22.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Poezia shqiptare mbi ujë ne anijen gjigante. Poeti nga Kosova Lulzim Tafa mysafire nderi ne Kongresin boteror te poeteve ne Itali

Nga data 22 deri më 29 shtator mbahet Kongresit Botëror të Poeteve ne Rome. Ky kongres, i 42-ti me radhë, sivjet për herë të parë mbahet në një anije gjigante dhe do të marrin pjesë poetë nga mbarë kontinenti, ne mesin e te cikeve do merr pjese edhe poeti yni i njohur Lulzim Tafa, njeherit rekotor i Universitetit AAB, i ftuar si mysafire nderi, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Vanton27.ch

Kongresi i shkrimtareve ku di marrin pjese mbi 100 pirte nga mbare bota, do nisë në Romë-Itali dhe do të lëvizë bashkë me vargjet tona nëpër ujërat e Mesdheut, në Maltë, në Greqi dhe përsëri do të kthehet në Itali.

« Jam i lumtur që do t’i takoj shumë nga miqtë e mi poetë nga të gjitha anët e globit, po ashtu jam i lumtur që në këtë kongres do të jetë prezente edhe letërsia jonë…” ka thene poeti nga Kosova z.Lulzim Tafa per gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch i coki edhte pjesemarres i kongreit boterore te Poeteve qe do mbahet sivjet ne Rome te Italise.

Kongresi Botëror i Poetëve, Inc., është një shoqatë me 53 vjet që nga themelimi i tij në vitin 1969, me qëllim që të ndihmojë në arritjen e dëshirës për paqe dhe vëllazëri përmes poezisë. Që atëherë, nën kujdesin e shoqatës së saj simotra Akademia Botërore e Arteve dhe Kulturës, ajo ka mbajtur 41 kongrese në pjesë të ndryshme të botës, duke mbështetur vlerat e mirëkuptimit, respektit, lirisë së besimit, dashurisë dhe barazisë së të gjitha racave. .

Në vitin 2023, kongresi botëror i poetëve do të mbahet në bordin e lundrimit Divina MSC, nga data 22 deri më 29 shtator, duke u nisur nga Civitavecchia (Romë) Itali, duke vizituar Siracusa, La Valeta, Santorini, Mykonos, Civitavecchia dhe do të organizohet nga World Bordi Ekzekutiv i Kongresit të Poetëve, Inc i kryesuar nga María Eugenia Soberanis.

Dy fjale per poetin Lulzim Tafa

-Lulzim Tafa është poet, rektor i Universitetit AAB në Prishtinë dhe profesor universitar. Ai eshte nga Lipjani. Studimet pas Prishtines, ka doktoruar në Universitetin e Sarajevës me disertacion në fushën e Drejtësisë. Aktualisht shërben si Kryetar i Këshillit Drejtues të Universitetit AAB, universiteti më prestigjioz në Kosove, madje edhe ne ballkan. Eshte autor i disa librave.Veprat e tij janë përkthyer në 30 gjuhe boterore.

 

Derniers articles