23.1 C
Berne
mercredi 17/07/2024

Zvicra me masa te rrepta perballe krizes me rryme / Paralajmeron: Ata që leshojne nxemjet ne maksimum ne shtepi i pret burgu!

Berne, 6 shtator -Në rast të mungesës së energjisë, plani i Këshillit Federal është i qartë: do të jetë e nevojshme të ngrohet më pak. Për ata që shkelin urdhëresën e gazit, dënimet mund të jenë të rënda, duke filluar nga një gjobë e thjeshtë deri në…burg. Por, Këshilltari i Shtetit nuk dëshiron që policia e energjisë të shkojë derë më derë, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch, duke ju referuar burime nga Berna zyrtare.

A do të rrezikoni burg nëse ngroheni deri në 20 gradë në vend të 19 këtë dimër? Nëse gazi mbaron gjatë sezonit të ftohtë, Konfederata mund të ndërmarrë veprime në këtë drejtim. Në ndërtesat me ngrohje me gaz, temperatura e brendshme nuk duhet të kalojë 19 gradë, uji i nxehtë mund të nxehet vetëm në 60 gradë dhe radiatorët ose tendat me ajër të nxehtë do të ndalohen. Saunat dhe pishinat duhet të qëndrojnë joaktive.

Ata që shkelin udhëzimet e qeverisë rrezikojnë gjobë apo edhe burgim! Shkeljet me dashje të udhëzimeve mund të rezultojnë me një dënim deri në tre vjet burg. Edhe në rast të shkeljes nga pakujdesia të masave, është e mundur një gjobë deri në 180 ditë.

Sipas mediave zvicerane, kjo parashikohet nga Ligji Federal për Furnizimin Ekonomik të Vendit, të cilit Departamenti i Ekonomisë (DEF) i referohet shprehimisht në një dokument zyrtar.

Shkelje, madje edhe krime

“Shkeljet e ligjit për furnizimin e vendit janë gjithmonë kundërvajtje, madje edhe krime të përpikta, dhe duhet të ndiqen sipas detyrës zyrtare nga kantonet”, sqaron zëdhënësi i DEF, Markus Spörndli. Prandaj, ligji nuk ofron « asnjë bazë për gjoba me urdhër ».

Megjithatë, dënimet financiare nuk duhet të jenë domosdoshmërisht më të larta se gjobat dhe mund të trajtohen me urdhër penal nga Prokurori Publik, shpjegon Markus Spörndli. Kështu, norma ditore e gjobave në të holla është përgjithësisht minimumi 30 franga dhe maksimumi 3000 franga. “Numri i ditës së gjobave përcaktohet sipas fajit”, vazhdon zëdhënësi. Dhe shuma e gjobës ditore bazohet në gjendjen personale dhe ekonomike të autorit.

Me pak fjalë: nëse e keni vendosur gabimisht termostatin tuaj, do të jeni më mirë se fqinji juaj i cili qëllimisht e ka ngrohur pishinën e tij në 25 gradë. Dënimi duhet të jetë edhe më i rëndë për një kompani që tejkalon qëllimisht kufijtë e konsumit të gazit. Urdhri i kuotës i nënshtrohet edhe dispozitave penale.

A po rrezikojmë një gjueti shtrigash për njerëzit që janë shumë të pangopur për energji? “Ne nuk jemi shtet policor, siguroi ministri i Ekonomisë, Guy Parmelin, të mërkurën e kaluar në konferencën për shtyp të Këshillit Federal. Policia nuk vjen në shtëpinë e të gjithëve, por mund të ketë kontrolle në vend. Ka vërtet udhëzime në fusha të tjera që nuk monitorohen vazhdimisht.

“Projekt urdhëresat bazohen kryesisht në faktin se shumica dërrmuese e popullsisë respekton ligjet”, thekson Markus Spörndli.

Pikërisht, kontrollet nuk përjashtohen, veçanërisht nëse denoncohet nga një fqinj i pakënaqur ose një vigjilent i lagjes që është paksa tepër i zellshëm. Në këto raste, kushdo që ngroh deri në 20 gradë në vend të 19 mund të presë një gjobë. Këtë e konfirmon edhe zëdhënësi i DEF-it, të paktën “nëse shkelja raportohej dhe kontrollohej dhe më pas mund të vërtetohej”.

Megjithatë, Konfederata është plotësisht e vetëdijshme se po vepron në një zonë gri. Pyetja e thjeshtë nëse matjet janë marrë në vendin e duhur – në përgjithësi është më e ftohtë në një mur të jashtëm sesa në një mur të brendshëm – mund të pushtojë gjykatat.

Në shpjegimet e saj, DEF saktëson se është « jashtëzakonisht e vështirë të përcaktohet në mënyrë më të detajuar dhe mbi të gjitha më precize kriteri « i papërdorur » në lidhje me ndalimin e ngrohjes së ndërtesave të papërdorura. Çështja se ku duhet të qëndrojë në mënyrë të arsyeshme kufiri ndërmjet përdorimit dhe mospërdorimit “e paraqet ligjvënësit një sfidë të madhe”

Sfida është edhe më e madhe për kantonet, të cilat duhet të kontrollojnë rregulloret e ndalimit. Drejtori i policisë Fredy Fässler i kishte bërë thirrje tashmë Konfederatës që « të urdhërojë vetëm masat që janë të zbatueshme dhe mbi të gjitha të kontrollueshme ».

“Megjithatë, ka ende disa pyetje të hapura që duhen sqaruar”, tha Fredy Fässler për Blick. Kështu, do të ishte e nevojshme të përcaktohet saktësisht se cili autoritet apo institucion është përgjegjës për cilat kontrolle.

A po rrezikojmë një gjueti shtrigash për njerëzit që janë shumë të pangopur për energji? “Ne nuk jemi shtet policor, siguroi ministri i Ekonomisë, Guy Parmelin, të mërkurën e kaluar në konferencën për shtyp të Këshillit Federal. Policia nuk vjen në shtëpinë e të gjithëve, por mund të ketë kontrolle në vend.

 

Sfida është edhe më e madhe për kantonet, të cilat duhet të kontrollojnë rregulloret e ndalimit. Drejtori i policisë Fredy Fässler i kishte bërë thirrje tashmë Konfederatës që « të urdhërojë vetëm masat që janë të zbatueshme dhe mbi të gjitha të kontrollueshme ».

Kantonet tani kanë kohë deri më 22 shtator për të shprehur dyshimet dhe propozimet e tyre për këtë çështje.

Derniers articles