18 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Filmi “Bota jonë”(Notre monde) nga Luana Bajrami, rrëfen bredhjen e një rinie kosovare të lënë më vete në vitin 2007 para pavarësisë së vendit

“Bota jonë”, e Luana Bajramit, rrëfen bredhjen e një të riu kosovar të lënë më vete në vitin 2007, pak para pavarësisë së vendit (« Notre monde », de Luàna Bajrami narre l’errance d’une jeunesse kosovare livrée à elle-même, en 2007, peu avant l’indépendance du pays. )

Kosova, ku Luana Bajrami, e lindur në Francë, u rrit deri në moshën 8-vjeçare. Në « Kodra ku vrumbullojnë luaneshat », filmi i saj i parë, ajo ndoqi tre vajza të reja në kërkim të pavarësisë, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Recensioni i dramës nga Luàna Bajrami, me Albina Krasniqi, Elsa Mala (Francë-Kosovë, 1h25)

Në filmin « Bota jonë », ajo qëndron me Zoén dhe Voltën, të cilat në vitin 2007 hoqën dorë nga gjithçka për t’u bashkuar me Universitetin e Prishtinës. Një udhëtim me makinë, një kujtim fëmijërie – “për të shkuar në Kosovë, kaluam Evropën në një arkë”, thotë regjisori – dhe një homazh për kinemanë amerikane “dhe harpat e saj të nofullës së vjetër”. Në universitet, zhgënjimi i kap dy heroinat. Ashtu si në « Karnak Café », nga Naguib Mahfouz, lexuar para xhirimit, ku fëmijët e revolucionit egjiptian të vitit 1952 diskutojnë për një vend të mbërthyer « nën zgjedhën frikacake ».

Politika. Në vitin 2007, Kosova u përpoq të rindërtonte veten, por ende ishte në pritje të pavarësisë. Dezertimi i mësuesve, një institucion i paaftë për të hapur perspektiva për rininë e tij… Regjisori filmon një brez të sakrifikuar, asgjë pa artificë dhe kohën e zgjedhjeve: Zoé bën të sajën, Volta e gjykon. Inskenimi ku deri atëherë shihej gjithçka nga këndvështrimi i dy vajzave më pas i ndan aktoret (të pabesueshme). Imazhi ka kokërr, filmi ka karakter. Fillimisht u titullua « Ne ëndërruam një botë tjetër »: « Trop Telefoni », pranon ajo, « ai titull më dukej më universal, si tema që mund të zërë rrënjë në Francë, edhe nëse konteksti dhe kërcënimi nuk janë të njëjta. . »

Në kinema: Bota jonë… Pse duhet ta shohim filmin e ri me regji të kësaj aktoreje të talentuar?

Për çfarë flet?
Kosovë, 2007. Zoé dhe Volta largohen nga fshati i tyre i largët për të ndjekur universitetin e Prishtinës. Në prag të pavarësisë, mes tensioneve politike dhe sociale, dy të rejat përballen me rrëmujën e një vendi në kërkim të identitetit, rinia e të cilit ka mbetur pas.

3 arsye të mira për të parë Notre monde
Luana Bajrami ka folur me ne për këtë projekt për njëzet minuta të mira, ndërsa intervistën mund ta gjeni në podcast-in më poshtë.

Përndryshe, këtu janë arsye të tjera të mira.

1 – Luana Bajrami, ora e konfirmimit
E pamë si aktore në The Time to Come Out, Portreti of the Girl on Fire, The 2 Alfreds, The Event, Cut! ose një vit i vështirë. E cila tashmë krijon një CV shumë të bukur, solide dhe të larmishme. Por Luana Bajrami është edhe regjisore.

Dhe pas Kanës, ku prezantoi filmin e saj të parë artistik në Quinzaine des Cinéastes në 2021, ishte në Venecia që ajo zbuloi të dytin, Notre monde. Dhe konfirmoi premtimet e bukura që shihen në Kodrën ku vrumbullojnë luaneshat.

Domethënë një pasion për kornizën dhe kompozimin, për të cilin ajo na foli tashmë në kohën e filmit të saj të mëparshëm. Dëshira për të qenë sa më afër personazheve të tij dhe për të treguar më shumë histori përmes imazheve…

Filmat qe ui shfaqen në kinema më 24 prill të këtij viti: 

Emergjenca. Në moshën 10-vjeçare, ajo luajti në një dramë televizive dhe filmoi miqtë e saj të shkollës fillore me kamerën e saj Hello Kitty. Më pas ajo punoi me Cédric Kahn, pastaj me Céline Sciamma, e cila, në « Portreti i vajzës së re në zjarr », e inkurajoi atë. Dyshja Nakache-Toledano prodhon « Bota jonë ». Ajo shkruan skenarë, duke e fokusuar gjithçka tek pasioni i momentit. Ajo është vetëm 23 vjeç.

« Premiere Affaire », « The Deserter », « l’Echappée »… Filma për t’u parë (ose jo) këtë javë
Dhe gjithashtu: « Kthehu në të zezë », « Bota jonë » (« Notre monde » ) « Qyteti i pushtuar », « Sfiduesit », « Bushman », « Kurrë mos u rrëfej », « les Vieux », « Një shaman i ri », « Marilú, takim me një të shquar grua” dhe “Sky Dome 2123”.

Derniers articles