11.6 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Kopenhaga do të dërgojë mbi 300 të burgosur të huaj në Kosovë

Kopenhage, 15 dhjetor -Kosova sikur eshte bere toke e nemun, «qerdhe» e te zezave te Evropes e cila ka izoluar popullaten me liberalizimin e vizave. Tham qerdhe, strehimore e te zezave, sepse pas dergimit te refugjateve afgan, tash edhe Danimarka ka ndermend te dergoj mbi 300 te huj, keta nuk jane paqeruajtes, por te burgosur, hajna dhe kriminele thajse Kosova spaska te tille, veq edhe ata po i mungoukan ?!, shkruan gazeta zvicerane ne shqip le Canton27. Ch.

Kosova apo shnderrohet ne nje «strehimore» e hajnave dhe krimineleve?

Sipas Raportit Botëror të Burgjeve të Universitetit të Londrës Kosova kishte 1,642 të burgosur që nga viti 2020, 97% e kapacitetit.

Qeveria daneze do të marrë me qira qelitë e burgjeve në Kosovë për të strehuar 300 të burgosur në një përpjekje për të reduktuar mbipopullimin, transmeton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Masa do të kufizohet për të burgosurit që tashmë ishin caktuar të dëboheshin jashtë Danimarkës.

Danimarka po reformon sistemin e saj të burgjeve me 4 miliardë krona daneze (607 milionë dollarë, 538 milionë euro) për “iniciativa të reja”, njoftoi qeveria e vendit të mërkurën.

Një nga iniciativat do të bëjë që shteti skandinav të paguajë Kosovën për të strehuar 300 të burgosur. Qeveria daneze tha se masa synon « të huajt e dënuar me dëbim », të cilët do të dëboheshin nga Danimarka pasi të përfundonin dënimet e tyre. Marrëveshja u mbështet nga disa parti në të gjithë spektrin politik përpara se të shpallej nga Ministria daneze e Drejtësisë.

Ministri i Drejtësisë Nick Haekkerup e përshkroi rritjen e financimit si « historike », por vetëm një hap të parë në « një luftë të gjatë dhe të vështirë » për të ribalancuar shërbimin danez të burgjeve.

Projekti danez i cili synon të lehtësojë mbi popullimin e burgjeve, do të zgjerojë gjithashtu pronën e burgjeve të Danimarkës me 326 vende midis 2022 dhe 2025, tha në një deklaratë ministria daneze e drejtësisë. Vitin e kaluar, 350 të burgosur do të dëboheshin në fund të dënimit të tyre.

Popullsia e burgjeve të Danimarkës është rritur me 19% që nga viti 2015, duke arritur në më shumë se 4,000 të burgosur në fillim të vitit 2021 dhe duke tejkaluar 100% të kapacitetit, sipas statistikave zyrtare.

Keshtu na vjen nje lajm nga Kopenhaga, se Danimarka dëshiron të marrë me qira qelitë e burgjeve në Kosovë për të dërguar 300 të burgosur atje, tha të mërkurën qeveria daneze, duke paraqitur një plan të ri për të frenuar tendencën e mbipopullimit të burgjeve në vendin nordik.

Veq kesaj, nëse keni parasysh marreveshjen e Qeverise zvicerane me ish-ministrin e drejtesise te Qeverise Thaci (14 maj 2012) ku parashifet qe te burgosurit kosovare te ekstradohen ne Kosove per t’i vuajtur denimet ne burgjt kosovare, shtrohet pyetja, Kosova apo a po shnderrohet ne nje « poligon » apo «strehimore» e hajnave dhe krimineleve?

Kur eshte fjala per Danimarken, ky projekt planifikon të marrë me qira 300 burgje në Kosovë për të dërguar të huajt e dënuar me deportim në Danimarkë pas vuajtjes së dënimit, tha ministria e drejtësisë në një deklaratë.

Në vitin 2020, rreth 350 të burgosur në burgjet daneze do të dëboheshin në fund të dënimit të tyre. Projekti gjithashtu planifikon të rrisë kapacitetin e sistemit danez të burgjeve me 326 vende midis 2022 dhe 2025.

Që nga viti 2015, popullsia e burgjeve është rritur me 19% në Danimarkë për të arritur në më shumë se 4,000 persona në fillim të vitit 2021, që përfaqëson një normë zënie që kalon 100%, sipas statistikave kombëtare.

Gjatë së njëjtës periudhë, numri i rojeve ra me 18% në mbretërinë skandinave me 5.8 milionë banorë, e njohur për burgjet e hapura të rezervuara për të burgosurit që vuanin dënime më pak se pesë vjet.

« Ne do të humbnim deri në 1000 vende në sistemin e burgjeve deri në vitin 2025 », vuri në dukje ministri Nick Haekkerup, thuhet nder tjera në deklaratën për shtyp.

E tere kjo behet ne emer te njefare programi te ashtuquajtur «mbipopullim» edhe pse Kosova ka nje natalitet me te madh ne Evrope! Sipas Raportit Botëror të Burgjeve të Universitetit të Londrës Kosova kishte 1,642 të burgosur që nga viti 2020, 97% e kapacitetit.

Në të kaluarën, Norvegjia dhe Belgjika kishin marrë me qira qeli në Holandë dhe kishin dërguar të burgosur atje.

Derniers articles