12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

Komuniteti shqiptare ne Zvicer sot votuan dhe festuan Diten Nacionale të Shqiperise me flamurin shqiptar dhe zviceran!

Bernë, 28 Nentor -Sot ne Zvicer ihste dite e madhe, feste kombëtare 28 Nentolri qe per shipatret ne balaskkand he diaspore njihet si dite e flamurit dhe Dita Kombetare e Sqhipèerisë, me rastin e 109-vjetorin e shpalljes së pavarësisë se shteti shqiptar! Kjo date historike u shenuar edhe nder shqiptaret ne Zvicër, numri i te cileve sillet rreth 300 mije sish, njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Ne Diten nacionale e Shqipërisë qe koncidoi me referenduimin pro apo kunder ligjit te Covidit-19, komunitetit shqiptare sot nuk kishte vetem feste por edhe dite votuese ligjin Covid-19 , te cilet ishin pjes e 62%, ku shumica ishin pro, meqe nje shumice e madhe jane vaksionuar, pas apeleve te autorfiteve zvicerane dhe atyre kosovare qe u ftuan te vaksinohen ne te mire te fëmijeve te tyre dhe mjedsiit shoqeror ku jetojne dhe veprojne ata, raporton gazeta zvcerane ne shqip le Canton27.ch

Sikur ne Shqiperi, Kosove, Maqedoni, Luginen e Presheves (Serbi) ku jeteojn mbi 6 m,uilioin shoptare edhe ne Zvicër, ne gjitha kantonet komuniteti shqiptar kane shenuar festen e madhe kombetare Diten e Flamurit-28 Nëtorin, ndokush ne shtëpi me familje e ndokush ne restaurante te ftuar nga shoqata te ndryshme qe veprojne ne kantone.

Kjo dite kombetare e Shqiperise sot eshte shenuar dhe kremtuar edhe nga institucionet  svqiptare nevambasada dje konsulata ne Berne, Gjeneve dhe Zyrih, ku jane uruar edhe nga oreyifenti dhe autoritete tjera nga konfederata helvetike.

Shume shoqota kete dite kombëatre e shnuar edhe me humanizem dhe slodfaeritet duke tbuar mjete financiare per te ndihmuar te varfurit apo te semurit ne vendlindje.

Keshtu aktiviste dhe anëtarë të Shoqatës Atdhetare “Zhegra” në Gjeneva mbreme në Restorantin “Sur le Pouce” në Meyrin (GE) kane mbajtur darkën tradicionale, meqërast kane kremtuar edhe 28 Nëntorin-Ditën e Flamurit duke përkujtuar edhe 23 vjetorin e rënies heroike të heroit tone kombëtar Agim Ramadani (Brgd.138-të) dhe të rënëve të tjerë të Betejës së lavdishme të Koshares, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Komuniti shqiptare ne Zvicer sot votuan dhe festuan Diten Nacionale të Shiperisë – 28 Nëntorin me dy flasmuj, ate shqiitar dhe zviceranë. Eshte interesant te theksohet, ka shkruar ne vazhdim gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch se jo vetem per dite feste, Ditenë Nacionale te Shqipërise dhe Kosovës, por edhe ne cdo tubim, qofshina to poltiker apo kuilturore por edhe evenmente, gzime tjera private (dasma, fejesa..) ne salla, restaurante e po lokale tjera kui mbahen keto tubime, paralel me flamurin e Shqipërisë dhe Kosovës i pranishëm eshte gjtihnje edhe flamuri i Zvicrës.

Sikur ne Cyrih, Saint.Gallen, Bazel, Bernë, Lausane,Lugano, Gjenevë dhe ne të gjitha kantonet e Zvicres në keto mbremje festive ku valonte perveq flamurit shqiptar kuqezi valonte ai zviceran, kishte bashkuar te gjithe shqiptaret, pamvaresisht nga bindjet e tyre politike, duke lenë anash për disa ore politiken, pjesemarrësit bene fjalë kryesisht për flamurin, per jeten dhe vepren e Ismajl Qemajlit qe kihste vcure flamuirn kombëtar ne Vlore -1912 si dhe heronjt e komandanteve te UCK-se Adem Jashari, Ibrahim Rugoves dhe perte gjithe ata lidere e heronje te cilet i kontribouan paqes dhe lirse, clirmimit te shtetit e shqiptar deri tek pamavresia e Kosoves me ndihmen e SHBA-ve, Gjermanisë, Zvicres, Britanise, Turqise si forca te NATO-s ne vitin 1999.

Perkunder pandemise numri i pjesemarresve ishte i madh ne keto tubime ne mbare Zvicren te cilet rrespektuam masat dhe rregullat autoriteteve zvicerane për balle COPVID-19. Ne gjitha keto tubime neper resurtante apo kliube e shota te ndyrshme ne Zvcer, asnje person nuk eshte lejuar te marrin pjesë pa desjhmine e vaksionuar (QR) njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Në këtë mbrëmje edhe me te hareshme e bene edhe muzikë Live ku kdnuan kengetare , mysafire nga Sqhiperia e Kosova per te argtuar, festuar bashkarisht Ditëne e Flamurit me diasporen shqiptare. 

 

Derniers articles