24.5 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Studimi: Fëmijët e emigrantëve shqiptare arrijnë një nivel më të lartë arsimimi në Zvicër sesa prindërit e tyre

Bernë, 21 shtator -Studimi i bere koheve te fundit në Zvicër krahasoi nivelin e arsimit Lidhja e jashtme e prindërve migrantë me atë të fëmijëve të tyre që kishin kaluar në sistemin shkollor zviceran. Sipas një studimi, fëmijët e emigrantëve në përgjithësi arrijnë një nivel më të lartë arsimimi në Zvicër sesa prindërit e tyre, gje kjo evidente edhe ne vendin e origjines ne Kosovë apo Shqiperi, ku fmeijet per shkak kushteve te pëmisuara, gjithnje jane me te avancuar ne shkollim, shkruan gazeta zvicerane ne sqhip Le Canton27.ch

Duke marrë të dhëna nga 24,000 çifte prindër-fëmijë nga nëntë kombësitë më të mëdha të emigrantëve (Gjermania, Franca, Italia, Portugalia, Spanja, Turqia, Serbia, Maqedonia dhe Kosova), demografi i Universitetit të Gjenevës, Philippe Wanner, zbuloi se lëvizshmëria ndër breza kishte « shumë më shumë gjasa të të jetë lart se poshtë”, shkruan Swissinfo.

Ai zbuloi gjithashtu se lëvizshmëria arsimore në rritje ishte po aq e lartë midis familjeve migrante sa edhe midis familjeve vendase nga e njëjta klasë shoqërore.

Megjithatë, të dhënat treguan se përqindja e fëmijëve me kualifikim të nivelit universitar ndryshonte sipas kombësisë. Pra, përderisa 54% e migrantëve të gjeneratës së dytë nga Gjermania fituan një diplomë ose ekuivalente, vetëm 20% e atyre nga Kosova arritën të njëjtën gjë.

“Ne mund të spekulojmë sipas kohëzgjatjes së kohës që ata kanë qenë në Zvicër – komunitetet ballkanike kanë ardhur kohët e fundit – kështu që ata nuk i kanë ende të gjitha mjetet, veçanërisht ato gjuhësore, për të garantuar suksesin e fëmijëve të tyre në shkollë,” tha Wanner. Një pikë tjetër është “diskriminimi i mundshëm në mjedisin shkollor”.

Derniers articles