13 C
Berne
dimanche 23/06/2024

EFJ zgjedh Kosovën, të jetë nikoqire e takimit vjetor të organizatës, ku liria e shprehjes dhe situata e mediave eshte me e mira ne ballkan

Bernë, 22 nentor -Federata Evropiane e Gazetarëve për herë të parë do të mbajë takimin vjetor të organizatës në Kosovë, në maj të vitit 2024. Presimnga kjo konference e perfaqesuesve te mediave kosovare dhe evropiane te debatoj jo vetme të denojne, por te merren seriozisht me vrasjet e pasluftes te gazetarëve ne Kosovë, te cilat u bene me motive politike, për cka askush nuk eshte ndeshkuar deri sot (?!) siq kane raportuar organizatat nderkobëatreve (IFJ, CPJ dhe Reporetres froniteres) me seli ne Bruksel dhe New York, shrkuan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

“Të qëndrosh pasiv do të thotë të jesh bashkëpunëtor i vrasesve…”, thote Sekretari i Federatës Evropiane të Gazetarëve, Ricardo Gutierrez (Staying passive means being an accomplice of murderers… », says the Secretary of the European Federation of Journalists, Ricardo Gutierrez), citon Le Canton27.ch

Kosova e para (56) duke lëne larg Serbine dhe Shqipërine (96) per 40 vende!..

Indeksi Botëror i Lirisë së Shtypit i organizatës Gazetarët Pa Kufij që përfshin 180 vende, Kosova radhitet e 56-ta,  kurse Shqipëria radhitet në vendin e 96-të, Serbia (91)  ku sipas raportit mediat pro-qeveritare përhapin propagandën ruse. Duket se Liria e shprehjes dhe situata e mediave eshte me e mira ne ballkan EFJ të zgjedh Kosovën, të jetë nikoqirja e takimin vjetor të organizatës, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Për këtë takim, ka folur edhe Sekretari i Përgjithshëm i Federatës Evropiane të Gazetarëve, Ricardo Gutierrez, i cili ka thënë se me padurim po presin ta mbajnë takimin në Kosovë.

Vendimi në favor të Kosovës është marrë sot nga Bordi Ekzekutiv i EFJ-së, i cili shënon një moment historik të rëndësishëm për Asociacionin e Gazetarëve të Kosovës, pasi që do të jetë bashkë organizatore e këtij takimi.

Mu ne diten e alfabetit shqip AGK për 100 mije serbë në Kosovë e shkruan emrin e Kosovës – «Kosovo», duke dikriminuar 1.8 milionë shqiptare?!

Ne njfoftimin (afishen) pë rkete konfrence te gazetareve ne perishjtine, kufiguron AGK duke se eshte eshte bere nje laspus ku emri Kosovë përdoren ne serbisht (rissht) « Kosovo », për cka do te ihste e udhehes te korrigjohjet nga organizatret sespe nk mund te diskrminosh 1.8 milion shiptare për 100 mije serbe te cilet e perdorine emrin e Kosovës si « Kosovo ». me ne mediat zvcerane emri i Kosve sperdoret ne shqip Kosovë, pse ne nje organizim te nje vendi me shumice shqiptare t’mos përdoret ne shqip Kosovë?!, ka verjetur gabimin gazeta zvicerane Le Canton27.ch.

Reporters sans Frontieres: Liria e shprehjes dhe e mediave ne Kosovë sot eshte me e mire se ajo në Serbi dhe Shqipëri, të cilat vende i len shume larg… (shiko foton) Organizatat dhe asociacionet nderkombetare punen e gazetareve dhe lirine e medias ne Kosove e kane cilesuar me te mire ne ballkan, madje edhe nga ato vende si kandidate per anetaresim ne BE

Kte e deshmon edhe raporti i fundit i Reporter sans frontières (RSF), ku ne mesin e 180 vendeve prine Kosova (dhe Amerika) ku gjendja gazetareve dhe liria e shtypit eshte me e mira, kurse Serbia dhe Shqiperia jane gati ne fund!..

“Bordi Ekzekutiv i EFJ-së, nuk e ka pasur vendimin e lehtë, pasi që përpara kishte dy kandidatë të jashtëzakonshëm: Shkupin dhe Prishtinën. Kjo e tregon vendosmërinë e kolegëve tanë në Ballkan për të punuar për kushte më të mira të punës dhe siguri më të madhe në një botë jostabile. Ne mezi po presim që ta mbajmë për herë të parë Takimin Vjetor të EFJ-së në Kosovë”, ka thënë Gutierrez.

Derniers articles