24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Zvicra planifikon ta bëjë shërbimin të detyrueshëm për gratë. Ja sa shqiptarë ka sot ne armaten zvicerane…

Redaktori i gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch ne bisedë me nje oficere ne Kosovë-Swisscoy (Photo Le Canton27.ch, Prizren) 

Bernë, 21 shtator -ARMATA: Zvicra planifikon ta bëjë shërbimin të detyrueshëm për gratë
Për t’u marrë me mungesën e personelit në ushtri dhe mbrojtjen civile. Gratë mund të detyrohen të shërbejnë në Zvicër. Këshilli i Shteteve mori parasysh në heshtje të mërkurën një raport qeveritar dypjesësh që synonte shmangien e problemeve të mungesës së personelit në ushtri dhe në mbrojtjen civile (CP), njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Numri rekord i rekruteve femra

Këshilli Federal po shqyrton dy zgjidhje: ta bëjë shërbimin ushtarak të detyrueshëm për gratë ose të bashkojë shërbimin civil me mbrojtjen civile. Një raport qeveritar me dy pjesë u miratua nga Këshilli i Shteteve të mërkurën. Ajo tenton të parandalojë problemet e mungesës së personelit në ushtri.

Në vitin 2021, gjashtë qendrat e rekrutimit të Forcave të Armatosura të Zvicrës kanë kryer 31,246 vlerësime përfundimtare. Me 22,643 rekrut të caktuar në ushtri dhe 2,665 në mbrojtje civile, shkalla e fitnesit arriti në 81%. Numri i grave të rekrutuara (546) theu një rekord të ri.

Numri rekord i grave të rekrutuara në ushtri është kënaqës. Në vitin 2021, 727 gra (+56,6% krahasuar me 2020) aplikuan për rekrutim. Prej tyre, 676 iu dorëzuan vlerësimit përfundimtar dhe 546 (+ 63,2% krahasuar me 2020) iu caktua një funksion në ushtri. Prandaj, shkalla e përshtatshmërisë për këtë kategori është gjithashtu afër 81%. Përveç kësaj, 122 gra u caktuan në mbrojtjen civile dhe Shërbimin e Kryqit të Kuq (konkretisht: 99 [përshtatshmëria: 84.6%] për mbrojtjen civile dhe 23 [përshtatshmëria: 88.5%] për Kryqin e Kuq). Së fundi, 98 të tjerë u rekomanduan për një angazhim për të promovuar paqen.

Le Canton27.ch: Mbi 2000 ushtare me origjine shqiptare, ne armaten zvicerane, ne mesin e tyre oficerë dhe oficere me grada te larta deri në kolonel. Aty edhe dhjetra femra

Kur eshtë fjala për sherbimin ushtarak,  sipas gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch aktualisht ne armaten helvetike sherbjene mbi 2000 te rinje e te reja me origjine shqiptare  te cilet jane krenar qe bartin uniformen ushtarake te Zvcres. Ne mesin e tyre  ka edhe oficere dhe oficere me grada te larta deri në kolonel

« Që nga viti 1999 mbi 10.000 njerëz ishin në SWISSCOY. Në kuotën 39 83% meshkuj, 17% janë femra..” tha për gazeten zvcerane ne shqip Le Canton27.ch z. Daniel Seckler i komunikimit Swissint

Sipas ATS/SDA raporti kishte dy opsione. E para është të bëhet shërbimi i detyrueshëm për gratë zvicerane, gjë që do të bënte të mundur dyfishimin e numrave. Në tavolinë është edhe mundësia e detyrimit të grave për të marrë pjesë në ditën e informimit për detyrimin për të shërbyer në ushtri.

Opsioni i dytë i zgjedhur parashikon bashkimin e shërbimit civil dhe mbrojtjes civile për të formuar një organizatë të re. Ky model do të mbulonte më së miri mungesën e stafit, tha z. Salzmann.

Stafi i pamjaftueshëm
Raporti, i shkruar para fillimit të luftës në Ukrainë, nxjerr në pah problemet e fuqisë punëtore në ushtri. Fuqia e tij rregullatore është 100,000 ushtarë. Por konkretisht, është e mundur të arrihet vetëm 80% e fuqisë punëtore, sepse ushtarët e inkorporuar nuk mund të hyjnë të gjithë në shërbim në rast mobilizimi, kujton sërish z. Salzmann.

Ai gjithashtu theksoi se numri i klasave provuese është shumë i vogël për të kryer ushtrime adekuate. Nevojiten masa të menjëhershme për të siguruar cilësinë e trajnimit, tha ai.

Bernese vuri në dukje se situata në CP është gjithashtu shqetësuese: numrat janë tashmë pak më poshtë vlerës së synuar prej 72,000 anëtarësh. Dhe të këmbëngulin në nevojën për të vepruar shpejt, për të garantuar sigurinë. Bëhet fjalë gjithashtu për të penguar gjithnjë e më shumë njerëz që të kalojnë nga shërbimi ushtarak në shërbimin civil, në mungesë të një konflikti ndërgjegjeje.

Shërbimi i qytetarëve
Disa senatorë kanë vënë sërish në tavolinë çështjen e shërbimit ndaj qytetarëve. Kjo është më e drejta për vendin tonë, nënvizoi Josef Dittli (PLR/UR).

Do të ishte një shërbim për komunitetin, mbështetur Charles Juillard (Qendra / JU). Kjo do të bënte të mundur përfshirjen e të rinjve, rimësimin e solidaritetit dhe të jetuarit së bashku “sepse ne gjithmonë ndjejmë më shumë dallime midis rajoneve, gjuhëve, kulturave”.

Ky opsion tashmë është përjashtuar nga Këshilli Federal, kujton ministrja e Mbrojtjes Viola Amherd. Megjithatë, pa përjashtuar mundësinë e një debati të mëvonshëm për këtë temë, pasi një nismë popullore në këtë drejtim është duke u zhvilluar. Këshilli Kombëtar ende nuk ka vendosur, ka shrkuar ne fund ATS/SDA

Erleta (poshte ne foto) njera nga oficeret e para femër me origjine shqiptare në ushtrinë zvicerane

Erleta, la première femme albanaise officière dans l`armée suisse - AlbinfoFemmes à l'armée: le Canton de Neuchâtel organise une journée de promotion

Derniers articles