16.7 C
Berne
mardi 18/06/2024

Hagë, Izraeli i akuzuar për gjenocid: çfarë përmban vendimi i Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë

Hage, 26 janar /Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë e urdhëroi Izraelin të premten që të parandalojë aktet e gjenocidit kundër palestinezëve dhe të bëjë më shumë për të ndihmuar civilët, megjithëse nuk dha urdhër për armëpushimin e kërkuar nga Afrika e Jugut, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Izraeli i akuzuar për gjenocid: çfarë përmban vendimi i Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë

Gjykata më e lartë e OKB-së nuk përmendi një armëpushim në vendimin e saj, por i bëri thirrje Izraelit të marrë « masa të menjëhershme dhe efektive » për hyrjen e ndihmave humanitare në Gaza.

Vendimi i Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë u prit me padurim. Gjykata më e lartë e OKB-së i bëri thirrje Izraelit të premten më 26 janar që të bëjë gjithçka që është e mundur për të parandaluar çdo akt “gjenocid” në Rripin e Gazës dhe për të lejuar hyrjen e ndihmave humanitare.

Gjykata i bëri thirrje Izraelit që të përmbahet nga çdo akt i mundshëm gjenocidal pasi qeveria e Benjamin Netanyahu vazhdon operacionin e saj ushtarak në Rripin e Gazës, por nuk përmendi një armëpushim. Izraeli duhet të marrë « masa të menjëhershme dhe efektive për të mundësuar ofrimin e shërbimeve bazë dhe ndihmës humanitare që palestinezëve u duhet urgjentisht për të trajtuar kushtet e pafavorshme të jetesës me të cilat përballen palestinezët », vendosi gjykata. Procedurat u ngritën nga Afrika e Jugut, e cila pretendon se Izraeli po shkel Konventën e Kombeve të Bashkuara për Gjenocidin e vitit 1948, e themeluar pas Luftës së Dytë Botërore dhe Holokaustit.

Ndërsa vendimi nuk shqyrtoi shpresat palestineze për një urdhër detyrues për të ndalur luftën në Gazë, masa përbën një pengesë ligjore për Izraelin, i cili kishte shpresuar për hedhjen poshtë të çështjes së ngritur në bazë të konventës për gjenocidin të miratuar pas Holokaustit.

Gjykata konstatoi se palestinezët gëzonin mbrojtje në bazë të konventës, dhe se rasti do të shqyrtohej për të dëgjuar nëse të drejtat e tyre po mohoheshin në luftën që gjykata tha se po shkaktonte dëme të mëdha humanitare. Gjykata po ashtu u bëri thirrje grupeve të armatosura palestinezë që të lirojnë pengjet e marra gjatë sulmit të 7 tetorit që shkaktoi konfliktin.

Derniers articles