25.5 C
Berne
mardi 23/07/2024

Peter Stano: Fusnota e BE* vënë Kosovës, s’ka të bëje me Kurtin, ajo ka qenë edhe më herët në dokumente!

Bruksel, 20 shtator -Se si i vlerëson akuzat dhe nje bresheri kritikash nga Prishitna zyrtare dhe qyzetaret e Kosovës ne adrese te dy perosnave (nga dy vendeve qe nuk e kan e njohur Kosovën sikur Serbia) qe i prijne dialagut ne mer te BE-së zëdhenësi i BE-së z.Peter Satno për ATV dhe gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke mos dashur te hyje ne komentet nga Kosova, fillimish tha se « Shtetet Anëtare të BE-së – 27 prej tyre – e kanë bërë në mënyrë të përsëritur shumë të qartë se mbështesin plotësisht HRVP Borrell dhe EUSR Lajčák në përpjekjet e tyre për të ndihmuar Kosovën dhe Serbinë që të normalizojnë marrëdhëniet e tyre.. »

Sipas ti « Së fundmi 27 shtetet anëtare të BE-së shprehën këtë mbështetje të plotë këtë mëngjes dhe u diskutua edhe në takimin e ministrave të jashtëm të BE-27 në Nju Jork dje mbrëma. »

« BE-ja dhe partnerët tanë ndërkombëtarë të angazhuar në mbështetjen e Dialogut të lehtësuar nga BE-ja e kanë bërë shumë të qartë në mënyrë të përsëritur se ku e shohin problemin kryesor për mungesën e progresit në Dialog, dhe definitivisht nuk është personi i HRVP Borrell ose EUSR Lajčák… » ka thne ne vazhdim z.Stano

Pas takimit të nivelit të lartë të dialogut Beograd-Prishtinë më 14 shtator në Bruksel, BE-ja shpreh shqetësimin e saj për mungesën e zbatimit nga palët të angazhimeve të tyre sipas Marrëveshjes për Rrugën drejt Normalizimit dhe Aneksit të Zbatimit të saj, të cilat të dyja palët të rënë dakord në fillim të këtij viti, dhe të cilat janë të detyrueshme për to dhe luajnë një rol në rrugën evropiane të palëve, ka thëne Stano duke u rferuar dekalrtes se BE-së te 14 shkutit.

Sipas Stano-s, BE-ja u kërkon palëve të angazhohen në mënyrë konstruktive dhe me mirëbesim. Kjo nënkupton fillimin e zbatimit bazuar në Propozimin e BE-së pa vonesa të mëtejshme, i cili gjithashtu përfshin detyrimin e të dyja palëve për të zbatuar plotësisht të gjitha Marrëveshjet e Dialogut të kaluar. Puna për themelimin e Asociacionit/Bashkësisë së Komunave me Shumicë Serbe duhet të fillojë pa ndonjë vonesë apo parakusht të mëtejshëm.

BE-ja u kujton palëve përgjegjësinë e tyre për të respektuar parimin e konfidencialitetit në Dialog, i cili është një komponent kyç i çdo procesi negociator të ndjeshëm politik. (The EU reminds the Parties of their responsibility to uphold the principle of confidentiality in the Dialogue, which is a key component of any politically sensitive negotiation process.)

Se cili eshte mesazhi nga Bruksleit derguar palëve te dialogut Ksoove-Serbi Peter Stano thote se « 27 Shtetet Anëtare të BE-së shprehën shqetësimin e tyre për mungesën e zbatimit nga palët të angazhimeve të tyre. Ata u bënë thirrje palëve të angazhohen në mënyrë konstruktive dhe me mirëbesim. Kjo nënkupton fillimin e zbatimit bazuar në Propozimin e BE-së pa vonesa të mëtejshme. Shtetet Anëtare gjithashtu theksuan vazhdimisht se puna për themelimin e Asociacionit/Bashkësisë së Komunave me Shumicë Serbe duhet të fillojë pa ndonjë vonesë apo parakusht të mëtejshëm. »

N¨se shikojme web faqen zyrtare të BE-së emrin im Kosovës pëdoret ne gjuhen serbe për për 10% serbe, kehsuzrt duek injoruar v90 per qind gjuhen e shuiptareve, veq asaj ne kete faqe zhyrtre te BE-së dukun i vehet fusnota (e Edita Tahierti) e dukund jo. Ne dejlaraten e fundit te 14 shkrutit nga B » Kosove sju ehste vbene fusnota (Kosovo*) a nujk ehste nje lloj revnashi ndaj kyremnistrit Albin Kurti qe ishte i ahsper ndja derjeuesve te procesi tte diualgut, siq tha, me qndrime t etyre te nejahsme, proserbe?  Keshja ypetje z.Satno ne funs pë rgazetne zvcerane Le canton27. eshte përgjigjur shkurt  » Jo, jo asesi, thjesht është gjithmonë me deklarata të këtij lloji – deklarata zyrtare e 27 shteteve anëtare e publikuar nga Këshilli – është një dokument dhe qëndrim zyrtar i Bashkimit Evropian dhe është një praktikë e ndjekur gjithmonë, që kuk ka lidhje fare me zotin Kurtin. Kjo fusnote ka qene edhe me herët ne dokumentet e BE-se!

BE* = Quhet Bashkimi Evropoian, qe perbhet nga 27 shtete anetare, vende keto krersisht nga vednet evropiane qe peretedojne t’i bashkhen kesaj familje te madhe edhe disa vende nga ballkani Perendimor  

Derniers articles