3.6 C
Berne
samedi 9/12/2023

Kryeminister i pare i shtetit Palestinez ishte shqiptare. Ja kush ishte ai…

E pabesueshme, por e vertete, kryeminister i i pare i shtetit Palestinez mosaba se eshte shqiptar me emrin Ahmed Hilmi Abdulbaki (1883-1969)..

Me konkretisht pervt’i brduar ketij lajmi ja disa fakte: Para se te vinte kryeminister ai gjate perandorise osmane ishte minister i finanancave per disa vite. Dhe pasi u shpalle pamvaresia e Izraelit, liga arabe kendej shpalli shtetin e Palestines, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch, gazetari i se ciles ka zbukuar ne hulumtimet e tija ne bibliotekeb nderkombetare ne Pallatin e OKB-se, pasi ishte njoftuar nga nje diplomat per kete informacion.

Sipas ye dhenave Ahmed Hilmi Abdulbak ishte një ushtar, ekonomist dhe politikan me prejardhje shqiptare, i cili shërbeu në qeveri të ndryshme të pas Perandorisë Osmane dhe ishte kryeministër i Qeverisë Gjithë Palestineze në Rripin e Gazës.

Sipas gazetes zvicerane Le Canton27.ch Ahmed Hilmi Abdulbak apo si El-Arnauti siq njihej nga bashkekombasit ishte me origjine shqiptare. Ai lind u ne vitin 1883 në Sidon.

El-Armauti ishte anëtar i Komitetit të Bashkimit dhe Përparimit. Para rënies së Perandorisë Osmane, Hilmiu mori gradën e Gjeneralit në Ushtrinë Osmane. Në vitin 1920 ai ishte Ministër i Financave i Mbretërisë Arabe të Sirisë në Damask. Ai u bë Ministër i Financave në Transjordani nga viti 1922 deri më 1924.

Kurse me 9 korrik 1948, pas shpalljes së shtetësisë izraelite, Lidhja Arabe ngriti Këshillin Administrativ për Palestinën, të kryesuar nga Hilmiu. Më 22 shtator u ngrit Asambleja Kombëtare në Gaza, me Haxh Amin Husseini si President dhe Hilmiun si Kryeministër.

Asambleja pushoi së funksionuari pas fitoreve të ushtrisë izraelite në Palestinën Jugore dhe Legjioni Arab që mori kontrollin mbi Betlehemin dhe Hebronin. Në vitin 1949 Hilmiu apo Al-Armauti u bë guvernator ushtarak distrikti në Bregun Perëndimor dhe më vonë ai shërbeu si përfaqësues palestinez në Lidhjen Arabe, shkruan gaxeta zvicerane Le Canton27.ch

Kryeministri i pare i Palestines, shqiptar i Ahmed Hilmi Pasha vdiq në vitin 1963.

Derniers articles

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset 08 dhjetor 2023| 00:27 Publicisti dhe shkrimtari Kim Mehmeti ka deklaruar se Ushtria Çlirimtare e...

Amerika i kthen shpindën. Ukraina i kthet Zvicres.. Ignazio Cassis dëshiron të rindërtojë Ukrainën

Brrne, 8 dhjetor -Këshilli Federal dëshiron të kontribuojë në rindërtimin e Ukrainës në shumën prej gjashtë miliardë frangash. Por ndryshe nga sa ishte planifikuar,...

OKB, UNESCO e njeh traditën e iftarit të Ramazanit si trashëgimi kulturore

Gjeneve, 8 dhjetor -Agjencia kulturore e OKB-së e njohu të mërkurën iftarin, vaktin që prish agjërimin gjatë muajit të shenjtë mysliman të Ramazanit, në...

Një gazetar shqiptar zgjidhet anëtar i komitetit të Shoqatës së Gazetarëve Ndërkombëtar (APES) në Gjenevë

Photo: Pierrem Virot (APES) Gjenevë, 8 dhjetor -Shoqata e Gazetarëve të huaj në Zvicër dhe Liechtenstein-APES (The Foreign Press Association in Switzerland and Liechtenstein) me...

Zvicër, Këshilli Federal vendos të përgatisë një mandat negociues me Bashkimin Evropian

Bernë, 7 dhjetor -Këshilli Federal udhëzon FDFA të zhvillojë një mandat negociues me Bashkimin Evropian Në mbledhjen e tij të 8 nëntorit 2023, Këshilli...