15.3 C
Berne
jeudi 23/03/2023

Këshilli Federal miraton raportin për ushtrimin e të drejtës së votës nga jashtë

Bernë, 17 mars –Gjatë mbledhjes së 17 marsit 2023, Këshilli Federal miratoi një raport për ushtrimin e të drejtës së votës nga zviceranët jashtë vendit. Raporti ofron një pasqyrë të praktikës aktuale dhe tregon se shumica dërrmuese e zviceranëve jashtë vendit marrin materialet e tyre të votimit në kohën e duhur. Ai gjithashtu analizon përshtatjet e mundshme organizative dhe procedurale, njofton gazeta zvicerane ne ship Le Canton27.ch

Raporti « Ushtrimi i së drejtës për të votuar nga jashtë »: bazat, praktika aktuale dhe opsionet » i përgjigjet postulatit 20.4348 Silberschmidt, i cili udhëzon Këshillin Federal të shqyrtojë se si mund të dërgohet materiali i votimit në lidhje me zgjedhjet federale dhe dorëzimi i fletës së votimit. të thjeshtohet për zviceranët jashtë vendit.

Për përgatitjen e raportit janë shënuar afatet aktuale për dorëzimin e materialit votim për shtetasit zviceranë jashtë vendit. Për këtë qëllim, votuesve jashtë vendit në kantonet e Lucernit, Friburgut, Aargau, Ticino dhe Gjenevës iu kërkua të komunikonin datën në të cilën kishin marrë materialin e tyre të votimit për votën popullore federale të 28 nëntorit 2021. Rezultatet e sondazhit tregojnë se Shumica dërrmuese e zviceranëve jashtë vendit marrin materialet e tyre të votimit në kohën e duhur. Vetëm në vendet e largëta, si Australia, Zelanda e Re, Filipinet, Afrika e Jugut dhe Uruguai, zviceranët nga jashtë e kanë marrë votën me vonesë ose nuk kanë pasur kohë për të votuar.

Raporti analizon opsione të ndryshme që synojnë përshpejtimin e dorëzimit të materialeve të votimit, të tilla si përdorimi i korrierit diplomatik, dorëzimi paraprak ose dërgimi në një adresë në Zvicër. Ai arrin në përfundimin se votimi elektronik mbetet opsioni më premtues për lehtësimin e ushtrimit të të drejtave politike të zviceranëve jashtë vendit të prekur nga vonesat e postës. Vendimi i Këshillit Federal i datës 3 mars 2023 do të lejojë 3 kantone të kryejnë prova të votimit elektronik, me një elektorat të kufizuar, nga qershori 2023. Është në këtë drejtim që duhet të ecim përpara.

Zviceranët jashtë vendit mund të marrin pjesë në votimet dhe zgjedhjet federale, me kusht që të jenë të regjistruar në regjistrin e zgjedhësve të komunës së tyre të votimit, përkatësisht komunës së fundit të vendbanimit të tyre në Zvicër ose, nëse kjo nuk ndodh, komunës së tyre të origjinës. Gjatë votimit federal më 25 shtator 2022, 214,000 zviceranë jashtë vendit u regjistruan në një regjistër zgjedhësish.

Derniers articles

Ish-presidenti i Kosovës Behgjet Pacolli: Kenia ka marrë vendim për njohjen e pasaportës së Kosovës!

Kryetari i AKR-së, Behgjet Pacolli ka njoftuar se Republika e Kenias ka marrë vendim për njohjen e pasaportës së Kosovës Pacolli ka shtuar se Kenia...

Zelensky uron Ramazanin: Le të na ndihmojë lutja ndaj të pafeve rusë

Kirv, 23 mars -Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, ka uruar besimtarët myslimanë për muajin e Ramazanit, me mesazhin që Ukraina “të pastrohet nga e...

Edhe kjo ndodhe: OKB përshëndet një marrëveshje te paarritur?! Në vend qi t’i bëj presion Vucicit qe refuzoi te nënshkruajë marreveshjen mes Kosoves dhe...

Stop the caressing of the UN and the EU towards Serbia and Vucic!.This also happened: The UN welcomes an unreached agreement?! Instead of putting...

EULEX demanton disa media se Sylejman Selimi qenka marrur ne pyetje

Prishtine, 22 mars -Sot ne disa media është raportuar se Sylejman Selimi, ish-komandant i Përgjithshëm i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës qenka intervistuar sot nga...

Pasi, Vucic tha se do ta pengoj Kosoven në OKB, zyrtaret e kësaj organizate nderkombëtare tregojnë se kush vendos për antetarësimin e Kosovës ne...

New York -Çështja e perspektivës së Kosovës për anëtarësi në BE dhe OKB është ringjallur me nisjen e dialogut politik në vitin 2012. Në...