dhe inteligjencë artificiale për kujdesin shëndetësor. Qendra ka qenë tashmë thelbësore në krijimin e bashkëpunimit ndër-rrjet dhe gjenerimin e mësimeve ndërkombëtare, duke mbështetur komunitetin e ri të bioteknologjisë në vend dhe duke ndihmuar në pozicionimin e Serbisë si një vend i teknologjive, njohurive dhe inovacioneve të reja.

Kryeministrja e Republikës së Serbisë, Ana Brnabiq tha: “Jam jashtëzakonisht e kënaqur dhe e nderuar që Beogradi është mikpritës i Konferencës së parë Ndërkombëtare për të Ardhmen e Bioteknologjisë. Shpresoj që ky të jetë vetëm fillimi për ne dhe hapi i parë që Serbia të pozicionohet në mesin e liderëve në fushën e bioteknologjisë në Evropë. Shkenca, inovacioni, teknologjia dhe kreativiteti janë pikat tona të forta dhe falë kësaj, Serbia është transformuar në 10 vitet e fundit. Bioteknologjia, biomjekësia, bioinformatika dhe biodiversiteti do të jenë ndër prioritetet më të rëndësishme të Qeverisë së re dhe do të jenë fokusi i punës së Kampusit BIO4”.

Duke iu drejtuar pjesëmarrësve të konferencës, Børge Brende, President i Forumit Ekonomik Botëror tha: “Me themelimin e qendrës në Beograd për Revolucionin e Katërt Industrial në fillim të këtij viti, Forumi Ekonomik Botëror dhe Qeveria e Serbisë janë të përkushtuar të mbështesin miratimin e përshpejtuar të teknologjitë e reja në Serbi. Nisja e qendrës në Forumin e së Ardhmes Biotech është një shembull kryesor i kontributit që qendra tashmë jep në bashkimin e palëve të interesuara vendore dhe ndërkombëtare për të adresuar mundësitë dhe sfidat kritike për të avancuar përfitimet e bioteknologjisë.

Forumi Biotech Future, organizuar nga Qeveria e Serbisë, në bashkëpunim me Forumin Ekonomik Botëror dhe me mbështetjen e Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP), mblodhi përfaqësues të më shumë se 20 vendeve.

Achim Steiner, Administrator i Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim, tha: “PNUD-i po mbështet Qeverinë e Serbisë në procesin e dixhitalizimit dhe për të përhapur një sërë zgjidhjesh dixhitale në dobi të bizneseve dhe qytetarëve. Për të ndihmuar Serbinë të korrë përfitimet e bioteknologjisë, jo vetëm për vete, por edhe për përparimin e rajonit dhe më gjerë, ne kemi ndihmuar punën e Qendrës së re për Revolucionin e Katërt Industrial në Beograd. Është detyra jonë e përbashkët të krijojmë rregullore adekuate dhe të sigurojmë që këto teknologji të reja të zhvillohen, testohen dhe përdoren për të mirën e të gjithë shoqërisë, duke mos lënë askënd pas.

– për të inkurajuar bashkëpunimin dhe për të shkëmbyer njohuri dhe përvojë. Përfaqësues nga pesë vende brenda Rrjetit të Revolucionit të Katërt Industrial – Brazili, India, Izraeli, Ruanda, Serbia – ndanë përvojat e tyre në avancimin e adoptimit të teknologjive në zhvillim, duke përfshirë bioteknologjinë dhe AI, në konferencën ku mblodhën tre sektorët e shoqërisë që kanë efektin më të madh. mbi zhvillimin e bioteknologjisë – sektori publik dhe privat dhe komuniteti akademik sistemet e tyre të kujdesit shëndetësor. Ata theksuan mjedisin kompleks me shumë aktorë të bioteknologjisë dhe gjithashtu potencialin e saj masiv për përmirësimin e jetës, së bashku me rolin e rëndësishëm që luan C4IR Serbia në nxitjen e adoptimit të përgjegjshëm si në nivel lokal ashtu edhe në atë global.

Qendra do të vazhdojë të luajë një rol kryesor në udhëheqjen në bioteknologji dhe përdorimin e AI në kujdesin shëndetësor në rrjetin në rritje të Revolucionit të Katërt Industrial.

Rrjeti global C4IR i Forumit Ekonomik Botëror është një platformë për bashkëpunimin me shumë palë, duke bashkuar sektorin publik dhe privat për të maksimizuar përfitimet teknologjike për shoqërinë duke minimizuar rreziqet që lidhen me teknologjitë 4IR.

Derniers articles