20.3 C
Berne
mardi 28/05/2024

INTERPOL zbulon një bazë të të dhënave globale për të identifikuar personat e zhdukur. Kosova tash mund të kërkojnë ndihmë nga Interpoli për të zhdukurit

Lion, 1 qershor -INTERPOL zbulon një bazë të të dhënave globale për të identifikuar personat e zhdukur duke përdorur ADN-në e familjes..(INTERPOL unveils new global database to identify missing persons through family DNA.) Hulumtimi i prindërve duke përdorur të dhëna gjenetike krahason profilet e ADN-së të anëtarëve të familjes me atë të një kufome të panjohur ose mbetjeve njerëzore. Kjo metodë shpesh përdoret në mungesë të një mostre të ADN-së direkt nga personi i zhdukur (mostra e marrë gjatë një ekzaminimi mjekësor të mëparshëm ose nga një objekt personal siç është furça e dhëmbëve). Pra Kosova tash e tutje mund të kërojnë ndihmë nga Interpoli për të zhdukurit, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

E pajisur me teknologji moderne, I-Familia mund të ndihmojë policinë të zgjidhë raste të pazgjidhura dhe familjet të rindërtohen. LYON (Francë): Në 2004, policia kroate zbuloi trupin e një burri në Adriatik.

INTERPOL unveils new global database to identify missing persons through family DNA. Family members’ DNA profiles can be compared to that of an unidentified body or human remains through what is known as DNA kinship matching. This method is often used when a direct sample from the missing person – from a prior medical sample or a personal item such as a toothbrush – is not available.

INTERPOL zbulon një bazë të të dhënave globale për të identifikuar personat e zhdukur duke përdorur ADN-në e familjes

Për shkak të gjendjes së trupit që nuk lejon përdorimin e teknikave të përputhjes së gjurmëve të gishtave ose njohjes së fytyrës, identiteti i burrit mbeti i panjohur për më shumë se një dekadë.

Këtu hyn I-Familia, një bazë e të dhënave revolucionare e re zyrtarisht lëshuar këtë muaj. Rezultati i kërkimit shkencor më të fundit, mundëson identifikimin e personave të zhdukur ose mbetjeve njerëzore të paidentifikuara në të gjithë botën duke përdorur ADN-në e familjes.

Në fund të vitit 2020, ADN-ja e fëmijëve të një italiani të zhdukur që nga viti 2004 u shtua në bazën e të dhënave I-Familia dhe u krahasua me ADN-në e të gjitha mbetjeve njerëzore të paidentifikuara të regjistruara në sistem.

U gjet një ndeshje midis ADN-së së fëmijëve dhe asaj të trupit të gjetur në Adriatik, e cila i dha fund një çështje që kishte mbetur pa përgjigje 16 vjet më parë.

Baza e të dhënave globale e kërkimit të prindërve

Hulumtimi i prindërve duke përdorur të dhëna gjenetike krahason profilet e ADN-së të anëtarëve të familjes me atë të një kufome të panjohur ose mbetjeve njerëzore.

Kjo metodë shpesh përdoret në mungesë të një mostre të ADN-së direkt nga personi i zhdukur (mostra e marrë gjatë një ekzaminimi mjekësor të mëparshëm ose nga një objekt personal siç është furça e dhëmbëve).

Sidoqoftë, llogaritjet komplekse janë të nevojshme për të konfirmuar një përputhje sepse të afërmit biologjikë kanë përqindje të ndryshme të ADN-së të përbashkët. Në planin ndërkombëtar, kjo kompleksitet është edhe më e madhe për shkak të ndryshimeve gjenetike midis popullatave në të gjithë botën.

I-Familia është baza e parë e të dhënave në botë që administron automatikisht këto ndryshime pa pasur nevojë për njohuri mbi prejardhjen gjenetike të personit të zhdukur dhe ofron udhëzime të standardizuara për atë që përbën një ndeshje.

« Në planin ndërkombëtar, ka qenë gjithmonë e vështirë të identifikohen personat e zhdukur për shkak të mungesës së procedurave të shkëmbimit të të dhënave dhe kompleksitetit shkencor të interpretimit statistikor », tha Arnoud Kal, drejtor i hulumtimit të shkencës ligjore në Institutin Ligjor Hollandez (NFI) – një nga laboratorët më të njohur kriminalistikë në botë.

« Prandaj ne besojmë se zhvillimi i I-Familia nga INTERPOL u ofron vendeve anëtare perspektiva të reja të cilat do të kenë një ndikim pozitiv në efektivitetin e hetimeve ndërkombëtare për personat e zhdukur, » shtoi z. Kal.

Zhdukja e njerëzve dhe pasojat e saj për familjet

Një numër i panumërt njerëzish zhduken në të gjithë botën çdo vit si rezultat i krimit, konfliktit, aksidenteve ose katastrofave natyrore. Në fund të vitit 2020, më shumë se 12,000 njoftime të verdha – njoftime ndërkombëtare për kërkimin e personave të zhdukur – botuar nga Sekretariati i Përgjithshëm i INTERPOL ishin aktive.

Për familjet që, ndonjëherë me vite, nuk e dinë nëse të dashurit e tyre janë të vdekur apo të gjallë, efektet emocionale mund të jenë shkatërruese. Mungesa e një certifikate vdekjeje mund të ketë gjithashtu pasoja të rëndësishme administrative dhe ekonomike.

« Të gjitha vendet përballen me hetime të pazgjidhura mbi personat e zhdukur ose paaftësinë për të identifikuar mbetjet njerëzore për shkak të përdorimit të sistemeve të tyre kombëtare », tha sekretari i përgjithshëm i INTERPOL Jürgen Stock.

« I-Familia është një mjet humanitar i cili, për shkak të dimensionit global të INTERPOL, hap shumë perspektiva të reja për identifikimin e personave të zhdukur dhe sigurimin e përgjigjeve ndaj familjeve, » shtoi Sekretari i Përgjithshëm.

Si funksionon I-Familia

Si pjesë e një procesi që bazohet në përvojën e gjatë dhe të suksesshme të INTERPOL-it në krahasimin e drejtpërdrejtë të profileve të ADN-së, 194 vendet anëtare të Organizatës paraqesin profile të ADN-së në mënyrë që të lejojnë krijimin e lidhjeve midis profileve të ADN-së. Personave të zhdukur dhe rasteve që përfshijnë mbetje njerëzore.

I-Familia përbëhet nga tre elementë:

Një bazë të dhënash globale të specializuar në të cilën ruhen profilet e ADN-së të dhëna nga anëtarët e familjes dhe ku ato mbahen të ndara nga çdo e dhënë kriminale;

Derniers articles