26.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Situata frazhile ne Kosovë / Edhe Zvicra rrit numrin e forcave në rajon nga 190 ne 235 ushtare te Swisscoy-it

Redaktori i gazetes zvicerane Le Canton27.ch i shoqeruar me oficere te Swisscoy-i

Bernë, 21 tetor -Kontingjenti zviceran ka evoluar gjatë njëzet viteve të fundit, herë në rritje, herë në rënie, në varësi të situatës në terren dhe nevojave të KFOR-it, nënvizoi këshilltarja federale përgjegjëse për mbrojtjen Viola Amherd. Numri i tyre është rritur në 235, qe ne vitin 2018  ishin vetem 190 ushtarë, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Missioni i Swisscoy-it në Kosovë deri në fund të vitit 2023

Situata politike dhe e sigurisë në Ballkanin Perëndimor e bën të nevojshme praninë e Forcës Shumëkombëshe të Kosovës (KFOR), ka treguar Charles Juillard (PDC/JU). Një tërheqje e kësaj force do të çonte në një shpërthim dhune, paralajmëroi ai më tej në emër të komisionit.

«Ne duhet të jemi të vetëdijshëm se një konflikt i ri në Ballkanin Perëndimor do të ketë pasoja për të gjithë Evropën. Një luftë jo vetëm që do të ishte një katastrofë njerëzore, por do të kishte pasoja edhe për migrimin. Kam qenë këtu tre vjet më parë, por fatkeqësisht situata nuk është përmirësuar..” ka then kreu i DDPS (Departamenti Federal i Mbrojtjes, Mbrojtjes Civile dhe Sportit), transmeton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Swisscoy do të qëndrojë i angazhuar në Kosovë deri në fund të vitit 2023

Objektivi është që kjo forcë të mund të largohet nga Kosova dhe banorët e saj të mund të jetojnë normalisht. Por kjo nuk është e mundur për momentin, shtoi kreu i DDPS (Departamenti Federal i Mbrojtjes, Mbrojtjes Civile dhe Sportit).

Shefi i Komandës së Operacioneve, Komandanti i Korpusit Laurent Michaud dhe komandanti i qendrës së ekselencës së ushtrisë zvicerane për ndërtimin e paqes ndërkombëtare, kolonel në Shtabin e Përgjithshëm Alexander Furer, paraqitën simbolin e vendosjes për shërbimet e bëra në ndërtimin e paqes ushtarake.

Në fjalimin e tij drejtuar oficerëve të kthyer, nënoficerëve dhe ushtarëve, Michaud pranoi arritjet që ata kishin bërë gjatë gjashtë muajve të fundit dhe i falënderoi ata për shërbimin e tyre vullnetar.

Nën komandën e komandantit të kontingjentit kombëtar, kolonel Roman Camenisch, 195 anëtarët e kontingjentit të ri 47 janë vendosur që nga java e kaluar. Në këtë, 15 për qind e janë femra. Prej tyre 26 ushtare jane nga Romandia, 15 nga Ticino dhe dy nga Zvicra Rhaeto-Romanike.

Disa ushtare jane kthyer në Zvicër

Pas vendosjes së tyre gjashtëmujore në Kosovë, pjesëtarët e kontingjentit 46 të Swisscoy morën simbolin e tyre të dislokimit.. Javën e kaluar, kontingjenti 46 i Swisscoy duhej t’i thoshte lamtumirë zonës operative në Kosovë, ku burrat dhe gratë e ushtrisë zvicerane shërbyen për gjashtë muaj si pjesë e Forcës shumëkombëshe të Kosovës (KFOR). Para se të liroheshin, ata u rreshtuan për herë të fundit në radhët e tyre në stacionin e armëve Wil pranë Stans në Oberdorf.

Që nga tetori i vitit 1999, ushtria zvicerane është përfshirë në misionin shumëkombësh të KFOR-it për ndërtimin e paqes me Swisscoy. Misioni bazohet në një rezolutë të OKB-së.

Asambleja Federale kishte miratuar angazhimin e Swisscoy në kuadër të Forcës Shumëkombëshe të Kosovës deri më 31 dhjetor 2020. Ushtria zvicerane ka marrë pjesë në KFOR që nga tetori i vitit 1999.

Derniers articles