19.9 C
Berne
lundi 20/05/2024

Ja kush e jep lajmin e parë nga Brukseli për ngjyrën jeshile te BE-së për liberalizimin e vizave për qytetaret e Kosovës

Bruksell, 30 Nëtnor -Ambasadorët e Shteteve Anëtare të Bashkimit Evropian këtë të mërkurë kanë rënë dakord për mandatin negociues të Këshillit për rregullacionin për udhëtimin pa viza për qytetarët që mbajnë pasaporta të Kosovës.

Kosova, aktualisht, është vendi i vetëm në Ballkanin Perëndimor, qytetarët e të cilit nuk mund të lëvizin lirshëm në këtë zonë. Liberalizimi i vizave do t’u mundësojë qytetarëve të Kosovës të udhëtojnë lirshëm në atë që njihet si zona Schengen, e që përbëhet prej 26 shtetesh evropiane, shkruan nga selia e BE-së ne Bruksel gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Gazetari i njohur shqiptare n, ne organizatat nderkombëtare Nefail Maliqi ka mirëpritur lajmin e pajtueshmërisë që u arrit sot në Bruksel në takimin e ambasadorëve të BE-së për liberalizimin e vizave për Kosovën. Sipas tij « punet e mira shkojne dalngadale.. »

« Sikur rrenat ehde rpemtimet e veropianeve e kane fuindin e vete…sepe edhe ata akne marre, ne këtë shekull nuk mund ta mbanjne te izoluar nje popull, ne kete rast qytetaret e Kosovës.. » ka shkruar kolegu Nefail Maliqi, kryredaktori i gazetës zvicerane Le Canton27.ch iu cli i pari ka dhene lajmin ngha Brukseli që BE ka va vendosur që « Qytetarët e Kosovës udhëtojnë pa viza më së largu nga 1 janari 2024.. »

Lajmin ia konfirmoi e ngarkuara per ceshtje e liberalizimit te vizave ne (press BE) Anitta Hipper e cila ju eshte drejtuar kolgut tone me fjalet « z.Maliqi kame nje lajm te mire per ju, për gazeten e juaj sidomos per qytetaret e Kosovës të cilet pas 1 janari 2024 pa viza.. »
Me konkretisht Ambasadorët e Shteteve Anëtare të Bashkimit Evropian sot ne oret e paraditës kanë rënë dakord për mandatin negociues të Këshillit për rregullacionin për udhëtimin pa viza për qytetarët që mbajnë pasaporta të Kosovës.

Komisioni Evropian konfirmoi sot se Kosova i ka përmbushur dy kërkesat e mbetura për liberalizimin e vizave.

« Kosova ka bërë progres tejet të rëndësishëm në të gjitha stacionet e kushteve për liberalizmin e vizave përfshirë edhe fushat e sigurisë së dokumenteve, kufijve, migrimit, rendit publik, dhe të drejtat fondamentale lidhur me lirin e lëvizjes. Në bazë të këtyre rezultateve, Komisioni kishte propozuar heqjen e vizave për kosovarët… » ak thne znj. Anitta Hipper e ngarkuara per ceshtje e liberalizimit te vizave ne press BE.

Rregullat do të lejojë kosovarët që të udhëtojnë pa viza në BE për një periudhë 90 ditore në çdo cikël 180 ditor. Nën pozitën e Këshillit, Sipas qëndrimit të Këshillit, përjashtimi nga kërkesa për vizë do të zbatohet nga data e fillimit të funksionimit të Sistemit Evropian të Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit (ETIAS) dhe në çdo rast jo më vonë se 1 janari 2024.

 

Derniers articles